3D Yazıcı İle Organ Kopyalamak Mümkün mü?
Matbaa Teknolojisinin gelişmesiyle hemen her şeyin baskılanarak, kopyalanıp çoğaltılır hale getirildi.Peki bu canlı organlar için de mümkün mü? Avustralyalı Bilim Adamlarının bu konu üzerinde yürüttükleri çalışmalar da günümüzde olmasa da gelecekte mümkün gözüküyor.
Ameliyat olmak yada organ nakli beklemek yerine insanlar belki de kendi kök hücrelerinden mürekkep üreterek ev ortamında kopya organ basabilecekler. Evet bu günümüz için hayal olsa bile bu hayali gerçekleştirmek için Claifornia'da bulunan Organovo firmasına bağlı bilim adamları Avustralyalı mühendislik firması Invetech'le elele verip çalışmalara başladı.
İnsan Hücresinden Mürekkep
Dünyanın ilk insan dokusu basabilen bio yazıcısını geliştiren ekibin hedefi ilerde bu yazıcı sayesinde görünüşü ve işlevselliği ile orijinalinin birebir kopyası insan organı basabilmek. Üç boyutlu baskı teknolojisi tıp alanına entegre etmeye çalışan 30 kadar mühendis ve biologtan oluşan bu ekip, son derece steril bir ortamda yaptıkları çalışmalarda organ dokusunu özel bir jelden, kullandıkları mürekkebi de insan hücresinden elde etmektedirler.
Yağlı dokudan veya kemik iliğinden alınan kök hücrelerden mürekkep elde edilerek hücrelerin aynı özellikte olması sağlanıyor. Bir milimetrelik doku için milyonlarca hücre gerekiyor.
Firma kalp kası, akciğer veya damar dokusu basabiliyor ama tam bir organı basmak şu an için uzak bir tarih.Çünkü burada ki en büyük engel henüz tam anlamıyla bir damarı kopyalabilmenin imkansız oluşu.
Ekibin yöneticisi Keith Murphy, "İki ayrı yazıcı başı ayrı materyaller basıyor, hücreler bir tarafta, dokunun şeklini veren jel diğer tarafta. Artı eksi 20mikron hata payı ile basılan hücreler birleştirildiğinde doku elde edilmiş oluyor.'' diyerek şu sözleri de ekledi; "Damar üretiminde sınırlı olanaklara sahip iseniz kalınlığı üzerinde de çalışmanız sınırlanıyor. Şimdilik 1mm'den küçük ebatlarda çalışabiliyoruz. İleride damar sistemi üretilebildiğinde daha geniş dokular üzerinde çalışmayı düşünmeye başlayacağız.''
İlaçlar artık insan üzerinde Denenmeyecek
Basılan hücreler hastadan alındığı için, hastanın vücudunun bu yeni organı kabul etmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Ayrıca ilaçların ve kimyasalların insan üzerindeki etkisi de ilk bu dokularda test edilerek belirlenebiliyor.
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi