elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ay'a Gerçekten Ayak Basıldı Mı? |
İddialar ve Komplolar

Geçtiğimiz günlerde, 20 Temmuz 1969'da gerçekleştirilen aya ilk insanlı yolculuğun yıl dönümünde, aya ilk defa ayak basan insan olan Neil Armstrong anıldı. Peki uzun yıllar boyunca süren ve Amerika ile Sovyetler arasında geçen uzay yarışında büyük bir dönüm noktası olan bu yolculuk gerçekten gerçekleşti mi? Yoksa bir kurmaca, bir senaryo muydu? Çeşitli iddialar, teoriler ve komplolarla birlikte aya ilk insanlı yolculuğu sizler için inceledik.



A- A+
24.07.2014 tarihli yazı 33683 kez okunmuştur.

Neil Armstrong Kimdir?

 

Neil Armstrong, 5 Ağustos 1930'da Ohio, Amerika'da doğan ABD'li astronottur. Purdue Üniversitesi'nde Havacılık ve Uzay Mühendisliği okuyan Armstrong, Amerikan Deniz Kuvvetleri'nde pilot olarak da görev yaptı. ABD uzay programına astronot olarak katıldıktan sonra Gemini 8 ile ilk kez uzaya gitmiş, 20 Temmuz 1969'da Apollo 11 ile aya ilk defa ayak basan insan olmuştur.  Uzay mühendisliğinde profesörlük yapan ve Uluslararası Uzay Komisyonu'nda hizmet veren Neil Armstrong 25 Ağustos 2012'de hayatını kaybetmiştir.
 
 

Apollo 11 ve Aya Yolculuk Süreci 

 

Apollo 11, Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in gerçekleştirdiği  Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşu görevinin adıdır. 20 Temmuz 1969'da gerçekleştirilen bu uçuş, insan için küçük, insanlık için büyük bir adım olmuş, ülkeler arası uzay yarışında büyük bir dönüm noktası olmuştur. 16 Temmuz 1969'da Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden Saturn V tarafından fırlatılan SA-506 aracı, NASA'nın Apollo projesinin beşinci inanlı uçuşuydu.  Hizmet Modülü, Ay Modülü ve Komuta Modülü'ne sahip olan bu araç 3 astronot bulundurmaktadır. Komuta Modülü'nde 3 astronot ve erzaklları bulunmakta ve 3 astronot arasında iletişim sağlanmaktadır. Hizmet modülünde yakıt, motor, yakıt pilleri bulunmakta, Ay modülünde ise Ay'a iniş için kullanılan parçalar bulunmaktadır. ( Bu modüle Ay örümceği de denir.)
 

 


Neil Armstrong, Michael Collins ve Buzz Aldrin olmak üzere 3 asli mürettebata sahip olan Apollo 11, Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in Ay modülüne geçmesiyle Ay'ın Dünya'ya bakan yüzünde bulunan Sessizlik Denizi'ne iniş yaptı. 21 saat boyunca Ay yüzeyinde kalan astronotlar, Ay yüzeyinden örnekler toplayarak görevlerini tamamladılar ve Ay modülünü uzayda bırakıp, Hizmet modülünü ateşleyerek Dünya'ya geri döndüler. Büyük Okyanus'a paraşütle atlayarak iniş yapan astronotlar, tüm parçaları bıraktılar. Ayrıca astronotlar 21 gün boyunca, herhangi bir sağlık tehlikesi taşıyıp taşımadıklarını belirlemek için karantina altına alındılar.
 


Her ne kadar bu yolculuk görüntülerle, videolarla belgelense de, hatta yolculuk canlı yayınla tüm dünyaya aktarılsa da, birçok insan bu yolculuğun aslında olmadığını, Amerika tarafından Sovyetler'in önüne geçmek için kurgulandığını ve hikaye olduğunu savunuyor. Bazı iddialar ve teoriler ortaya atan bu insanların  haklı olup olmadığı, uzay yolculuğunun gerçekleşip gerçekleşmediği hala bir netlik kazanmış değil.

