elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Şekil Değiştirebilen Güç Kaynağı Geliştirildi

Bilim insanları işlevini kaybetmeden kesilebilen, katlanabilen veya gerilebilen, özelleştirilebilir, kumaş benzeri bir güç kaynağı geliştirdi. Üstelik bu güç kaynağı hızlı ve birçok kez şarj edilebilir özellikte. Peki, bu özellikleri bir arada nasıl mı barındırıyor? Gelin yazımızda beraber inceleyelim.



A- A+
18.02.2018 tarihli yazı 7184 kez okunmuştur.
Nanyang Teknoloji Üniversitesindeki bilim adamları yeni bir projeye imza atarak süper kapasitörler ile şekli değiştirilebilir ve bu özelliğe rağmen enerji depolama özelliğini de koruyan güç kaynaklarını üretti. Bu güç kaynağının temel özelliği ise süper kapasitörleri düzenlenebilir hale getirilebilmesi yani bu güç kaynağını kesebilir katlayabilir veya gerebiliriz.



►İlginizi ÇekebilirYumuşak Güç Kaynağı Geliştirildi
 
Üstelik petek benzeri bir yapıya getirildiğinde elektrik yükünü diğer esneme yapabilen süper kapasitörlerden dört kat daha fazla depolayabilir. Dahası, orijinal uzunluğunun dört katına kadar gerildiğinde, orijinal şarj kapasitesinin yüzde 98'ini, 10.000 germe ve açma çevriminden sonra bile tutabilir. Diğer elektrikli bileşenlerle birleştirildiğinde ise uyuşmama olasılığı yok denecek kadar az.
 
Araştırma ekibi malzeme olarak, manganez dioksit nanotel elektrotları içeren bir kompozit kullanıyor. Bunlar daha önceki manganez dioksit elyaf esaslı esnek süper kapasitörlerden çok daha uzun ve ekip tarafından elektrotların germe ve katlama gerilmesine dayanmasına izin verebilen bir karbon nanotüpü ve nanocellulose elyaf ağı takviye edilerek güç kaynağının gerilmesinden etkilenmiyor ve yapısı korumasını sağlıyor.

Diğer elektronik bileşenlere kolayca bağlanabilen güç kaynağının üretiminin ise ucuz olduğu iddia ediliyor. Ekip lideri Profesör Chen 1 cm2 malzeme üretmek için üretim masrafının yaklaşık olarak 0,10 dolar olması gerektiğini söyledi. Bu da mevcut imalat teknolojilerine dayandığı gibi kolayca seri üretilebilir olduğunu gösteriyor.


 
Ekip tarafından yapılan deneyler, düzenlenebilir superkapasitör bir sensör ile eşleştirildiğinde ve insan dirseğine yerleştirildiğinde, mevcut esneyebilir süper kapasitörlerden daha iyi bir performans gösterdi. Düzenlenebilir süper kapasitör, kol salınırken bile istikrarlı bir sinyal akışı sağlamayı başardı ve daha sonra kablosuz olarak hastanın kalp atış hızını yakalayan harici cihazlara iletti. Ayrıca ekip bu teknoloji için bir patentte hazırladı.
Ekip giyilebilir elektronik endüstrisinin geliştirilmesi için güçlendirebildikleri güç kaynağının çevresindeki aletlerle bağlantı kurduğu zaman 'Nesnelerin İnterneti' alanında her türlü imkânı açabileceğini öngörüyor.


Kaynak:


NTU News
The Engineer
 
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.