ABD Hava Kuvvetleri Hız Rekoru Kırdı
ABD Hava Kuvvetleri geçtiğimiz günlerde maglev tren olarak bilinen manyetik raylı kızak ile saatte 1.018 kilometre hıza çıkarak, geçtiğimiz yıl 603 kilometre ile Japonlara ait olan hız rekorunu kırdı. Ayrıntılar haberimizde.
27.04.2016 tarihli yazı 9972 kez okunmuştur.
Maglev tren olarak bilinen manyetik raylı kızakla hız rekoru Amerika'nın New Mexico Eyaleti'nde bulunan Holloman Hava Üssü'nde özel üretilmiş bir kızak üzerinde kırıldı. Bu rekorla Amerikalılar en son kırılan rekora göre çok fazla yol alarak bir önceki rekoru neredeyse ikiye katladılar ve bununla başarının hiçbir zaman uzakta olmadığını bütün insanlığa gösterdiler. Bu dünya rekoru denemesi 846. Test Filosu'nun üyelerince ele alınarak 640 metre uzunluğundaki pistte gerçekleştirildi. Ekip bu zamana kadar üretilen en hızlı maglev trenin hızını 825 km/s ile geçerek ilk rekoru kırdı. İki gün sonra bu rekoru tekrar 1.018 km/s ile kırarak kendi rekorlarını da kırmış oldular.
Manyetik kaldırma gücü konusunda aracın yukarıya yükselmesinin manyetik alan kullanılarak gerçekleştirildiği ve böylelikle sürtünmenin çok daha az olduğu, enerji kaybınınsa büyük ölçüde yok edildiği belirtildi. Normal şartlarda raylarda boşa harcanan enerji kızağı raylar üzerinde çok daha hızlı hareket ettirmede kullanılıyor. Proje yetkililerinden Shawn Morgenstern trenin kızaklarını raylar üzerinde havada tutmak için süperiletken mıknatıslar üzerinde çok soğuk sıvı helyum kullandıklarını söyledi. Ayrıca geliştirilen bu manyetik raylı kızağın şehirlerarası yolcu taşımak için uygun olmayacağını, bunun sadece geliştirilen bir sistem olduğunu da belirtti.
Üç ticari maglev tren sistemi şu anda Japonya, Çin ve Güney Kore'de uygulanmakta. İki farklı maglev teknolojisi kullanılmakta: birincisi yukarıda belirtilen ticari sistemlerde kullanılan elektromanyetik süspansiyon (EMS), ikincisi ise ticari sistemlerin yolda bulunmasına karşın test pistlerindeki denemeler için kullanılan elektrodinamik (EDS) süspansiyonlar. Üçüncü bir yaklaşım ise sadece teorik aşamada olan manyetodinamik süspansiyonlar. EMS ile tren rayları pistin etrafında sarılır ve aralarındaki çekim, yerçekiminin üstesinden gelecek derecededir. EDS'de ise tren rayların tam üstüne oturur ve yukarı kaldırmak için itici bir manyetik güç kullanılır.
Günümüzde EMS ile yapılan sistemler daha konforlu ve daha güvenli bir seçenek olarak kabul edilmektedir. Çünkü sistem kalp pilleri, manyetik kredi kartları gibi manyetik alandan etkilenen maddelere etki etmemektedir. Sistem ayrıca düşük hızlarda çok daha iyi verim değerlerine ulaşmaktadır ve aynı zamanda gerekirse depolanmış enerji olan batarya gücüyle de çalıştırılabilirler. 846. Test Filosu uzmanları maglev tren kurulumunda test amaçlı potansiyel askeri kullanım için kendi geliştirdikleri özel EDS sistemlerini kullandılar. Son olarak ekip şuanda kırılan rekoru tekrar ve tekrar kırmak için daha hafif malzemeler kullanarak testi tekrar denemek istiyor. Yapılan araç muhtemelen uzun zaman sonra başarılı bir şekilde bir yerden bir yere insan taşıyacak ve biz yolcuların hizmetine girecek fakat bunu bize zaman gösterecek.
Kaynak:
►Sciencealert
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.