Saturn V tarafından SA-506 aracının fırlatılışı:

 
 
 

İddialar ve Teoriler 

 

Aya ilk insanlı yolcuğunun kurmaca olduğunu savunanlar da aslında aralarında ikiye ayrılmıştır. Bu insanların bir kısmı Ay'ın yüzeyine inişin yapıldığını ancak Ay'a ayak basmadan geri dönüldüğünü savunurken, diğer kısmı da Ay'a hiç gidilmediğini, fotoğrafların, videoların stüdyolarda çekildiğini savunmaktadır. İşte aya ilk insanlı yolculuğun varlığını inkar eden bazı iddialar:
 
► Amerika ve Sovyetler arasında geçen uzay yarışından dolayı Amerika Sovyetlerden önce davranmak için böyle bir plan kurmuştur ve stüdyolarda uygun ortam hazırlayarak fotoğraflar ve videolar çekmiştir. 
 

 
►İlginizi Çekebilir: Ayın Karanlık Yüzü


Ancak maliyetinin daha büyük olması ve sahtekarlığın ortaya çıkması halinde Sovyetlere malzeme verilecek olması, Amerika'nın bu riski alamamasına sebep olur.  Zaten Sovyetler Birliği de ABD'nin Ay'a ayak bastığını inkar etmemiştir ve kendi Ay projelerinin de olmadığını ileri sürmüştür. 
 
► Fotoğraflandırmadaki ışıklandırmaların yapay olduğu ve tek ışık kaynağı güneş olmasına rağmen fotoğrafların bunu inkar etmesi. 
 
Ay yüzeyine vuran tek ışık güneşten gelmemektedir.  Güneş, ay yüzeyinden yansıyarak farklı açılardan gelen bir ışık kaynağı oluşturur. Ayrıca Dünya da Ay'a doğru kuvvetli bir ışık yaymaktadır.
 
► O zamanki teknoloji ile aya canlı yayın araçlarının  götürülüp çalıştırmanın imkansız olduğu. 

Canlı yayın araçları 1964'te Westinghouse tarafından uzayda çalışabilir şekilde geliştirilmiştir.  Bu kameralar daha sonra Sovyetler tarafından da kullanılmıştır.  Ayrıca 1961'de Yuri Gagarin ilk insanlı uzay uçuşu sırasında kameralar ile kayıt yapmış ve bunu dünyaya aktarabilmiştir. Yani o dönemde bu teknoloji mevcuttur
 


► Ay yüzeyindeki sıcaklığın ekstrem noktalarda olmasından dolayı araçların ve astronotların donma tehlikesinin olması, bu yüzden Ay'a inilemeciği. 

Ay yüzeyindeki sıcaklık yüksek olmasına karşın, cihazların ve araçların çalışmasına engel değildir. Zaten sadece Apollo 11 değil, diğer birçok projede uzayda ve Ay'ın çevresinde çekimler yapabilen insanlı ve insansız birçok araç vardır. 
 
Her ne kadar bu iddialar gerçek dışı olsa da ve çürütülse de astronotların Amerikan bayrağını diktikten sonra bayrağın bir süre dalgalanması, Neil Armstrong'un ayak izlerinin gösterilmesine rağmen uzay aracının herhangi bir iz bıraktığına dair delil olmaması ve Ay modülünün altında oluşması beklenen yakıcı kraterin olmaması, Ay'a yapılan insanlı yolculuğa dair şüpheleri artırmakta ve yolculuğun aslında yapılmadığına dair görüşlere destek çıkmaktadır. Bunla ilgili bazı haber görüntülerini aşağıdaki videolardan izleyebilirsiniz.
   
 

 

 


Ay'a ilk insanlı yolculuk yapıldıktan beri, bu yolculuğun hiçbir zaman olmadığı iddiaları da her yıl gündeme gelmekte, bu konuda büyük tartışmalar ortaya çıkmaktadır. Aradan 40 yıldan fazla süre geçtiği halde, bu yolculuk şüpheler ve şaibeler taşısa da Amerika'nın Sovyetler karşısında uzay yarışını kazandığı kabul edilmektedir. 
 
Aşağıdaki videodan da Ay'a ayak basılmadığını savunan belgeselden bir kesit izleyebilirsiniz:
 




 
Kaynak : 
History Place
Lunar and Planetary Institute 
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar