elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Folsom Santrali:
Alternatif Akımın Çıkış Yeri

Folsom Santrali uzun mesafeli iletim hatları üzerinden yüksek voltajlı alternatif akım gönderen ilk tesis olma unvanını taşıyor. Bu tesisin tarihteki önemini biliyor musunuz?



A- A+
29.09.2021 tarihli yazı 4165 kez okunmuştur.
1800’lü yıllarda elektrik dağıtımı, DC jeneratörleri tarafından sadece yakın çevrelere kadar ulaştırılabiliyordu. 1895 yılının Temmuz ayında Kaliforniya’daki Folsom Santrali ile ilk kez uzun mesafeli iletim hatları üzerinden yüksek voltajlı alternatif akım gönderildi. Yeni icat edilen AC jeneratörleri ve hidroelektrik güç kullanılarak 35 kilometrelik bir iletim hattı üzerinden Sacramento’ya elektrik getirildi. Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan tesis uzun yıllar standart olan üç fazlı 60 Hz AC elektrik üretmekteydi ve Sacramento’da bulunan işletmelerin yanı sıra California Eyaleti Meclis Binası ve şehir tramvaylarına güç sağlamaktaydı.


İlginizi Çekebilir: Tesla vs. Edison | Akım Savaşları
 
Zamanın en büyük ve ilk AC jeneratörlerini kullanan santral olan Folsom Santrali’nin ana binası her biri 2.6 metre boyunda ve 25 metrik ton ağırlığında 750 kW’lık 4 adet jeneratör içeriyordu.


İlginizi Çekebilir: Hangisi Daha Tehlikeli: AC mi DC mi?
 
The Electrical Journal’daki 1895 tarihli bir rapora göre, General Electric tarafından üretilen bu jeneratörler, o zamana kadar yapılmış en büyük üç fazlı dinamolardı. John B. McCormick tarafından icat edilen dört çift türbin, 1893’te tamamlanan 2.896 metre uzunluğundaki bir kanal sayesinde jeneratörlere güç sağlıyordu ve böylece her bir jeneratör çifti 1260 beygir gücü elektrik üretiyordu. Ayrıca AC jeneratörlerin arızalanma durumuna karşı yedek olarak iki küçük DC jeneratör mevcuttu.



İlginizi Çekebilir: Doğru Akım mı & Alternatif Akım mı?
 
Jeneratörlerin çıkış gerilimi ise yakın zamanda icat edilen Stanley transformatörleri ile 800 Volt'tan 11.000 Volt'a yükseltildi. Bu yüksek voltaj ile elektriğin, General Electric’te güç iletim bölümünün baş mühendisi olan Louis Bell tarafından geliştirilen bir sistem üzerinden gönderilmesi sağlandı.

13 Temmuz 1895 yılında iki jeneratörle çalışan santral 35 km’lik yalıtılmamış bakır tel üzerinden ilk kez Sacramento’ya başarıyla elektrik iletiminde görev aldı. Tesis 1902 yılında San Francisco merkezli California Gas and Electric tarafından satın alındı ve 3 yıl sonra Pacific Gas and Electric’in bir parçası oldu. Yaklaşık 50 yıl boyunca Sacramento’ya elektrik iletimini sağlayan Folsom Santrali, Pacific Gas and Electric tarafından Kaliforniya’ya bağışlandı. Daha sonrasında Folsom barajı, daha büyük bir barajın yapımı için kaldırıldı ve Folsom tesisi tarihi bir eyalet parkı olarak belirlendi.



Kaynak:

► interestingengineering.com
Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.