elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Over-The-Air (OTA) Güncelleme Nedir?

Bir nesnelerin interneti uygulaması olan ve otomobil sektöründe sıkça kullanılmaya başlanan over-the-air (OTA) güncelleme nedir? Bize sunduğu avantajlar neler? Gelin yakından inceleyelim.



A- A+
31.03.2021 tarihli yazı 7138 kez okunmuştur.
Hepimiz daha önce telefonumuzun çeşitli güncellemeler yaptığına şahit olmuşuzdur. Güncelleme yapmak için kimse telefonunu servise götürmez, peki otomobillerimizi neden götürüyoruz? Birçok araç, yeni modellerin neredeyse hepsi internete bağlanma kabiliyetine sahip, bu da bize araçlarımızı uzaktan, orijinal tabiriyle havadan (over-the-air) güncelleme imkanı veriyor.

Over-The-Air (OTA) Nasıl Çalışır?

Nasıl çalıştığı hiçbirimiz için büyük bir soru işareti olmasa gerek. Temel olarak aracımızı internete bağlarsak gerekli güncellemeleri yapmak mümkün hale gelir. Ancak son yıllarda piyasaya sürülen araçlar onlarca farklı elektronik modül barındırmaktadır ve bu modüllerin her birinin internet üzerinden güncelleme alma kabiliyetine sahip olması gerekir.

Şekil 1: OTA Çalışma Diyagramı

İlginizi Çekebilir: Bulut Tabanlı Sürüş Güvenliği Sistemi: Cirrus
 
“Neden güncellemeye ihtiyacımız var ki?” gibi bir soru gelebilir aklımıza, yazımızda şimdiye kadar işin sadece güncelleme boyutuna değindik ancak ağ üzerinden aracımızın sistemine erişmek ve eğer bir sorun varsa o sorunu tespit etmek de mümkün. Şimdi somut bir örnek üzerinden ilerleyelim ve neden faydalı olduğunu anlayalım. Örneğin; yeni otomobilinizin aküden bir yazılım hatası nedeniyle fazla akım çekiyor bu da akünün bitmesine neden oluyor. Normalde, otomobil firması bu soruna sahip tüm araçları geri çağırıp hepsini tamir etme külfetine girebilirdi ancak OTA sayesinde hepsini uzaktan güncelleyerek sorunu çözmek mümkün!
 

Avantajları Neler?

Otomotiv firmalarının araçlarını OTA özelliğiyle donatmaya yönlendiren üç ana faktör vardır; yüksek geri çağırma maliyeti, otonom sürüş ve siber güvenlik.

Otomotiv şirketleri, müşterilerin lüks ve güvenlik beklentilerini karşılamak için araçlara elektronik sistemler eklemektedir. Şu anda araçlar; elektrikli koltuklar, otomatik karartmalı aynalar, otomatik ayarlanabilen aynalar, hız sabitleyici, LED aydınlatma, gelişmiş bilgi-eğlence ve navigasyon sistemleri, park yardım sistemleri, güç aktarım sistemleri, ABS, ESC ve elektrik araçlar için enerji yönetim sistemleri gibi modüllerle donatılabilmektedir. Bu modüllerin her biri bir fonksiyon sunmakla beraber muhtemel bir arıza kaynağıdır.

 

Şekil 2: Otomotiv Sektöründeki OTA Gelişmeleri

İlginizi Çekebilir: Araçların Siber Güvenliği Nasıl Sağlanır?
 
ABD Ulusal Karayolu Güvenliği İdaresi'nin verilerine göre, ABD'de elektronik ve yazılım kusurlarıyla ilgili geri çağırmalar önemli ölçüde arttı. 2007'den 2012'ye kadar bu geri çağırmalar %5 iken 2013'ten 2016'ya kadar bu geri çağırmalar %31’e çıktı. Future Bridge, ABD'deki otomotiv geri çağırma ihtiyacının önümüzdeki dört yıl için benzer bir büyüme oranına tanık olacağını tahmin ediyor. Bu artan geri çağırmalar, temel olarak entegre elektrik bileşenleri, yazılım çözümü, yazılım hatası ve OTA aracılığıyla düzeltilebilen yazılım entegrasyonundaki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu geri çağırmalar ABD otomotiv endüstrisine 2016 yılında yaklaşık 22 milyar dolara mal oldu. Geri çağırmaya sebep olan kusurların %30-40’ı basit OTA güncellemeleriyle giderilebilirdi. Bu nedenle, otomotiv firmaları hem kritik hem de kritik olmayan araç bileşenlerini OTA destekleyecek şekilde geliştirmeye devam ediyor.

İşin başka bir boyutu ise otonom araçlar; özellikle tamamen otonom olan araçların piyasaya sürülmesi ile düzenli güncelleştirmeler bir artıdan ziyade bir zorunluluk haline gelmekte; veri tabanı, navigasyon ve otonom yazılımı güncelleştirmeleri tam otonom araçların vazgeçilmezleri olarak karşımıza çıkıyor.



İnternet ve akıllı telefon çağından önce, sınırlı bilgi işlem yeteneği ve internet bağlantısı vardı ve bu sayede -özellikle otomobiller için- siber güvenlik açısından herhangi bir tehdit yoktu. Modern araçlar, yazılım güncellemeleri gerektiren çok sayıda elektronik modül, sofistike bilgi-eğlence sistemleri ve navigasyon sistemlerine sahiptir. Sektör uzmanlarına göre, OTA güncellemeleri yakın gelecekte bir otomotiv sektörünün önemli bir parçası olacak. 2030 yılına kadar dünya çapında satılan arabaların %98'inin internet bağlantısına sahip olması bekleniyor. Araçlar internete bağlanarak, kişisel veri(GPS konumu ve kimlik bilgileri gibi) hırsızlığıyla ilgili riskleri de beraberinde getirir. Her ne kadar otomobil üreticileri gerekli önlemleri alsa da bazı durumlarda, bilgisayar korsanları araç frenlerini etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilir, direksiyonları kontrol edebilir ve araç hızını değiştirebilir. 



OTA çözüm sağlayıcıları, bu tür tehditlerden kaçınmak için markalarına ait araçların sistemlerini düzenli aralıklarla güncelliyor. Otomotiv firmaları ve OTA çözüm sağlayıcıları, veri şifreleme teknolojisini uygulamak için siber güvenlik şirketleriyle iş birliği yapıyor.


Kaynak:

► futurebridge.com
► medium.com

Kenan Altunbaş Kenan Altunbaş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar