elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Python Programlama 4. Bölüm |
Python' da Fonksiyonlar

Bu yazımızda programlamanın en önemli konularından biri olan Fonksiyonlarla tanışarak, Python’ da Fonksiyonlar konusunu işleyeceğiz. Gömülü fonksiyonları da anlattığımız bu yazımızda, sıkça kullandığımız bazı gömülü fonksiyonların da örneklerini bulabileceksiniz.



A- A+
29.04.2019 tarihli yazı 8233 kez okunmuştur.


Fonksiyon Nedir?

 

Fonksiyon; tekrar eden rutinleri tek bir çatı altında toplar ve istenildiğinde çağrılarak kullanılır. Sürekli yapılan işleri, istediğimiz kısımlarda birçok defa uzun uzun yazmaktansa, tek bir fonksiyon altında bir defa yazıp, lazım olan yerlerde fonksiyonu çağırarak kullanabiliriz. Fonksiyonlar işimizi oldukça kolaylaştırır ve büyük projelerde kod fazlalığından ve zaman kaybından bizi kurtarır. Fonksiyon kullanımı, programlama konusunda geliştiriciye kolaylık sağlar ve çok önemli bir konudur. Fonksiyonların dillere göre farklılık göstererek rutin, metod, prosedür şeklinde adları vardır.
 

 


 

Python’ da Fonksiyonlar

 

Fonksiyon nedir kısmında yaptığımız tanımlar, Python’da fonksiyonlar konusunda da geçerlidir. Python’ da fonksiyonlar “def fonksiyon_adı():”  şeklinde tanımlanır ve bu tanımlamadan sonra kod içeriğine yazacağımız kodları bir tab boşluk bırakarak yazmamız gereklidir. Fonksiyon tanımlamasıyla aynı hizada yazdığımız kodlar(1 tab boşluk bırakmadan) fonksiyon içeriğinde sayılmayacaktır.
 

 


►İlginizi Çekebilir:Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Bilgisayar Programları
 

Fonksiyonlar parametre alarak çok daha işlevsel halde kullanılabilir. Parametre işlemleri fonksiyon adından sonraki parantezler içinde yapılır.
 

 


 

Gömülü Fonksiyonlar


 
Fonksiyonları anlatırken, kullanmadan önce tanımlamamız gerektiğini ve tanımladıktan sonra kullanabileceğimizi söylemiştik. Gömülü fonksiyonlarda bu durum biraz daha farklıdır. Gömülü fonksiyonlar, Python geliştiricileri tarafından Python içine gömülmüştür ve tanımlamaya gerek kalmadan kullanılabilir. Gömülü fonksiyonlarda tek yapmamız gereken fonksiyonu çağırmak ve kullanmaktır. En başından beri örneğini verdiğimiz print() fonksiyonu yine gömülü fonksiyona örnektir ve bildiğiniz üzere, tanımlamamıza gerek kalmadan çalışır. Bool(), list(), set(), round(), len(), max(), min(), open(), quit() gömülü fonksiyon örneklerinden sadece birkaçıdır. Aşağıda bazı gömülü fonksiyon kullanım örnekleri verilmiştir.

Round() Fonksiyonu, verilen sayıyı en yakın tam sayıya yuvarlar.




 

List() Fonksiyonu, aşağıda verilen değeri list biçimine çevirir.



 

int() fonksiyonu, verilen değeri integer değere çevirmek için kullanılır.


 

len() fonksiyonu, verilen ifadenin karakter uzunluğunu bulur. Bunu yaparken boşlukları da sayar.




 

float() fonksiyonu, verilen değeri float değere dönüştürmeye yarar.



 

Yukarıda, sıkça kullandığımız bazı gömülü fonksiyonların kullanıma örnekler verdik. Bir sonraki Python Programlama serimizde modülleri anlatacağız.

 

 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar