elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En
"Sessiz" Test Odası |
IBM Laboratuvarı

Kimi zaman yaptığımız işlere sadece sessiz ortamlarda konsantre olabiliriz. Firmalar tarafından yürütülen kimi çalışmala için de bu geçerli. Bazen bir titreşim bile milyarlarca liralık kayba sebep olabiliyor. IBM de bu nedenle yaptığı araştırmalarda en sessiz ortamlara ihtiyaç duyuyor. Dünya'nın En Sessiz Test Laboratuvarı'nın fotoğrafları ve ek detayları haberimizin devamında.



A- A+
20.12.2013 tarihli yazı 13267 kez okunmuştur.
Yaptığımız dikkat gerektiren işler veya heyecanlı anlara tanık olduğumuz kitap okuma esnasında en sessiz ortamı tercih ederiz. O halde İsviçre, Zürih'te bulunan IBM tarafından kullanılan "Dünya'nın En Sessiz Odası"na hoş geldiniz. Yani biraz açmak gerekirse; bu odada ses yok ve "ses parazitsiz laboratuvar" olarak adlandırılıyor. Bu laboratuvar IBM'nin kendi nanoteknolojik araştırmalarını yürütmek üzere kullanılan 90 milyon $'lık tesisin bir parçası konumunda.
 
 
Odanın mimarı Dr. Emanuel Loertscher; "Eğer kulaklarınızı bu duvarlara yaklaştırırsanız, iç kulağın yaratacağı etkiden dolayı baş dönmesi ve kusma belirtileri gösterirsiniz" diyor. Ses bu oda için o kadar düşük bir seviyedeki, yok denebilir. 
 
 

Peki IBM böyle bir test laboratuvarına neden ihtiyaç duyuyor?
 
Nanoteknolojik araştırma tesislerinde çok küçük teknolojik üzerinde çalışılıyor. Ama malesef çalışılan ortamın olumsuz etkileri baş gösteriyor. Örneğin nanoölçek mertebelerinde yaptığınız bir araştırma esnasında ses titreşimleri ile istemediğiniz bir etki baş gösterebiliyor. Bu nedenle yapılan çalışmaların optimum ve en etkili şartlarda sonuç vermesi için ses geçirmez bir laboratuvarın IBM bünyesinde olması gerektiği düşünülmüş.
 

IBM bilgisayar çipleri meşgul yöntemiyle ederek bu odanın nerelerde en etkili şekilde doğru kullanımını yapabiliyor.
 
 
IBM, atomlardan oluşan küçük akıllı filmini de bu sessiz laboratuvarında yapmıştı.
 


Kaynak:

► wonderfulengineering

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar