elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya’nın En Küçük Transistörü Geliştirildi

KIT (Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü) fizik Profesörü Thomas Schimmel ve ekibi dünyanın en küçük transistörünü geliştirdi. Küçük transistör, oda sıcaklığında çalışıyor ve aynı zamanda çok az miktarda enerji tüketiyor. Peki, bunları bir arada nasıl mı yapıyor?



A- A+
31.08.2018 tarihli yazı 7191 kez okunmuştur.
Transistör, bilgi işlem merkezlerinde, bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda veya çamaşır makinesinden uçağa kadar birçok gömülü sistemde dijital veri işlemenin merkezi unsurudur. Transistörlerin birçok alanda işlevsel olarak kullanılmasından yola çıkan Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü fizik Profesörü Thomas Schimmel ve ekibi dünyanın en küçük transistörünü geliştirdi.

Araştırma ekibi, ilk olarak aralarında tek bir metal atomu genişliğinde boşluk bulunan iki küçük metal temasını kurdu. Sonrasında bir elektriksel kontrol darbesiyle, tek bir gümüş atomunu bu iki metalin arasındaki boşluğa iterek devreyi çalışmayı başardılar. Gümüş atomu tekrar dışarı çıkarılarak devrenin elektrik akımını değiştiriyor.

 

 
Yeni kuantum elektroniği bileşeni, tek bir atomun kontrollü olarak yeniden konumlandırılmasıyla elektrik akımını değiştiriyor. Tek atomlu transistör, sadece mutlak sıfır, yani -273 °C civarında çok düşük sıcaklıklarda çalışmakla kalmayıp, aynı zamanda oda sıcaklığında da çalışıyor ve çok az miktarda enerji tüketiyor.

Şimdiye kadar, ekip tek atomlu transistörü bir sıvı elektrolit ile uygulamayı denedi. Şimdi ise farklı bir boyut kazandırarak katı bir elektrolitle çalışan transistörü tasarladılar. Bir sıvı gümüş elektroliti pirojenik silikon dioksit ile jelleştirerek üretilen jel elektroliti,  katı maddenin de avantajlarıyla bir sıvının elektrokimyasal özellikleriyle birleştiriliyor. Bu şekilde, tek atomlu transistörün hem güvenliği hem de kullanımı iyileştirilmiş oluyor.

Tek atomlu transistör aynı zamanda, yeni bir teknik yaklaşımla çalışıyor. Transistör sadece metalden oluşuyor ve hammaddesinde yarı iletkenler kullanılmıyor. Buda, çok düşük elektrik voltajlarında çalışması ve dolayısıyla çok düşük bir enerji tüketimine neden oluyor. Bu özelliği ile de gelecek teknolojiler için yeni kapılar açıyor.


Kaynak:


►Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü(KIT)
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.