elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sanal Gerçeklik Sayesinde İneklerde Süt Verimi Arttırıldı

Rusya’daki bir çiftlikte ineklerin süt verimini artırmak için sanal gerçeklik teknolojisi kullanıldı. İnekler taktıkları VR gözlükleri sayesinde kendilerini daha uygun bir ortamda hissediyor. Konunun detayları yazımızda.



A- A+
11.12.2019 tarihli yazı 6922 kez okunmuştur.
Moskova’da bulunan RusMoloko süt çiftliği ineklerin süt üretimini artırmak için farklı bir yöntem denedi. İneklere VR gözlükler takan RusMoloko süt çiftliği, inekleri rahatlatarak daha fazla süt üretmelerini amaçladı.  İnekleri rahatlatmak ve dolayısıyla süt üretimini artırmak için önceleri dünyanın çeşitli bölgelerinde bazı çalışmalar yapıldı. Örneğin, Amerika’da ineklerin ahırlarına döner fırçalar yerleştirerek ineklere masaj yapmak, Avrupa’da ineklerin robotik sistemler sayesinde daha geniş alanlarda daha özgür bir şekilde otlamasını sağlamak,  Rusya’da çiftliğin etrafında klasik müzik çalmak gibi yöntemler uygulandı ve hala uygulanmaya devam ediliyor.

Farklı bir yöntem arayan RusMoloko süt çiftliğinin cevabı VR gözlükler oldu. Süt çiftçiliği endüstrisindeki yılların deneyimini teknolojiyle birleştirip, hayvanların fiziksel ihtiyaçlarının yanında psikolojik ihtiyaçlarını da gidermeyi amaçlayan çiftlik araştırmacıları, veterinerlerle birlikte çalışarak ineklerin takabileceği şekilde yeni bir VR gözlük tasarladı.

Yapılan araştırmalar ineklerin yeşil ve mavinin zayıf tonlarını daha çok algıladığını belirtiyor. Bu durum göz önünde bulundurularak tasarlanan sanal gerçeklik ortamları, sanal gerçeklik mimarları tarafından geliştirilen yeşil otlama alanlarına ve gökyüzü görüntüsüne sahip. Yani ineklerin en çok algıladığı iki renk olan yeşil ve mavi, görüntü içinde olduğundan ineklerin rahatlaması ve süt üretimine katkı sağlaması amaçlanmış.


İnekler VR gözlüklerini taktıktan sonra, araştırmacılar sürünün genel ruh halinin arttığını ve huzursuzluğunun azaldığını gözlemledi. Ayrıca VR gözlük etkisiyle daha fazla süt üretilip üretilmediğini belirlemek için daha fazla araştırma ve çalışmaların yapılması gerektiği belirtildi.

Dünya çapındaki birçok endüstri gibi tarım endüstrisi de teknolojiyi kullanarak çalışma kondisyonlarını artırmakta ve geliştirmeye devam etmekte. Gelecekteki çalışmalar bu sistemin faydalı olduğunu gösterecek olursa tarım teknolojisi açısından kayda değer bir gelişme olabileceği gibi, yakın zamanda etrafta VR gözlükleriyle dolaşan hayvan sürüleri görebileceğimizin habercisi.


 



Kaynak

 
►interestingengineering
 
 
Yazar: Serhat Seyrek
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.