elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Şeker ve Karbondioksit ile Üretilen Plastik

Şeker ve karbondioksit kullanılarak üretilen plastik, yakın gelecekte plastiklerin oluşturacağı sorunu ortadan kaldırabilir. Şeker ve karbondioksit, yeni plastiklerin çözünebilir olmasını sağlayacak.



A- A+
25.01.2018 tarihli yazı 8469 kez okunmuştur.
Her geçen yıl daha fazla plastik üretiyor ve kullanım sonrasında bilinçsiz bir şekilde doğaya bırakıyoruz. Atık plastik ile okyanuslarımız ve içme sularımız kirleniyor. 2050 yılına gelindiğinde, denizde balıklardan daha fazla atık plastik olabileceği, musluk suyunun yüzde 80'inden fazlasının mikro-plastik içerebileceği öngörülüyor.

New Plastics Economy gibi girişimler plastik endüstrisini yeniden kullanılabilir plastik ürünleri tasarlamaya teşvik ederek, bu kötü eğilimi tersine çevirmeyi amaçlıyor. Bazı girişimler ise çözümü plastiğin yapısını değiştirmekte arıyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Plastik Güneş Pilleri
 

Tatlı Bir Çözüm

Bath Üniversitesi'ndeki Sürdürülebilir Kimyasal Teknolojiler Merkezi'nden (CSCT) bilim insanları, zararlı kimyasallar kullanmayan ve biyolojik olarak parçalanabilen bir plastik üretti. Bu plastik için düşük basınçta ve oda sıcaklığında timidin adı verilen, doğal olarak oluşan bir şekere, karbondioksit ilave ediliyor. Süreç bir polikarbonat oluşturuyor. Polikarbonatlar temel olarak petrokimyasallardan yapılırken, yeni geliştirilen plastik petrokimyasal kullanılmadan üretiliyor.

Bath Üniversitesi'nden ekip tarafından oluşturulan plastikler, petrol bazlı polikarbonatların aksine doğal olarak parçalanabiliyor. BM Çevre Programı'nın baş bilim adamı Jacqueline McGlade, biyolojik olarak parçalanan plastiklerin yeni olmadığını ancak eski girişimlerin 50 °C'lik sıcaklıklarda bozunduğunu belirtmişti. Bath ekibinin geliştirdiği plastik ise yalnızca toprak bakterilerindeki enzimleri kullanarak şekere ve karbondioksite indirgenebiliyor.
 

Toksik Değil

Bir polikarbonat yapmak için şeker ve karbondioksit kullanmanın bir diğer önemli avantajı, üretim sürecinde sıklıkla kullanılan toksik kimyasalların olmamasıdır. Birçok polikarbonat, şişelerde ve konteynırlarda kullanıldığında yiyecek ve içeceklere sızıntı yapabilen bisfenol-A (BPA) içeriyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, test ettikleri insanların yüzde 93'ünde idrarda tespit edilebilir düzeyde BPA bulunduğunu belirledi.

Şekerler, daha önce BPA olmayan polikarbonatlar oluşturmak için kullanılmıştı. Ancak imalat işlemi toksik olan kimyasal fosgenin kullanılmasını gerektirdi. Fosgen I. Dünya Savaşı'nda kimyasal silah olarak kullanılmış ve gaz saldırılarının neden olduğu ölümlerin yüzde 85'inin ana kaynağıydı.

Bath'ın Kimya Bölümü'nden Dr Antoine Buchard, sürecin toksik kimyasal fosgen yerine karbondioksit kullandığını ve BPA'dan bağımsız bir plastik ürettiğini söyledi. Bu nedenle sadece sonuçta oluşan plastiğin değil, tüm sürecin güvenli olduğu belirtiliyor.


Kaynak:


wef
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.