elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robot Yılan Balığı:
Envirobot

İsviçreli araştırmacılar göllerin ve diğer su kaynaklarının kirlilik düzeylerini tespit edebilen yılan balığını andıran modüler bir robot geliştirdi. Önemli bir çevresel probleme çözüm olabilecek bu gelişmenin detayları haberimizde.



A- A+
10.08.2017 tarihli yazı 6384 kez okunmuştur.
İsviçleri araştırmacılar son yılların önemli problemlerinden biri olan su kirliliğine çözüm olarak ve Envirobot olarak adlandırılan yılan balığı şeklini andıran robot gelecekte bağımsız bir şekilde çalışabilecek motor ve sensörleri üzerinde barındırıyor. Proje çeşitli İsviçre kuruluşları ve  Ecole Polytechnique Federale De Lausanne'nin (Lozan Federal Teknik Üniversitesi) ortak çabaları ile ortaya konulmuş bir çalışma.

Envirobot potansiyel kirletici maddeleri tespit edebilmek için biyolojik organizmalarla donatılmıştır. Özellikle göller ve denizler gibi büyük kütleli sulak alanlarda suların koşullarının izlenmesi bazı durumlarda oldukça zor bir hal alabiliyor. Manuel testle ve su numunesi toplama işlemleri şu anda sınırlı erişim imkanlarına sahip insanlar tarafından yapılıyor. Lozan Federal Teknik Üniversitesi'nde bulunan araştırma ekip bu sorunun çözümü için proje üzerinde detaylı bir şekilde çalışıyorlar. Bu amaçla tasarladıkları Envirobot kirliliğin kaynağını bulmak için kirli sularda oldukça uzak mesafelere yüzebiliyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Amip Benzeri DNA'ya Sahip Robot

Robot herhangi bir su kütlesinin içerisindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olan olağandışı maddeleri algılayabilecek sensörlere sahip. Robot yılanbalığına benzeyen yapısı ve akıcı yüzme hareketleri ile denizdeki popülasyonları rahatsız etmeden kendisine addedilen görevi kolaylıkla yerine getirebiliyor. Ayrıca robot üzerinde çeşitli noktalarda elde ettiği verileri gerçek zamanlı olarak bir bilgisayara aktarabileceği haberleşme sistemi de mevcut.

Envirobot suyun içinde sorunsuzca gezinebilme yeteneğini sağlayacak birkaç modül ile inşa edilmiş. Her modül robotu ileri geri itmek için yerleştirilmiş elektrik motorlarıyla donatılmış .Modüler sistemli robot dizaynı sayesinde  mühendisler robot üzerinde uzunluk ve kompozisyonlarını değiştirmek kaydıyla ufak tefek düzeltmeler yaparak robotu belirli görevlere uyarlama özgürlüğüne sahipler.

 


►İlginizi Çekebilir: Su Kirliliğini Azaltan Mikro Robotlar

Lozan Federal Teknik Üniversitesi Biyorobotik Laboratuvarı Başkanı Auke Ijspeert Envirobot'un zorlu su koşullarını izlemedeki yöntemlerle kıyaslandığında çok daha etkili olduğunu açıkladı. Ijspeert ayrıca pervane ile çalışan geleneksel robotlarla kıyaslama yapıldığında robotun hareket ederken yosun ve dallara takılma ihtimalinin çok daha az olduğunu da dile getirdi. Robot bu şekilde sudaki dalgalandırmayı minimuma indirerek kirletici kaynakların uyandırılmamasında da son derece etkili. Yapılan açıklamalara göre Envirobot belirtilen bir rotayı izleyebiliyor ayrıca üzerindeki sensörler sayesinde bağımsız olarak kirlilik kaynağını izleme ve kendi rotasına karar verme özelliğine de sahip.

Envirobot'un nihai hedeflerinde biri cıva gibi sığ sularda toksitlenmeleri artıran ağır metalleri de tespit edebilmesi. Proje İsviçre NanoTera Programı tarafından finanse ediliyor aynı zamanda Lozan Federal Teknik Üniversitesi ile de işbirliği içerisinde. Lozan Üniversitesi Temel Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Jan Roelof Cenevre Gölünde'ki küçük bir alanı tuz kullanarak kirlettiklerini ve bu şekilde dikkate değer bir deney yaptıklarını dile getirdi. Envirobot ayrıca farklı iletkenlik derecelerinde çalışarak sağlıklı bir sıcaklık haritası üretmeyi başardı.

Araştırmacı ekip bu yaz içerisinde Envirobot'un biyolojik sensörlerini kapasitesini ölçmek için bakteriler, küçük kabuklular veya balık hücreleri içeren yapıların bulunduğu bir test yapmayı planladıklarını açıkladı. Ekibin nihai hedeflerinden birisi de biyolojik organizmalara karşı robotun verdiği tepkileri ele alarak suyun içinde ne tür bir kirleticinin bulunduğu bilgisini de elde edebilmek.


Kaynak:


interestingengineering

 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.