elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robo-One Robot Savaşları

Robot teknolojisi gün geçtikçe gelişiyor. Gelişen robot teknolojisi piyasada rekabetlere neden oluyor. Hatta bu alanda yarışmalar bazında robot savaşları bile yapılarak teknolojik gelişimde rekabet artırılıp sektörde ilerleme sağlanıyor. Bu yarışmalarda en sonuncusu geçtiğimiz günlerde Japonya'nın ev sahipliği yaptığı Robo-One robot savaşları turnuvası. Detaylar haberimizde.



A- A+
29.04.2017 tarihli yazı 8722 kez okunmuştur.
Japonya iki ayaklı insansı robotlar için düzenlenen Robo-One robot savaşları turnuvasına ev sahipliği yapıyor. Düzenlenen bu yarışmada yarışmacıların adeta elektriksel ve mekanik yetenekleri yarışıyor. Yaratıcı donanımlar ve tasarımlarla, yetenekli pilotlara sahip olan bu robotları izlemek insan anatomisinin fiziksel sınırları dışındaki imkansız hareketler sergileyebildikleri için oldukça keyifli. Bu yıl düzenlenen otonom robot savaşları turnuvasında robotlar birbirleriyle savaşırken ustaları hiçbir şey yapmaksızın çaresizce oturup robotlarının maçlarını izliyorlar.


 
► İlginizi Çekebilir: Beyin Kontrollü Robot

 
Yarışma otonom robotlar için oldukça  zorlu bir rekabet alanı. Robotların birbirleriyle savaştıkları alanda herhangi bir duvar, referans işareti veya çizgi mevcut değil. Robotlarda tüm sensörlerin gövdelerinin üzerine yerleştirilmesi gerekiyor bu yüzden yarışmada havai gözlem kameralarına izin verilmedi. Şayet yapılabiliyorsa rakiplerin robotlarına kablosuz olarak bağlanılmasına ve kontrol için harici bir kişisel bilgisayar kullanılmasına izin verildi.
 
Bazı robotlar rakiplerinin 3 boyutlu olarak konumlandırılmasını algılamak için uçuş kameraları kullanıyorlar. Yarışmada toplam 16 robot yarıştı ve tek bir eleme kademesini doldurmak için 12 maç gerçekleşti. Ancak alışılmadık bir şekilde, otonom araçların gerçekleştirdiği bir maç olmasına rağmen, yarışmanın ilk maçında bir çok olay medyanda geldi. Aşağıda ise yarışmayı sekizinci olarak tamamlayan Simple Fighter isimli robotun üç maçı yer almakta.


 


 


 
 
Yukarıdaki videolar ilk izlediğinizde anlamsız gelebilir fakat bu gibi yarışlar yazılım ve otonom teknolojiler alanında daha çok ihtiyacımız olan bir rekabet alanı. Şuanda robotik konusunda zor olan şey onlara istedikleri şeyleri yaptırmak için gerekli olan mekanik sistemde, sensörler ve programlama kullanarak robotlara adeta daha fazla heyecan katan ve onların potansiyelini çok daha fazla şekilde artırabilen yazılımdır. Şuan için izleyicilerde pek bir heyecan uyandırmasa da Robo-One yarışmasında gördüğümüz şey tamamen budur. Yeni bir yarışma olmasına rağmen oldukça ilgi gören Robo-One önümüzdeki yıllarda çok daha ilgi çekerek seyirci kitlesini artıracağa benziyor. 

 
 
Kaynak:

► IEEE Spectrum
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.