elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya’nın En Kaygan Malzemesi |
BAM

Mühendislik alanındaki birçok gelişmenin temelinde malzeme bilimi yatıyor. Gelişim göstermekte olan bu bilim dalında geliştirme çalışmaları yapan Energy Ames Laboratuvarı araştırmacıları tarafından keşfedilen BAM, dünyanın en kaygan malzemesi olma özelliğinde. BAM’ın ayrıntıları haberimizde.



A- A+
10.08.2016 tarihli yazı 19032 kez okunmuştur.
BAM, dünyanın en kaygan malzemesi olmasının yanı sıra, çok sert bir yapısının olmasıyla da dikkat çekiyor. Alüminyum, Bor ve Magnezyum’dan oluşam malzemenin ismi, yapısındaki elementlerin baş harfleriyle belirlenmiştir. Bu malzemenin bulunma hikayesi de tesadüflerle dolu. 1999 yılındaki ısı enerjisini elektrik enerjisine çevirmek amacıyla malzeme araştırmaları sürerken BAM’ın yapısı yanlışlıkla oluşturulmuştur.
 


►İlginizi Çekebilir: Malzeme Türleri

Yanlışlıkla keşfedilen malzeme, eşsiz kimyasal bilişimi sayesinde süper sertliğe ve son derece düşük sürtünme katsayısına sahip. Adeta dünyanın en iyi yağı özelliğinde. Malzeme üzerinde çalışmalar yapan Allan Russel, BAM’ın sertliğinin kaza sonucu keşfedildiğini, malzemeyi kesip-öğütmek istediklerinde bu işlemin korkunç bir zaman aldığını belirtti.

Kayganlığıyla tanıdığımız teflonların sürtünme katsayısı 0.05 iken, yeni kayganlık şampiyonu BAM, 0.02’lik sürtünme katsayısına sahip. Yani teflonun yarısından daha az bir sürtünmesi var.

 


►İlginizi Çekebilir: İlginç 5 Kimyasal Reaksiyon

Malzeme, kaygan ve sert özellikte olması sayesinde, birçok uygulama için yenilikçi yaklaşımlar vaad ediyor. Makinelerde enerji verimliliği sağlamasının yanı sıra makine ömrünün uzatılmasında önemli rol oynacaktır. Dünya genelinde endüstride sürtünmeler nedeniyle yaşanan enerji kayıplarının yaşattığı sorunlar düşünüldüğünde BAM kullanım alanı bakımından büyük bir potansiyele sahip.

BAM ile ilgili çalışmanın ayrıntıları için aşağıdaki video'yu izleyebilirsiniz.

 

Kaynak:

wonderfulengineering

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.