elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tasarımdan Üretime:
CAD/CAM

Çevremizde gördüğümüz her cisim, her araç tasarımından üretime kadar belli bir süreçten geçmektedir. Biz de bu yazımızda bir tasarım ve üretim yöntemi olan CAD/CAM konusunu ele alacağız.



A- A+
30.03.2021 tarihli yazı 4323 kez okunmuştur.
CAD-CAM teknolojisi, üretim otomasyonu adına birçok kişinin onlarca yıllık katkılarının sonucudur. Bu, hepsi geleceği şekillendirmek ve teknolojiyle üretimi yönlendirmek için çabalayan yenilikçilerin, mucitlerin, matematikçilerin ve mühendislerin vizyonudur. "CAD-CAM" terimi genellikle bir CNC makinesi ile tasarım ve işleme veya imalat için kullanılan yazılımı tanımlamak için kullanılır. CAD, (Computer Aided Design) Bilgisayar Destekli Tasarımın kısaltmasıdır. CAM ise, (Computer Aided Manufacturing) Bilgisayar Destekli Üretim için bir kısaltmadır. CAD yazılımı; geometrik şekiller kullanarak, bir model oluşturmak için kullanılır. Bununla birlikte, üretilen tüm parçaların katı bir 3B model olarak tasarlanması gerekmez.
 
 
 Şekil 1: CAD-CAM

► İlginizi çekebilir: Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Bilgisayar Programları
 

CAD Nedir?

CAD'deki 2B parça şekilleri oluşturmak için noktalar, çizgiler ve daireler gibi tel kafes geometrisi kullanılır. CAD tasarım yazılımı çoğunlukla yüzeylerin oluşturulmasına izin verir. Şekli tanımlayan ve ardından CNC makine işlemi için CAM'de kullanılabilen 3B konturlarıdır. Gelişmiş CAD yazılımı, 2, 3, 4 ve 5 eksenli CNC işlemede kullanılan parçaların oluşturulmasına izin verir. Bu nedenle CAD yazılımı, imalat sürecinin gerekli bir parçasıdır. Tasarlanan parçalar imalat sürecinin makine tarafını programlamak için CAM'e aktarılır.
 
 
Şekil 2: CAD Örneği

► İlginizi çekebilir: Siemens SINUMERIK CNC Kontrol Sistemleri
 

CAM Nedir?

"CAM" terimi endüstride genellikle Bilgisayar Destekli İmalat veya Talaşlı İmalat sürecini tanımlamak için kullanılmaktadır. CAD parçasını işlemek için bir freze tezgahı veya torna tezgahı tarafından kullanılabilen bir makine diline, fiilen işlemek için CAM yazılımlarına ihtiyaç duyulur. Dil genellikle "G-Kodu" olarak anılır. Bir CAD modeli bu makine diline dönüştürülmeden önce, kullanılan aletlerin fazla malzemeyi çıkarmak ve bir parça üretmekte kullanacağı kesme yollarını hesaplamak için CAM yazılımının programlanması gerekir.

Çoğunlukla CNC Freze, CNC Torna ve CNC Router'da bulunur. CNC Su Jetleri, Plazma, Lazer ve CNC Yakma makineleri için parça programlama sürecinde de bulunmaktadır.
 
 
 
Şekil 3: CAM Örneği
 
CAM yazılımı, bu aletlerin nerede kesmesi gerektiğini, hangi kesme ilerlemelerinde ve hızlarında kesim yapacağını belirler. CAM yazılımı, operatörün takım verilerini girmesine veya yazılım içindeki bir kitaplıktan takım seçmesine, malzemeleri yönetmesine ve belirlenen CAD parça modelini işlemek için optimize edilmiş "Takımyolu" oluşturmasına olanak tanır. CAD-CAM takımyolu etrafında dönen konular, çeşitli işleme koşullarında kullanılan birçok takımyolu stili olduğundan çok geniştir. Bununla birlikte, genellikle programcılar tarafından kullanılan delik delme, 2B takım yolları ve 3B takım yolları da mevcuttur. Bu takımyolları arasında profil oluşturma, cep açma, kaplama, gravür, 3B konturlama ve diğer seçenekler bulunur.
 
İmalatta kullanılan birçok farklı CNC makinesi türü bulunmaktadır. Manuel makineler de sonradan motor, CNC kontrolörü ve diğer önemli unsurlar ile donatılarak CNC makinelerine dönüştürülebilir. CAM yazılımı, belirli bir takım tezgahının anlayacağı NC Kodu stili oluşturmak için makine takımyolunu ve diğer tüm bilgileri "Son İşlemci" adı verilen yöntemle çevirir. Bu post işlemciler genellikle operatör veya bir CAD-CAM teknisyeni tarafından özelleştirilebilir. Her iki durumda da, CNC makine programlama sürecinin gerekli bir parçasıdır.
 
Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan CAD/CAM yazılımları Autocad, Solidworks, Sıemens NX, Catia, Solidcam, Mastercam programlardır.
 
Kaynak:


► inc.com
► swms.de

 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar