elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Riversimple, Hidrojenle Çalışan Şehir Otomobili RASA'yı Tanıttı

İngiltere merkezli Riversimple firması 1,5 kilogram hidrojenle 482 kilometre yol alabilen yakıt hücreli RASA şehir otomobilinin prototipini tanıttı. Yakıt olarak hidrojeni kullanan bu otomobilin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
20.02.2016 tarihli yazı 5942 kez okunmuştur.
Son dönemlerde otomobil piyasasında belirli markalarda oluşan karbon salınım oranlarının yüksek olduğu iddialarının ardından İngiltere merkezli Riversimple firması geliştirdiği RASA şehir otomobilini geçtiğimiz günlerde tanıttı. RASA hem sayısal verileri olarak hem de tasarım olarak son dönemde tanıtılan otomobillerden oldukça farklı bir görünüme sahip.
 



İlginizi Çekebilir: Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?


İki kişilik bir şehir otomobili olan RASA'da hidrojeni elektrik enerjisine dönüştürebilen yakıt hücresi teknolojisinden yararlanılıyor. RASA ile piyasada ilk kez tüketicilere satılmadan sadece kiralanarak tamir, bakım, sigorta ve akaryakıt giderleri karşılığında sabit bir aylık ücret alınması planlanıyor. Şirket kurucusu Hugo Spowers aracın hükümetten 2 milyon sterlin hibe alınarak geliştirildiğini ayrıca araçta teknik olarak olabildiğince hafif malzemelerin kullanıldığını söyledi. 4 tekerden çekiş özelliğine sahip RASA 40 kilogramlık karbon kompozit bir şaseden oluşuyor. Kurucu Spowers, aracın verimliliğini etkilemeyecek şekilde olabildiğince sportif bir tasarım elde etmeye çalıştıklarını da belirtti.
 



İlginizi Çekebilir: Artısıyla Eksisiyle Elektrikli Otomobiller

 
Araç hareket halindeyken hidrojen proton değişim membranlı yakıt hücresinden geçip oksijenle birleşerek elektrik enerjisine dönüşüyor ve bu araçta 11 hp'lik bir güç üretiyor ve araçta her tekerleğe ayrı ayrı monte edilmiş elektrik motorları araca 840 rpm'lik bir devirde ortalama 170 Nm'lik bir tork sağlıyor. Araç hareket halindeyken yavaşlatılmaya çalışıldığında ise aracın sahip olduğu kinetik enerji, kinetik enerji geri kazanım sistemi (KERS-Kinetic Energy Recovery System) ile elektrik enerjisine dönüştürülerek depolanıyor.
 



RASA performans olarak şehir içi kullanım koşullarını çok rahatlıkla karşılayabilecek bir performansa sahip. 97 km/h maksimum hıza 10 saniyede ulaşıyor. Bu değerler egzozundan zararlı gazlar yerine su çıkaran bir şehir otomobili için gayet tatmin edici görünüyor. Araçta vites kutusu bulunmuyor ve bu nedenle sadece ileri ve geri hareket sağlayan bir mekanizma bulunuyor. RASA'nın uzunluk, yükseklik gibi değerleri ise şehir içi kullanıma oldukça uygun görünüyor. 3,65 metre uzunluğa ve 580 kilogram ağırlığa sahip RASA'nın şimdilik göze batan tek dezavantajı ise İngiltere'de oldukça az sayıda hidrojen dolum istasyonunun bulunması gibi görünüyor. Son olarak RASA'nın 2018 yılında piyasaya sürülmesi hedefleniyor.


Kaynak:


theengineer.co
 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.