elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Python Programlama 2. Bölüm |
Python Sürümleri ve Kurulumu

Python sürümlerini tanıyarak Python kodlamaya hazırlık yaptığımız bu yazımızda, Python kurulumu yapacak ve Python’ ın basit geliştirme ortamı olan Python IDLE’ yi tanıyacağız.



A- A+
24.02.2019 tarihli yazı 9376 kez okunmuştur.

 1. Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız


Python Sürümleri

1990 yılından bu yana geliştirilen Python dilinin 2.x ve 3.x sürümleri bulunmaktadır. 2.x serisi aslında 2.0.1, 2.5.4 vb. şeklinde ifade edilen sürümlerdir. 3.x dediğimizde de 3.1.4, 3.6.8 vb. şeklinde ki sürümlerden bahsederiz. Python dilinin 2.x ve 3.x serilerinin her ikisi de kullanılmaktadır ve kısaca Python2 ile Python3 şeklinde ifade edilmektedir.


Python2’ den Python3’ e geçiş aşamasında çok büyük değişiklikler olmuştur. Python3; Python2’ ye oranla çok daha güçlü ve çok daha hızlıdır. Python2’ de olan hatalar Python3’ de giderilmiş ve ortaya daha temiz bir programlama dili çıkmıştır.

Python2 ve Python3 serisi arasında olan büyük farklar dolayısıyla; Python2 ile yazılmış bir program Python3 altında, Python3 ile yazılmış bir program Python2 altında çalışmayacaktır. Geçmişten gelen, hala kullanılan ve Python2 ile yazılmış olan birçok yazılım bazı geliştiricileri Python2 kullanmaya zorlasa da Python3 kullanmak ve Python3 öğrenmek yeni öğrenenler açısından iyi olacaktır. Python3 serisine ait en güncel sürüm Python 3.7.2 dir.
 

Windows Bilsisayarlarda Python Kurulumu

Windows bilgisayarlarda Python kurulu olarak gelmez. Bu yüzden Python'ı kullanıcının python.org adresinden indirmesi gerekir. Bu adresde downloads sekmesine gelindiğinde buton içinde yer alan “Download Python 3.7.2” basılması yeterlidir. Bilgisayarımıza inen .exe uzantılı dosyaya çift tıkladığımızda kurulum işlemi başlamış olacaktır.
 
 


GNU/Linux Dağıtımlarında Python Kurulumu

Python birçok Linux sürümünde yüklü olarak gelir. Geliştirme aşamasında Python sürümlerinin öneminden bahsetmiştik. Bilgisayarınızda hangi Python sürümünün yüklü olduğuna, terminal ekranınıza “python -V” yazarak bakabilirsiniz.
 
 
Eğer yüklü olan Python sürümünden memnunsanız herhangi bir yükleme yapmanıza ihtiyaç yoktur; fakat bilgisayarınızda Python yüklü değil veya istediğiniz sürüm yoksa kurulum yapmanız gerekecektir.

 

 


►İlginizi Çekebilir:Yapay Zeka Optimizasyon Algoritmaları


Python IDLE


Python IDLE; Python’ ın hazır geliştirme ortamıdır. Tamamı Python ile kodlanan IDLE’ de, görsel arayüz işlemleri için tercih edilen Tkinter kütüphanesi kullanılmıştır. Python IDLE çapraz platform desteklidir ve Windows, Unix, MacOS’ da sorunsuz çalışır. Python’ a yeni başlayanların rahatlıkla tercih edebileceği Python IDLE; komutları yazarken size yol gösterecek, sade ve basit arayüzüyle yeni başlayanlara yardımcı olacaktır. Büyük projeleri IDLE’ de geliştirmek basitliğinden dolayı zor olacaktır. İlerleyen aşamada ve büyük projelerde Python için olan diğer büyük editörleri kullanmak geliştirici açısından daha kolay olacaktır.
 
 
Bir sonraki yazımızda Python kodlamak için yola çıkıp veri tipleri, fonksiyonları,operatörleri vb. konulara değineceğiz.



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar