elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneşi Takip Edebilen Güneş Hücreleri

Güneş panellerinde verimi etkileyen en önemli unsurlardan biri, güneşin gün içinde sürekli yer değiştirmesiyle panellerin buna ayak uyduramıyor olmasıdır. Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu problemin önüne geçip panellerde maksimum verim sağlayabilmek için kirigamiyle tasarlanan güneş hücreleri üretti. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
17.09.2015 tarihli yazı 5834 kez okunmuştur.
Bazı güneş santrallerinde kullanılan motorlu güneş takip sistemleri, panelleri güneşin konumuna göre uyarlayıp verimi artırmasına rağmen, gerek kurulum maliyetlerinin fazla olması gerek harcadıkları enerji nedeniyle pek kullanışlı bir yöntem değildir. Michigan Üniversitesi araştırmacıları, kağıt sanatçısı Shilan ile birlikte farklı bir yöntem geliştirdi.
 


Japon kültürüne özgü olan Kirigami, kağıt kesme ve katlama sanatıdır. Araştırmacılar ilk olarak hem ısıl hem mekanik özellikleri iyi olan ve poliimid sınıfında bulunan kapton plastik levhasından güneş hücreleri üretti. Sonrasında yapılan geliştirme çalışmalarıyla güneş hücrelerine esneyebilen ve tekrar eski haline dönebilecen bir yapı kazandırıldı.
 


ABD’de yaz aylarında yapılan deneyler, kirigami ile üretilen güneş panellerinin standart sabit güneş panellerine göre %36'ya kadar daha verimli olabileceğini gösterdi. Motorlu optik güneş izleme sistemli paneller ise bu standart panellere göre %40 daha verimli. Önemli bir potansiyele sahip olan kirigami panellerin geliştirme çalışmaları başarıyla tamamlanabilirse maliyet ve verim etkenlerde ciddi ilerleme kaydedilebilir.
 



Kaynak:
 

►Gizmag
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.