elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Samsung Apple'a 290 Milyon Dolar Daha Ödeyecek

Uzun yıllardır teknoloji dünyasının iki büyük firması arasında devam eden çekişme, son dava kararı ile çok farklı bir boyuta taşınmış oldu. Samsung ve Apple arasındaki mücadeleye tanık olan jüri, Apple lehine karar verdi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
24.11.2013 tarihli yazı 7777 kez okunmuştur.
Samsung ve Apple'ın kavgası uzun yıllardır sürüyor ve bu durumdan bir çok kişi haberdar. Sürekli patent davaları ile gündeme gelen iki firma için yeni bir dönem başlıyor diyebiliriz. Analistlere göre ise iki şirket arasındaki gerginlik daha uzun bir süre boyunca devam edecek ve son dava kararı ise gerginliği arttıracak cinsten. 
 


 
► İlginizi Çekebilir: iPhone 5s vs. Galaxy S4


Samsung daha önceki davalarda Apple'a 1.05 milyar dolar ödemekle cezalandırılmıştı ancak tekrar görüşülen ikinci davada bu miktar 598 milyon dolar'a düşürülmüştü. Bunun üzerine Apple bu karara itiraz ederek üçüncü davayı açmıştı ve o dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. 
 

Apple'ın Samsung'a dava açma sebebi olarak Samsung'un Apple'a ait olan patentleri izinsiz olarak kullandığının iddia edilmesi gösterilebilir. Bu yüzden ek olarak 380 milyon dolar tazminat isteyen Apple'a Samsung sadece 52 milyon dolar ödemeyi teklif etti. Bazı analistlere göre Samsung'un bu teklifi vermesi, Apple'dan esinlenerek üretimler gerçekleştirdiğini kabul ettiğini gösteriyor. Bazılarına göre ise Samsung'un sadece ekonomik rahatlama amaçlı böyle bir teklif verdiğini düşünüyor. 
 



► İlginizi Çekebilir: Galaxy Note 3 mü Yoksa iPhone 5S mi?


Sekiz jüriden oluşan Silikon Vadisi mahkeme heyeti Samsung'un, Apple'a 290 milyon dolarlık ek bir ödeme yapmasına karar verdi. Bu son dava ile birlikte Samsung'un Apple'a ödeyeceği toplam miktar ise 888 milyon dolar oldu. 


Apple yetkilileri ise konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, “Bu dava bizim açımızdan patent ve paranın ötesinde bir anlam ifade ediyor. Davamız, insanların sevdiği cihazların üretimindeki innovasyon ve çalışmaya gösterilen saygıyla ilgili. Bu gibi şeylere değer biçmek zor olsa da, mahkemenin Samsung’a ürün kopyalamanın bir bedeli olduğunu göstermesi bizi memnun etti” ifadelerini kullandılar.
 

Analistlere göre tekrar 1 milyar dolar'a yaklaşan cezanın Samsung için ağır bir rakam olduğu ve bu rakamın şirketi zor duruma sokabileceği görüşünde. Mart 2014 tarihinde ise iki firma yeni bir dava için daha karşı karşıya gelecek. Gelişmeleri ise zaman gösterecek.



Kaynak: 

► The Verge 
► NY Times


 
Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.