elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yenilenebilir Enerjinin Üretimine 10 Muhteşem Örnek

Fosil ve nükleer kaynaklar çevremizi fazlasıyla kirlettiğine şüphe yok. Tabi bununla birlikte ekoloji dostu yenilenebilir enerjiye olan talep artıyor. Bu yazımızda, daha önce duyduğumuz belki de hiç duymadığımız yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimine 10 muhteşem örnek vereceğiz.



A- A+
15.04.2016 tarihli yazı 13519 kez okunmuştur.
Fosil ve nükleer kaynakların çevremizi fazlasıyla kirlettiğine şüphe yok. Tabi bununla birlikte ekoloji dostu yenilenebilir enerjiye olan talep artıyor. Güneş, rüzgar, su, biyokütle, dalgalar ve gelgitler, gezegenin sıcaklığı vb. tüm bu kaynaklar bizlere yenilenebilir bir enerji üretmemiz için farklı alternatifler sunuyor. Bu yazımızda, daha önce duyduğumuz belki de hiç duymadığımız yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimine 10 muhteşem örnek vereceğiz.

 

1.  Ouarzazate




Fas’ta bulunan Ouarzazate güneş tarlasının havadan görünümü. Dünyanın en büyük güneş enerji tarlası olan Ouarzazate, Sahra’nın kavurucu sıcaklığından fazlasıyla faydalanır.


 

2. AGL Docklands Ofisi




Bu solar panelleri, Melbourne, Avustralya’da bulunan Dockland AGL Enerji firmasının ofisinin çatısında görebilirsiniz. 20.000 m2 alana kurulu olan sistem yılda 110.000 kWh elektrik üretebilmekte.


 

3. Onshore Rüzgar Tarlası






2015’e gelindiğinde sadece Güneş’ten faydalanmak istemeyen Amerika, enerji sektöründe Rüzgar Enerjisi endüstrisine de önem verdi. 3.000 rüzgar türbininden oluşan ve 615 MW yenilenebilir enerji üreten Onshore Rüzgar Tarlası, aynı zamanda Kaliforniya’nın 3 büyük rüzgar tarlasından birisidir.

 

4. Offshore Rüzgar Tarlası




Avrupa’nın (kendi kıyılarını rüzgar tarlası yapmada dünya lideri) en büyük su üzerinde olan rüzgar tarlası 8 Nisan 2013 tarihinde İngiltere'nin Kent ve Essex kıyıları boyunca 20 kilometrelik bir alana inşa edilmiştir. 175 türbinin bulunduğu Rüzgar Tarlasında 630 MW güç üretilmekte ve bu güç 500.000 evin gücünün karşılanmasına yetmektedir.


 

5. Derinlerinden Gelen Isı




Dünyanın derinliklerinden gelen bir enerjidir Jeotermel Enerji. Örneğin; Kaliforniya’da Salton Denizi’nde güney San Andreas fayı üzerinde bulunan enerji istasyonu. Bu istasyonda derinlik 1500 – 2500 değerlerini gösterirken termometreler 360 C dereceleri göstermekte.


 

6. Ivanpah





Mojave Çölü’nde bulunan Ivanpah Solar Elektrik Üretim Merkezi solar termal enerji toplayarak çalışan bir projedir. Güç merkezi, 392 MW solar enerji üzerine yoğunlaşmıştır. 173.500 heliostatın 14 km2’lik alanda 3 farklı solar kulesine odaklanarak kurulmuştur. Bu proje şu anda faaliyet gösteren dünyanın en büyük solar termal tarlasıdır.

 

7. Vegas Güneşi




2007 yılında tamamlanan Nellis Solar Star 13,2 MW gücüyle Amerikan Savunma Bakanlığı’nın en büyük güneş tarlasıydı. Şu an 102 dönüm arazide 15 MW güce sahip Solar Array II. Nesil İstasyonu, Nevada - Las Vegas’ta bulunan USAF Nellis hava üssünde bulunmakta. Gündüz saatlerinde bu iki güneş tarlası hemen hemen tüm üslerin elektrik ihtiyacının %42’sini karşılayabilecek güce sahip. Tabi bu enerji böyle kullanılmıyor, NV Enerji şebekesine ve oradan yerel topluma geri dönüyor.

 


8. Fotovotaik Paneller




Bu fotovoltaik hücreler, Berlin’de 70 metre uzunluğundaki bir apartmanlarda 426 m2’lik alana kurulmuş. Normal cephe panelleri yerine kurulan fotovoltaik hücreler yıllık ortalama 25.000 kWh solar enerji üretebilmekte ve bunu ortak şebekeye aktarmakta. Böylelikle enerji maliyeti de azalmakta.


 

9. PS10




İspanya, Sanlucar la Mayor’da bulunan PS10 güneş tesisi, İspanyol şirketi Solucar tarafından inşa edilen dünyanın ilk ticari güneş kulesi oldu. Bu tesis aynı zamanda 6.000 evin elektrik ihtiyacını karşılamakta.


 

10. Altamont Pass




Kuzey Kaliforniya’da bulunan Altamont Pass, Darrieus tipi dikey eksenli türbinler kullanılan bir rüzgar enerjisi tarlasıdır. Yaklaşık 5.000 türbinden oluşan Altamont Pass, 576 MW’lık tabela kapasitesiyle yılda 1.1 TWh enerji üretebilmektedir.
Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar