Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Bilgisayar Programları
Günümüzde bilgisayar programları mühendislikte büyük kolaylıklar sağlıyor ve kariyer açısından da önemli bir yere sahip. İş ilanlarının hemen hemen hepsinde bu yazılımları görmek mümkün. Peki bunlardan hangileri Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin vazgeçilmezlerinden ? Hangi mühendislik programlarını bilmek iş hayatımızda fark yaratır? Bu yazımızda bu programları sizler için derledik.
05.03.2015 tarihli yazı 233426 kez okunmuştur.
Bilgisayarların gittikçe gelişmesi ve güçlenmesiyle birlikte bilgisayar programları Ar-Ge ve üretim sürecinin ayrılmaz parçası oldu. Artık en karmaşık hesapları, üç boyutlu görsellemeleri ve simülasyonları bilgisayar programlarıyla yapabiliyor, henüz var olmayan bir nesnenin üretildiğinde neye benzeyeceğini, fiziksel özelliklerini bilgisayar ortamında görebiliyoruz.
Fiziksel olarak oluşturmadığımız bir elektronik devrenin davranışlarını simulasyon programları yardımıyla tahmin edebiliyoruz. Üç boyutlu olarak çizdiğimiz bir nesnenin çıktısını CNC yada 3D Yazıcı yardımıyla alabiliyoruz.
Fiziksel olarak oluşturmadığımız bir elektronik devrenin davranışlarını simulasyon programları yardımıyla tahmin edebiliyoruz. Üç boyutlu olarak çizdiğimiz bir nesnenin çıktısını CNC yada 3D Yazıcı yardımıyla alabiliyoruz.
Elektrik-Elektronik Mühendisleri ve benzer alanlar için verilen iş ilanlarında yabancı dil yeterliliği, askerliğini yapmış olmak, sürücü ehliyetine sahip olmak, esnek çalışma saatleri gibi ortak özelliklerin yanında en çok aranan özellikler programlama bilgisi, simulasyon ve çizim programlarıdır. Günümüzde yüzlerce mühendislik bilgisayar programı mevcut. Bunlardan hangileri Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde kullanlıyor? Piyasada en çok kullanılan yazılımlar neler? Bu makalemizde sizler için araştırdık.
►İlginizi Çekebilir: Mühendisler İçin Android Uygulamaları
►İlginizi Çekebilir: Tam Donanımlı Elektrik Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur ?
Office Programları
Excel, PowerPoint, Word gibi programlar her iş yerinde en çok kullanılan araçlar arasında yer almaktadır. Özellikle ofiste çalışacak mühendisler için sunum yapmak, tablolar hazırlamak çok önemli. Bu yüzden bu programlar özellikle masabaşı mühendisliğinde olmazsa olmazlar arasında.
Programlama Dilleri
Bilgisayar programlama, mühendislik disiplinlerinin vazgeçilmez dersleri arasındadır. Günümüzde alanıyla alakasız bile olsa tüm mühendislik bölümlerinde zorunlu olarak okutulmaktadır. Çünkü uzmanlara göre programlama bilgisi insanlara sistematik düşünmeyi ve problem çözmeyi öğretiyor. Bu nedenle özellikle Elektronik Mühendislerinde aranan özelliklerin arasında progralama bilgisi başta geliyor.
İş ilanlarında en çok aranan programlama dilleri C, C++, C#, Java ve Assembler.
Bunların dışında Visual Basic, Phyton, Delphi gibi diller daha az aranıyor. Programlama mantığını bilen birisinin başka dilleri de öğrenmesi zor olmayacağı için bunlardan birini bilmek diğerlerini öğrenebilmek için gerekli altyapı sağlayacaktır.
Mikroişlemci ve Mikodenetleyiciler için en popüler olanlar PIC-C, Mikro-C, CCS-C, Keil, MpLab. Yukarıda belirttiğimiz dillerden birini bilen birisi (Özellikle C) için bunları C türevi dilleri öğrenmek hiçte zor olmayacaktır. Burada önemli olan nokta Mikroişlemci ve Mikrodenetleyicilerin yapılarını iyi bilmek ve tanımaktır.
Gömülü sistemler için, işletim sistemleriyle (Embeded Linux gibi) çalışabilmek de en çok aranan özelliklerden bir tanesi. Sadece bu dilleri bilmek yeterli olmamakla birlikte daha önce bu dillerle yazılım geliştirmiş olmak çok önemli.
Cad-Cam Programları
AutoCad, SolidWorks, Catia, 3D Max... Bu tür programlar Makina Mühendisliği gibi daha çok mekanik ile ilgilenen bölümler kadar yaygın olmasada Elektrik-Elektronik Mühendisiğinde de kullanılmakta. Daha çok şantiyelerde, büyük tesislerde ve projelerde kullanılıyor. İncelediğimiz ilanların neredeyse yarısına yakınında Autocad programını görmek mümkün. Birçok ilanda tercih sebebidir diye belirtilmiş durumda. Bazı okullarda Elektronik Mühendisliğinde ders olarak okutulmasa da bir mühendis adayı için temel düzeyde çizim bilgisi öğrenmek zor olmasa gerek.
Elektronik Tasarım Programları
Yazının başında da belirttiğimiz gibi bir devreyi oluşturmadan önce bilgisayar ortamında gerçekleyip davranışlarını görmemiz mümkün. Bu programlar adeta küçük birer laboratuvar gibi çalışıyorlar. Multimetreden tutun osiloskopa, sinyal jenaratörü gibi bir çok ölçü aleti ve kaynak mevcut. Ayrıca bazıları komponent bakımından da çok zengin. Bu yazılımlarla bir mikroişlemciyi sanal ortamda programlamak bile mümkün. İncelediğimiz makaleler ve iş ilanlarını dikkate alarak bunların arasından en popüler olanları sizler için seçtik.
►İlginizi Çekebilir: Mühendisler İçin Android Uygulamaları
►Matlab: Şüphesiz en yaygın kullanılan mühendislik aracı Matlab'dır. Bugün 500.000 den fazla farklı disiplinden akademisyen, araştırmacı, bilim adamı ve öğrenci tarafından kullanılmakta olan programın adı “MATrix LABoratoty” kelimesinin kısaltmasından gelir. Bir mühendis için gerekli olabilecek birçok hesaplama ve görsellemeyi yapabilecek düzeydedir.
MATLAB, teknik hesaplamalar ve matematiksel problemlerin çözümü ve analizi için tasarlanmış bir yazılım geliştirme aracıdır. Adından da anlaşılacağı gibi matrislerle çalışır. Görüntü işleme, yapay sinir ağları, sayısal işaret işleme, optimizasyon, veri elde etme, veritabanı, filtre tasarımı, bulanık mantık, sistem kimliklendirme, dalgacıklar gibi araçları ile mükemmel bir tasarım ve analiz ortamı sunar. Bu yüzden MATLAB bir mühendis adayını öğrenmesi gereken programlar arasında ilk sırayı alır.
►Altium Designer: Eski adı Protel olan programın son sürümü 2013 te duyuruldu. Sektörde çok uzun yıllardır kullanılan bir program olması nedeniyle çok yaygın. Üretici firma sektörün tek birleşik elektronik tasarım yazılımı olma iddasıyla reklam yapıyor. İş ilanlarında sıklıkla ismi görülüyor. İnternette zengin bir Türkçe döküman arşivi bulunmaktadır.
►Proteus: Öğrenmesi ve kullanması çok kolay olduğu için özellikle öğrenciler arasında yaygın bir araçtır . Simulasyon özeliği çok başarılı çözümler sunar. Proteus programıyla sanal bir labratuvardaymışsınız gibi çalışabilirsiniz. Zengin bir Türkçe döküman arşivi vardır. Ayrıca paylaşım sitelerinde bulacağınız bir çok projenin Proteus ile çizilmiş olduğunu görebilirsiniz.
►MultiSim: Yine yaygın kullanılan elektronik tasarım ve simülasyon programlarından birisidir. Komponent kütüphanesi çok geniştir. Filtre gibi bazı temel devreleri otomatik olarak oluşturabilme özelliği Proteus ve PSpice'dan en önemli farkıdır.
►PSpice: Elektronik devre tasarımı, simulasyon ve PCB çizimi için yaygın olarak kullanılmakta. En az Proteus kadar yetenekli fakat Proteus'a göre daha zor kullanılan bir programdır. Özellikle üniversitelerde yagın olarak okutulmakta ve kullanılmaktadır.
►E-Plan: Elektrik proje tasarımı için kullanılan bir yazılımdır. Daha çok elektrik tesisat ve pano projelerinde, otomatik kumanda devrelerinde kullanılmaktadır. Üç boyutlu pano tasarımı yapılabiliyor. Elektrik projelerindeki bir çok gereksinimi otomatik olarak gerçekleştirebiliyor. Fakat kesinlikle bir mühendis için tek başına yeterli değil.
►Mentor Graphics: Mentor Graphics'in tasarım yazılımı, daha önce bahsettiğimiz programların arasında en profesyonel olanı diyebiliriz. Altium, Proteus ve Multisim'e göre çok daha gelişmiştir. Piyasada genellikle büyük firmalar tarafından kullanılmaktadır.
►Eagle: Eagle elektronik devre tasarımı yapan birçok kişinin kullandığı en yaygın layout editörüdür. Elektronik devrelerin şemalarını çıkartabilir ve bunları Autoroute özelliğini kullanarak PCB (baskılı devre) oluşturabilirsiniz. Diğer layout programlarına göre dezavantajı ise simulasyon yapamamasıdır.
►Simatic SCL: Simatic SCL Siemensin S7 serisi PLC lerinde kullandığı yüksek seviyeli programlama dilidir. Structured Control Language anlamına gelir. Bu yazılım dili Pascal yazılım diline dayanır. Birçok PLC yazılımcı firma bu dili çok komplike ve uzman seviyesinde bilgi gerektirdiğinden kullanmakta zorlanır ama genel olarak dilin becerisi PLC üzerinde çok fazladır. Zor bir program olduğu için iş ilanlarında da çok sık görülmemektedir.
Sonuç olarak bir mühendisin yada mühendis adayının en azından MATLAB, bir elektronik tasarım ve layout programı ve bir yazılım dili bilmesi gerekir diyebiliriz.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
ANKET