3D Yazıcıyla Uçak Üretildi!
Airbus’a bağlı olan APWorks, 3D baskı modellerine bir yenisini ekleyerek uçak üretti. Hemen hemen tüm parçaları 3D yazıcıyla üretilen Thor isimli uçak, 3D baskının havacılıktaki üretim sektöründe de kullanabileceğini gösteriyor. Thor'un ayrıntıları haberimizde.
08.06.2016 tarihli yazı 12761 kez okunmuştur.
3D yazıcılar üretimde söz sahibi olmaya devam ediyor. Bu yazıcılar artık bireysel üretimin dışına çıkıp fabrikalardaki parça üretim süreçleri ve seri üretim süreçlerinde de görev alıyor. Airbus firması da 3D yazıcıların bu popülaritesine ayak uydurarak geçtiğimiz günlerde 3D yazıcıyla motosiklet üretmişti. Ancak bununla yetinmeyen Airbus, 3D yazıcı teknolojilerini daha ileriye taşıyarak uçak üretmeyi başardı.
Airbus’ın Thor isimli drone modeli 3D baskılı uçağı günümzdeki en büyük 3D yazıcıyla üretildi. Hemen hemen tüm parçaları 3D yazıcıyla üretilen Thor’da en fazla 38 cm uzunluğunda parçalar kullamılmış. Normalde 270 ayrı parçayla monte edilebilen motor enjeksiyon düzeneği 3 parçayla tamamlanabilmiş durumda. Parça boyutuna sınır getirilmesiyle üretim daha kolay hale getirilmiş. Prototip olarak sergilenen bu uçağın üretimindeki asıl amaç ise yakıt maliyetini düşürmek gösteriliyor. Uçaklardaki motor ve uçuş verimliliği dışında yakıt maliyetini etkileyen en önemli faktörlerden birinin uçağın ağırlığı olduğu düşünüldüğünde, 3D yazıcıyla daha hafif uçaklar gelecekte üretilebilir.
Fiziksel özelliklerine baktığımızda ise Thor'un 4 metre uzunluğunda 21 kg ağırlığında bir drone modeli olduğunu görüyoruz. Ayrıca malzeme sarfiyatının da çok olduğu uçak üretim sektöründe, 3D yazıcılar çevreci bir tercih de olacak gibi gözüküyor. Thor uçağıyla 3D baskıyı uçaklarda deneyen Airbus %30-50 daha hafif uçaklar üretmeyi ve 2020 yılında test sürüşleri gerçekleşecek Ariane 6 roketinin maliyetini düşürmeyi hedefliyor.
Kaynak:
►Airbus
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.