elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karbon Nanotüplü İşlemciler Geliştirildi

Günümüzde kullandığımız bilgisayarlar her geçen gün daha da hızlanıyor. Fakat işlemcilerin geliştirilmesinin önünde büyük bir sorun bulunmakta: aşırı ısınma. İşlemcilerin fazla ısınmadan zarar görmesini engelleyebilecek karbon nanotüplü soğutucuların detayları haberimizde.



A- A+
16.03.2014 tarihli yazı 14085 kez okunmuştur.
İşlemcilerin hızlanması ile doğru orantılı olarak elektrik akımlarının ürettiği ısı miktarı da artıyor. İşlemcilerin hassas malzemelerden yapıldığı da düşünüldüğünde aşırı ısınma ile transistörlerin ömrü kısalıyor ve çalışamaz hale geliyor.
 
 
 
Aşırı ısınma sorununu çözebilmek için ise oluşan ısıyı hızlı bir şekilde etrafa yayabilecek malzemeler gerekli. Araştırmacılar bilgisayar işlemcilerindeki aşırı ısınmayı engellemek için karbon nanotüplerin kullanılabileceği bir yöntem geliştirdi.

Karbon nanotüp, karbon elementinin allatropudur ve çok yüksek bir elektrik iletkenliğine sahiptir. Ancak karbon nanotüplerin kararlı yapıda olmaları işlemcilerde kullanılmalarını engellemekteydi. Kararlı yapıda olmaları diğer maddelerle oluşan arayüz iletkenliğinin düşük olmasına neden olmaktaydı.

 


 


ABD'deki Lawrence Berkeley Laboratuvarı'nda çalışan bir grup araştırmacı organik moleküller kullanarak karbon nanotüplerin kararlı yapılarından dolayı oluşan iletkenlik azalmasını engelleyebilen bir yöntem geliştirdi ve bu yöntem sayesinde karbon nanotüpler ile diğer metaller arasındaki ısı akışı altı kat hızlandı. Geliştirilen yeni yöntem ile karbon nanotüplerin işlemcilerde kullanılmasının önündeki engel kalkmış oldu.
 


Karbon nanotüplü işlemcilerin üretimleri ve satışları ile ilgili henüz bir açıklama yapılmasa da geliştirilen bu yeni teknoloji ile bilgisayarların ısınma sorunu ve işlemcilerin yüksek ısınma problemi ile kullanım sürelerinin kısalması problemlerinde büyük bir ilerleme kat edilebilecek gibi görünüyor.




Kaynak: 

Extremetech

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.