elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerjisini Şekerden Alan Batarya Bulundu

Virgina Tech isimli firmanın araştırmacıları, bir süredir üzerinde çalıştığı yeni şarj yönteminin başarılı olabileceği sonucuna ulaştılar. Şekerin doğal enerji depolamak için çok büyük bir kapasiteye sahip olduğunun görüldüğü araştırmanın ayrıntıları haberimizde.



A- A+
26.01.2014 tarihli yazı 11416 kez okunmuştur.
Virgina Tech araştırmacıları, uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı proje sonucunda başta akıllı telefonlar olmak üzere elektronik aletlerin yeni bir yöntemle şarj edilebilmesinin olası olduğunu göstermiş oldu. Bu yeni yöntemde kullanılan enerji kaynağı ise şeker. 

Araştırmacıların projeye başlaması ise piyasadaki lityum-iyon bataryaların toksik atık olarak çevreye çok fazla zarar verdiğinin keşfedilmesi ile olmuş. Araştırma grubunun uzmanlarından  Y.H. Percival Zhang'a göre çevreye zarar vermek yerine doğal enerjiyi kullanmak her açıdan daha mantıklı. 

Biyolojik ve kimyasal açıdan şeker molekülleri, enerji yoğunluğu bakımından yüksek kapasiteye sahip olma, kolayca hareket edebilme ve kolayca parçalanabilme gibi özelliklere sahiptirler.

 


 


Bilindiği gibi dünya üzerinde tüm yaşayan hücreler enerjilerini (ATP) glukoz aracılığıyla elde ederler. Bu doğrultuda araştırmacılar da aynı dizaynı yeni bir yakıt hücresi tasarlarken kullandılar. 

Hücrelerde kullanmak üzere üretilen enerjinin (ATP) büyük bir kısmı glukozdan elde ediliyor ve bu oluşum tamamlanana kadar çeşitli enzimler kullanılıyor. Bu yüzden de araştırmacılar yapay bir metabolizma üzerinde yaptıkları testler ile glukozu enzim yerine geçen kimyasallar ile ayrıştırıp elektriğe dönüştürmeyi başarabilmişler.

Ancak sistemin halen eksikleri mevcut. Bu eksiklerin başında ise maksimum verim alamama, reaksiyonların doğru sırasını sağlayamama ve kimyasalların uzun süre dayanamamaları bulunuyor.

 

Sistemde 13 adet kimyasala ek olarak hava kullanılıyor ve bir glukoz ünitesinden 24 adet elektron üretilebiliyor. Bu da yaklaşık olarak 0.8 mW/cm değerinde bir enerji çıkışı sağlıyor. Akım yoğunluğu cinsinden 6 mA/cm değerine denk geliyor.

İddialara göre üretilen bu yakıt hücresi 596 Ah/kg değerine sahip. Bu değer lityum-iyon bataryalardan çok daha üstün seviyede ve bu yakıt hücresi "maltodekstrin" isimli bir çözelti ile yeniden şarj edilebiliyor. Ancak bu yeniden şarjın kaç sefer ile sınırlı olduğu henüz net değil. 

Geliştirilen bu yeni batarya teknolojisi ve şekerin doğal enerji depolama kapasitesi sayesinde mevcut batarya teknolojisine göre 10 kat daha fazla depolama imkanı sağlanabilecek. 
 


 
 


Sistemin bir diğer avantajı işe şeker kaynaklı olduğundan dolayı çok daha ucuz bir maliyet oluşturması ve ayrıca herhangi bir patlayıcı özellik göstermediğinden dolayı güvenlik anlamında da üstünlük sağlaması da gayet iyi düşünülmüş. 

Sistemin tam anlamıyla günlük hayatta kullanıma uygun hale getirilmesi için ise ortalama 3 yıl gibi bir zaman söz konusu. Analistlere göre bu yeni batarya teknolojisi başta akıllı telefon, tablet ve laptop gibi batarya kullanan cihazlarda bir devrim yaratacak. Gelişmeleri ise zaman gösterecek. 




Kaynak: 

► Extreme Tech 
► Nature Communications 


Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.