elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MediaTek 8 Çekirdekli Mobil İşlemcisini Tanıttı

Akıllı telefonlar her geçen gün çok daha üst seviyede performans gösteren işlemciler ile birlikte geliyor. Çift çekirdekli işlemciler, 64 bit işlemciler derken MediaTek isimli firma dünya'nın ilk gerçek 8 çekirdekli mobil işlemcisini tanıttı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
28.11.2013 tarihli yazı 9911 kez okunmuştur.
MediaTek isimli firma dünyanın ilk 8 çekirdekli mobil işlemcisini üreten firma olma özelliğini kazandı. Daha önce Samsung, Apple gibi şirketlerin 8 çekirdekli işlemci ürettikleri söylentilerine son veren raporda, bu işlemci gerçek ve yasal ilk 8 çekirdekli işlemci olarak geçiyor. 

MT6592 kod adı verilen bu işlemci ile aslında Qualcomm'u hedef alan MediaTek,  en büyük rakipleri karşısında bir üstünlük kazandığını düşünüyor. Bu doğrultuda önümüzdeki ay içinde piyasadan büyük pay almak isteyen MediaTek firması, ünlü işlemci üreticisi ARM'nin de desteği ile yeni nesil işlemcilerini piyasaya sürecek ancak firma asıl planlarını 8 çekirdekli işlemcisi için saklıyor. 
 

İşlemcinin donanımsal özelliklerine gelirsek; 28 nanometre boyutunda olan çip, 8 adet düşük güç tüketimine sahip Cortex-A7 çekirdeğe sahip. Böylece işlemciye verilen görevleri dağıtım yapması amacıyla Çoklu Heterojen İşlem Sistemi de işlemciye eklenmiş oluyor. 

CPU, GPU, DSP, multimedya, görüntüleme işlemleri, sensörler ve çoklu bağlantı teknolojileri de bu sayede çok daha hızlı bir şekilde çalışacak ve kullanıcıya yönelik performans artışı gerçekleşmiş olacak. Yapılan en büyük yenilik ise 8 çekirdeğin hepsinin aynı anda çalışabilecek olması. İşlemcinin en verimli olduğu aralık ise 1.7 - 2 GHz olarak belirtiliyor. 

 


 


MediaTek verilerine göre şu anda akıllı telefonlarda bulunan Google Chrome ile uygulamalar, haritalar ve videolar aynı anda farklı pencerelerde açık olarak 8 çekirdeğin tamamı kullanılmış ve tüm fonksiyonlar sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmiş. 

MT6592 isimli işlemcinin, Qualcomm firmasının 4 çekirdekli Snapdragon 800 işlemcisine kıyasla %40 oranında daha az güç harcaması ve daha az ısınması öngörülüyor. Doğal olarak performans olarak da çok daha ileri seviyede olacak. 


MediaTek firmasının geliştirdiği işlemcinin bazı özel fonksiyonları da bulunuyor. 16 megapiksel ve daha üzeri fotoğraflar için özel sinyal işlemci modülü, ARM firması yardımıyla geliştirilen ve yüksek çözünürlüklü ekranlar için grafik işlemci modülü, çoklu bağlantı desteği, 700 MHz'e kadar çalışabilme, oyunlarda 60 fps (frame per second: saniyede gösterilen kare sayısı) değerini elde etmek için HD arayüz desteği gibi uzun bir liste yapabiliriz. 
 


 
► İlginizi Çekebilir: Mikroelektronik Nedir? 


Motion blur ve gölge efektleri için geliştirilen modül ile video izleme performansını da arttırmayı amaçlayan firma, bu işlemci ile videolarda da 60 fps değerini desteklediklerini belirtiyor. MediaTek yetkilileri, 4K kalitesinde HD video çeken cihazlar için de bu desteğin devam ettiğini belirtiyorlar. 
 

Analistlere göre Qualcomm ile MediaTek mücadelesi bu haberle birlikte daha büyük boyutlara gelecek.Özellikle 4G teknolojisi üzerinde mücadeleye hazırlanan iki firma, 4G modemlerde kullanılacak olan işlemciler için de ayrı bir mücadele içinde şu an. Özellikle MediaTek yeni ürettiği bu 8 çekirdekli mobil işlemciyi, modemlerde kullanmak konusunda kararlı. 

Yine birçok analist'e göre akıllı telefonun 8 çekirdekli olması standart bir kullanıcı için çok fazla fark yaratmayacaktır. Ancak ağır performans ve medya kullanıcıları ile özellikle oyuncular için 8 çekirdek çok büyük önem taşıyor. 

 

Tahminlere göre işlemcinin ilk sipariş sayısı yaklaşık 200 milyon adet olacak. Ayrıca Android'in en yeni işletim sistemi Android 4.4 KitKat için özel geliştirilmiş bir versiyonu bulunan işlemcinin, KitKat ile piyasaya çıkacak olan telefonlarda kullanılması ihtimali çok yüksek olarak gözüküyor. Gelişmeleri ise zaman gösterecek. 




Kaynak: 

► Electronic Products 
► Engadget


Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.