elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Koronavirüsle Mücadelede Elektroniğin Rolü

Tüm dünyada COVID-19 salgınından kaynaklanan kriz, bilim insanlarını, mühendisleri, biyologları ve tıp uzmanlarını, çeşitli fikir ve teknolojileri üreterek hastalığın kontrolünü sağlamaya sevk etti. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
05.03.2021 tarihli yazı 5303 kez okunmuştur.
Teknoloji genel olarak, pandemiyle mücadelede büyük rol oynuyor. Konumlandırma teknolojileri, uydu izleme sistemleri, drone’lar, robotik, termal tarayıcılar, izleme ve gözetim uygulamaları, yapay zeka, yüz tanıma sistemleri, dezenfektanlar ve maskeler, elektronik işlem ve kayıt gibi hemen her alanda elektroniğin büyük önemi bulunuyor.


 
► İlginizi çekebilir: Koronavirüs ve Teknoloji Sektörü
 

Elektroniğin Rolü

Covid-19 ile mücadelede kullanılan teknoloji sayesinde elektroniğin de rolü artıyor. Birçok bilim insanı salgını kontrol etmek amacıyla elektronik sensörler, elektronik maskeler, elektronik filtreler ve elektronik giysiler gibi farklı projeler üzerinde çalışıyor. Covid-19 ile mücadelede kritik önem taşıyabilecek cihazların prototiplerini oluşturmak için ise elektronik modüllerden ve 3 boyutlu yazıcılardan yararlanılıyor.
 

Elektronik Destekli Tıbbi Cihazlar

Dünyanın birçok yerinden mühendisler, doktorlar, bilgisayar bilimcileri ve diğer ekipler hızlıca kullanıma hazır olabilecek, güvenli ve ucuz tıbbi ekipmanları geliştirmek için çalışıyor. Solunum cihazları, personel koruma ekipmanları, maskeler gibi düşük maliyetli önemli tıbbi ekipmanların geliştirilmesi konusunda elektronik büyük rol oynuyor.


 
► İlginizi çekebilir: Koronavirüs ve İklim Değişikliği
 

İzleme Cihazları

Semptomların erken fark edilmesi, hastalığın kontörlünü sağlamak için oldukça önemlidir. Semptomları belirlemedeki en yaygın yöntem ise havalimanları, ülke sınırları, şehir merkezleri gibi halka açık yerlerdeki belirli geçiş noktalarında sıcaklık kontrolü yapılmasıdır. Hastanelerde yapılan testler kişinin koronavirüse yakalanıp yakalanmadığı konusunda kesin bir sonuç verirken elektronik izleme cihazları, insan topluluklarının bulunduğu yerlerde halkın takibinin yapılmasında yardımcı oluyor. Birçok ülkede insanlara kendilerini izole etmesi söylenirken, insan hareketlerinin izin verildiği yerlerde elektronik izleme cihazları, Covid-19 ile mücadelede kilit rol oynuyor.
 

Sıcaklık Ölçümü

Covid-19 semptomlarını belirlemede en çok kullanılan yöntem insanların vücut sıcaklığının ölçülmesidir. Bu semptomları belirlemek için kullanılan izleme cihazlarında zararlı olmayan, uygun maliyetli olan ve uzak mesafede kullanılabildikleri için kızıl ötesi ışınlardan yararlanılır. Yüksek ısıda daha fazla yayılan kızılötesi ışınlar, vücut ısısı yüksek olan bir kişide elektronik bir izleme cihazı sayesinde algılanır. Dedektörden yapılan dahili kalibrasyonlar, kızılötesi dalgaların yoğunluğunu bir termopil sensör sayesinde elektriğe dönüştürür ve çıkış olarak sıcaklık verir. Bununla birlikte termal görüntüleme kameraları da kullanılarak kişinin vücut ısısının dağılımını görebildiğimiz görüntüler de elde edilir.



► İlginizi çekebilir: Koronavirüs ve Endüstri 4.0
 

Gelişmiş İzleme Teknikleri

Birden fazla kişinin sıcaklığını aynı anda belirleyebilen kamera sistemlerinden, dronların kullanımına kadar büyük analiz yöntemlerinin çoğunda, Yapay Zeka (AI), Nesnelerin İnterneti (IoT) ve derin öğrenme (deep learning) gibi yöntemler kullanılır. Örneğin hastalığın ülkeler arasındaki yayılımını gözlemlemek için kullanılan yapay zeka, koronavirüs semptomları bulunan hastaların tedaviye cevap verme olasılıklarını da belirlemede önemli rol oynuyor. Dolayısıyla Covid-19 ile mücadelede elektronik ve yazılım programları hastalığın tespitinde, tedavi aşamalarında ve aşıların geliştirilmesinde oldukça gereklidir.


► İlginizi çekebilir: Koronavirüs 1-0 Enerji Sektörü
 

Robot Teknolojisi Kullanımı

Covid-19 ile mücadelede birçok alanda ihtiyaç duyulan robotlar, belirli bölgelerdeki dezenfeksiyonu sağlama, hastanede sağlık çalışanlarına yardım etme, ve hastaların tedavi sürecinin takibi gibi alanlarda görev alıyor. Buna ultraviyole yüzey dezenfeksiyonunu kullanan, hastanın yaşamsal belirtilerini belirlemeye yardımcı olan, hastalara ilaç ve yiyecek sağlayan çok sayıda robot örnek verilebilir.


Koronavirüs salgını birçok alanı zora soksa da, elektronik teknolojisinin ne kadar önemli olduğunu ve zorlu durumlara ne kadar uyum sağlayabildiğini göstermiş oldu. Bu zamana kadar geliştirilen cihazlar sayesinde birçok alanda kolaylık sağlayan elektronik teknolojisi her gün gelişmeye devam ediyor.

Kaynak:

► electronicsforu.com
► nenow.in
Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.