elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D Baskılı En Büyük Nesne Basıldı

ABD'de bulunan Oad Ridge Ulusal Labaratuvarı geçtiğimiz günlerde 3D nesne piyasasında ki yeni bir rekorla adını duyurdu. Kullanıcıların genellikle taşınabilir, küçük malzeme çıktıları aldıkları bir ortamda böyle bir rekorun kırılması oldukça yankı uyandırdı. Guinness yetkilileri tarafından onaylanıp dünya rekorları arasına giren bu cismin ne olduğu ve detayları haberimizde.



A- A+
06.09.2016 tarihli yazı 10582 kez okunmuştur.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Tennessee Eyaleti'nde bulunan Oad Ridge Ulusal Labaratuvarı (ORNL) 3D baskı konusundaki başarılarıyla sektöre yabancı olmayan bir laboratuvar. Burası, 1965 Shelby Cobra aracının birebir kopyasıyla ve birçok konut ve taşıt baskılarıyla 3D baskı piyasasında öne çıkmış bir merkez. Laboratuvar şimdilerde  uçak kanatlarında kullanılan kesme ve matkap aracı olarak bilinen bir aracın basılmasıyla adını tekrardan duyurdu. "Trim-and-Drill Tool" olarak adlandırılan kesme ve matkap aracı Oad Ridge Laboratuvar'ı tarafında geliştirilmiş ve 3D olarak basılmış. Basılan bu araç Guinness Dünya Rekorları komitesi tarafından dünyanın en büyük 3D baskılı katı cismi olarak dünya rekorları arasına girmeyi başardı.
 


►İlginizi Çekebilir: 3D Printer'dan Nasıl Çıktı Alınır?

Karbon fiber ve ABS termoplastik kompozit malzemeden yapılan aracın boyutları 5.3 x 1.7 x 0.5 metre olarak ölçüldü ve ağırlığı ise 748 kilogram olarak açıklandı. Oad Ridge Laboratuvar'ı yetkililerinden Vlastimil Kunc, cismin Guinness komitesi tarafında teşhis edilip dikkatin çekilebilmesi için kendilerinin büyük ölçekli, katkı üretimli kompozitlerler ilgili araştırmalar gerçekleştirdiklerini ve 3D baskı kullanarak daha az malzeme ile işlevden ödün vermeden aracı tasarlamaya çalıştıklarını dile getirdi.
 

Cisim şu an için sadece 30 saat içinde 3D olarak baskısı alınabilir durumda ve bu cismin günümüzde mevcut metal alaşımlarla yapılabilen sürümlerinin tamamlanması yaklaşık 3 ay sürüyor. Bu veriler zaman ve maliyet olarak oldukça etkileyici sonuçlar. 

Boeing'in yapı ve malzeme müdürü Leo Christodoulou, 777X kanadı gibi eklenerek üretilen araçlar bazında bu projenin enerji, zaman, emek ve üretim maliyeti bazında oldukça tasarruf sağlayacağını ve bunu durumun 3D baskı teknolojisinin uygulanmasında genel bir strateji olduğunu söyledi.

ABD'nin St. Louis şehrindeki yeni Boing fabrikasında gelecek yıl üretime başlamasıyla birlikte 777X yolcu uçağı ailesinin benzersiz kanatları üzerinde işe koyulabilmesi için kesme ve matkap aracı kullanılacak. Şirket gelecek dönemlerde aracın kullanımıyla birlikte ne kadar iyi performans sağladığı konusunda ORNL'ye geri bildirim sağlayacak.

Kaynak:


newatlas.com
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.