elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Butonlar

Butonlar, özellikle endüstriyel ve ticari uygulamalarda mekanik veya elektronik süreci başlatmak veya durdurmak amacıyla kullanılırlar. Butonların yapısını, ark durumlarını ve bağlantı şekillerini yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
24.04.2015 tarihli yazı 19816 kez okunmuştur.
Endüstriyel ürünlerde ve kullanıcı arayüzü gerektiren elektronik devrelerde süreç kontrolü için butonlar kullanılmaktadır. Tek ve iki durumlu gibi çeşitleri vardır. Tek durumlu butonlar basıldığı süre kadar durumunu korur. İki durumlu butonlar ise basıldığında bir sonraki basmaya kadar durumunu korur. Yapıları iki temas plakası ve yaydan ibarettir.
 



►İlginizi Çekebilir: Röle Koordinasyonu

 
Elektronik butonlar, basıldığı zaman devreye bağlantı durumlarına göre lojik 1 veya lojik 0 verirler. Yapısal olarak çok basit olmalarına rağmen devrelerde açma – kapama gibi kritik bir rolleri olduğu için kullanımları çok basit değildir. Butona basıldığında belirli bir süre devam eden elektrik arkları oluşmaktadır. Özellikle hassas elektronik devrelerde bu arklar sorun yaratabilmektedir. Örneğin, bir süre boyunca ark söndürülmezse mikrodenetleyideki lojik 1 algılayan program rutini ikinci bir baskı algılayacaktır.
 

 


►Şekil 1: Yazılımsal ark söndürme için gerekli örnek zamanlama şeması

 
►İlginizi Çekebilir: Statik Elektrik Nedir ve Nasıl Oluşur?


Buton arkını söndürme işlemi ise yazılımsal ve donanımsal türde olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Yazılımsal ark söndürmede, lojik 1 durumunu algılayan kod satırından sonra ark süresi kadar gecikme tanımlamak gerekmektedir. Böylelikle program lojik durumunu tekrar kontrol edene kadar ark sönecektir.
 

►Şekil 2: Donanımsal ark söndürme için gerekli sönümleme devresi


Donanımsal söndürmede ise ek olarak bir sönümleyici devresi gerekmektedir. Sığaç ve dirençlerden oluşan sönümleyici devre, mikrodenetleyici devresinin giriş pini bağlantısı öncesine bağlanabilir.
 
 

Kaynak:

►Elektronik Hobi
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar