elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla Güneş Santraliyle Bir Adayı Enerjilendirdi

Kaliforniya merkezli Tesla ve yakın zaman önce bünyesine dahil ettiği SolarCity firmaları geçtiğimiz günlerde yeni bir projeye imza attılar. Amerikan Samoası'nda bulunan Ta'u Adası'nın enerji ihtiyacının tamamının bir güneş santralinden karşılanmasını sağlayacak projenin detayları haberimizde



A- A+
27.11.2016 tarihli yazı 9103 kez okunmuştur.
Enerji sistemlerinde son derece verimli çözüm yöntemleri sunan ve geçtiğimiz on yıl içerisinde adını dünyaya sıkça duyurmuş olan Tesla firması yepyeni bir proje ile enerji piyasasındaki varlığını tekrar hatırlattı. Tesla aynı sektörde çalışmalar gerçekleştiren Solarcity firmasının satın alma işlemlerini yaklaşık 2,6 milyar dolar ödeyerek kasım ayı içerisinde tamamladı. Bu satın alma işleminin temsili bir kutlaması olarak şirket yeni bir güneş enerjisi projesini duyurdu. Amerikan Samoası'nda bulunan Ta'u Adası'nda gerçekleştirilen bu projede daha önceleri dizel jeneratörlerle enerjilendirilen adadaki yaklaşık 600 kişinin enerji ihtiyacının %100'ü karşılanacak.
 

Proje, Tesla'nın gerçekleştirdiği SolarCity firmasını satın alma işleminin ne derece doğru bir adım olduğunu kanıtlar nitelikte. Ta'u Adası'nda kurulan bu minik şebeke toplam 5328 güneş panelinden oluşuyor. Şirket güneş panellerinde elde edilen enerjinin depolanması içinse toplam 60 adet Tesla Powerpacks olarak bilinen Tesla'nın geliştirdiği güç kaynakları kullanılıyor.

Proje Amerikan Samoası ve ABD İçişleri Bakanlığı da dahil olmaz üzere ABD yetkilileri tarafından finanse edildi. Tesla yetkilileri bu zamana kadar adada bulunan jeneratörlerde her birinin yılda yaklaşık 414 bin 500 litre kadar yakıt tükettiğini belirtti. Ayrıca yetkililer adada daha önceleri tüketilen uçuk yakıt miktarlarından elde edilecek tasarrufla yakın zamanda ülke ekonomisinde finansal olarak olumlu yönde bir getirisi olacağını da belirttiler.

 


►İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjisi Maliyet Hesabı

Tesla projede kullandığı güneş panelleriyle 1.4 megawatt'lık enerji üretebiliyor ve bu miktar adanın enerji ihtiyacının %100'ünü karşılamaya yetiyor. Kurulan bu güneş santrali ile 60 Tesla Powerpacks'in saatte 6 megawatt'lık enerji depolayabiliyor. Tau Adası güneşli iken enerji üreten paneller enerjiyi 60 adet Tesla Powerpacks sayesinde depoluyor ve enerjinin adaya güneş ışınları ulaşmadığı zamanlarda da kullanılabilmesini sağlıyor. Proje kapsamında geliştirilen santralinin depolama kapasitesi, adanın güneş ışığı olmadan 3 gün süreyle hiçbir harici enerji kaynağına ihtiyaç duymamasını sağlıyor. Kurulan bu enerji depolama merkezi 7 saat içerisinde tam olarak şarj edilebiliyor. Bu sayısal değerlerde adanın çok olumsuz şartlar oluşmadığı taktirde enerjisiz kalmayacağını açık bir şekilde gösteriyor.



Ada sakinlerinde biri olan Keith Ahsoon Tesla'nın blog gönderisini kaynak göstererek proje ile yerel işletmelerin, hastanelerin, polis ve itfaiye gibi önemli kurum ve kuruluşların da güneş enerjini kullanacağını ve böylelikle projenin karbon ayak izini azaltmaya yönelik çok olumlu sonuçlar doğuracağını söyledi. Ayrıca ada sakinleri dizel yakıtlarda enerjinin sağlandığı dönemlerde oluşan yakıt nakil sıkıntılarında kaynaklı  enerji kesintilerini sıksık yaşıyorlardı. Böyle bir sorundan muzdarip olan halk için Tesla'nın geliştirdiği bu proje yerel halkı da son derece memnun etmiş durumda.
 


Kaynak:

interestingengineering
theverge
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.