elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dört Bacaklı Robot Geliştirildi:
ALPHRED 2

ALPHRED 2 isimli dört bacaklı robot, arka ve ön kısmı olmaması nedeniyle ilginç bir tasarıma sahip. ALPHRED 2 ayrıca, herhangi bir yönde çalıştırabilme zıplayabilme ve delebilme özelliğine sahip. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
26.09.2019 tarihli yazı 5082 kez okunmuştur.
ALPHRED 2, dört simetrik kolunu bir köpek gibi yürümek ve koşmak için kullanabiliyor. Ayrıca kollarından birini düğmelere basmak için kol olarak kullanabilir. RoMeLa’nın (Robotik & Mekanizmalar Laboratuvarı) bir diğer robotu olan NABiRoS ise diğer iki ayaklı robotların aksine, iki ayağını yanlara doğru yürürken kullanması için şaşırtıcı avantajlar sunan benzersiz bir kinematik yapılandırmaya sahip.

RoMeLa, bir köpek ya da at gibi dört ayaklı bir hayvanı modellemek yerine dört ayaklı robotları yeniden tasarladı. ALPHRED robotları, robotun kendi gövdesi etrafında simetrik olarak düzenlenmiş dört bacağını kullanabilme kapasitesine sahip. Yürümek koşmak atlamak nesneleri manipüle etmek ve taşımak hatta paten kaymak gibi özellikleri mevcuttur.




Bir önceki nesil olan  ALPHRED, IROS 2018'de (Uluslararası Akıllı Robotlar ve Sistemler Konferansı) tanıtılmış. Her iki ALPHRED de dikey eksende simetrik bir tasarıma sahip. Bu alandaki bir diğer robot türü ise de Spot’tur. Bunlar geleneksel dört bacaklılar olarak yanlara ve geriye doğru hareket edebilir, ancak bacak düzenleri onları belirli bir yöne doğru hareket etmede daha verimli hale getirir ve ayrıca merdivenlerden aşağıya doğru gitmeyi tercih etme gibi bazı ilginç durumlarla sonuçlanabilir.

ALPHRED 2’nin dörtlü simetrik uzvu farklı görevler için kullanılabilir. Yürüme ve koşma yapabilirken, 1,5 m/s'ye varan sabit hızlara ulaşabilir. İki ayaklı olarak yürümesini istediğimizde bunu NABiRoS tarzında yapabilir. Yürümek için iki bacağını kullanıp iki bacağını serbest bırakır ve bu bacaklarını kollara dönüştürebilir. Üç ayaklı ve bir kolu olan yapılandırması daha kararlıdı. Üç ayaklı ve bir kollu üçlü bir konfigürasyon yapılandırması daha kararlıdır ve robotun düğme, kapı açma ve özellik yok etme gibi şeyler yapmasını sağlar. Vücudunun altındaki pasif tekerlekler sayesinde, ALPHRED 2 bacaklarını hızlı ve verimli bir şekilde kaymak için kullanabilir. Robotun etkileyici performansını RoMeLa'nın özellikle dinamik bacaklı hareket için tasarladığı özel bir aktüatör sağlıyor. Buna BEAR, ya da Robotlar için Geri Sarılabilir Elektromekanik Aktüatör deniliyor.

Bunlar isteğe bağlı olarak; bir DC motor, tek kademeli 10:1 dişli kutudan oluşan propriyoseptif algılama yeteneğine sahip sıvı soğutmalı motorlardır ve soğutucunun pompalanabileceği gövdenin arkasından gelen kanallardan meydana gelir. Aktüatörler, 32 Nm'lik bir tepe torkuna ve pasif hava soğutması ile yaklaşık 8 Nm'lik bir sürekli torka sahip. Sıvı soğutmada, sürekli tork yaklaşık 21 Nm’dir.




Kaynak


spectrum.ieee.org



Yazar: Ceren Kılıçarslan
Ceren  Kılıçarslan Ceren Kılıçarslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.