elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kablosuz Güvenlik Kameraları
(IP Kamera ve Analog Kamera) Nasıl Çalışır?

Güvenlik kameraları güvenlik tedbirlerinin en başında geliyor. Evlerden iş merkezlerine ve fabrikalara kadar tüm mekanlarda kullanılan CCTV güvenlik sistemlerinde kablosuz IP kameralar gittikçe yaygınlaşıyor. Birçok açıdan daha avantajlı olan IP CCTV sistemlerini bu yazımızda sizler için araştırdık.



A- A+
09.12.2014 tarihli yazı 58814 kez okunmuştur.
Güvenlik kameraları günümüzde iş yerlerinin, önemli mekanların ve konutların korunmasında, kontrol edilmesinde kullanılan en yaygın kullanılan enstrümanlardan bir tanesi. Bir çok güvenlik tehdidi kameralar sayesinde tespit edilerek önlem alınabiliyor ya da tehditi oluşturan suçlular kısa süre içerisnde tespit edilebiliyor. Ayrıca kameralar potansiyel suçlulara karşı önemli bir caydırıcı unsur.

Güvenlik kameralarının kurulumunda kabloların açıkta olması önemli bir güvenlik zaafiyeti oluşturuyor. Ayrıca sistemin maaliyetini ve karmaşıklığını arttırıyor. Fakat IP kamera ve analog kamera olarak ikiye ayrılan  kablosuz güvenlik kameraları ile bu zaafiyeti ve karmaşıklığı ortadan kaldırmak mümkün.
 
Şekil 1: Farklı lokasyonlardaki kablosuz güvenlik kameraları kablo altyapısı gerektirmeden tek bir merkezden izlenebilir ve kontrol edilebilir.


Kablosuz Güvenlik Kamerası Nedir?

Kablosuz CCTV görüntü ve ses aktarımını kablo kullanmadan radyo dalgaları ile ileten güvenlik kameralarıdır. Analog ve IP Kablosuz kameraların çoğu güç bağlantısı için kablo kullanır. Bataryalı modeller olsa da çok fazla tercih edilmezler. Kablosuz aktarım için Wi-Fi, WiMax, 3G gibi iletişim teknolojilerini kullanırlar.


Kablosuz Güvenlik Kameraları Nasıl Çalışır?


Kablosuz güvenlik kameralarını çalışma çekillerine göre IP CCTV ve Analog CCTV olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

Analog Güvenlik Kameralar

Analog kameralar aldıkları görüntüleri MPEG ya da MJPEG formatında radyo dalgaları ile analog sinyal olarak gönderirler. Birden fazla noktadan izlemek mümkündür ayrıca maliyeti daha düşüktür. Bunun yanında günlük hayatta kullanılan bir çok cihaz ile aynı frekanslarda çalışmaları çevredeki elektrikel gürültüden etkilenmelerine ve görüntü kalitesinin düşmesine neden olur. Ayrıca üçüncü kişiler tarafından izlenmesi kolaydır, yani güvenliği daha düşüktür. Sinyal iletim mesafesi ise 100 metreye kadardır.


Şekil 2: Karel'in Kablosuz CCTV  ürünü CKK723
 
 
IP Güvenlik Kameraları

IP kameralarda analog görüntüler dijital işarete çevrilip genişbant üzerinden radyo dalgaları ile gönderilir. İki yönlü iletişim sağlar. Ayrıca sinyal iletim mesafesi çok geniştir.. Analog sistemlere göre yüksek kurulum maliyetine sahiptir


IP Kablosuz Güvenlik Kameralarının Analog Kamera'ya göre Avantajları Nelerdir?

IP Kameralar'da ses ve görüntü genişbant üzerinden aktarıldığı için analog kameralara göre daha yüksek kalitede ses ve görüntü iletimi sağlar. Ayrıca güvenlik açısından da analog kameralara göre çok daha avantajlıdır. İki yönlü iletim sayesinde kameraların uzaktan kontrol edilebilmesini sağlar. Bunun yanında analog kameralarda 100 metre olan sinyal iletim mesafesi IP kameralarda 4 km'ye kadar çıkabilmektedir.

 

Kablosuz Güvenlik Kameralarının Avantajları Nelerdir?

Kablosuz kameralar güvenlik sistemi kurmanın maliyetini önemli ölçüde azaltır. Kabloların gizlenmesi için duvar kırma, sıva , boya gibi işlemlere gerek duyulmaz. Bu da kurulumda büyük kolaylık sağlar.  Ayrıca çok uzun kablo hatları gerektiren geniş alanlar için idealdir.

Bir kameradan birden fazla noktaya görüntü göndermek için idealdir. Çünkü kablosuz sistemlerde kameradan her alıcıya ayrı kablo çekilmesi gerekir.
 

Kablosuz oldukları için esnek montaj yeri seçimi ve değişimini mümkün kılar. Kolayca sökülüp yine kolayca montajı gerçekleştirilebilir.  Bu özellik dönem dönem güvenlik tehditleri değişen mekanlarda ve kiralık mekanlarda kullanım için çok önemlidir.

Kablosuz kamerların bir diğer avantajı ise uzaktan kontrol edilebilir olmalarıdır. Arayüz ile kamera ışığını ve kamera hareketlerini kontrol edebilmek mümkündür.
 
 

Kablosuz Güvenlik Sistemleri Ne Kadar Güvenli?

Kablosuz güvenlik kameraları kablosuz iletişim teknolojilerinin sunduğu gelişmiş şifreleme teknolojileri sayesinde kablolu sistemlere göre çok daha güvenlidir. Bu yüzden kablosuz güvenlik sistemlerinin kırılması neredeyse imkansızdır..

► VİDEO: Güvenlik Sistemleri | KAREL


♦♦♦

Kaynak:



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar