elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Vücut Hareketleriyle Enerji Üreten Kumaş Geliştiriliyor

Giyilebilir teknolojiler hayatımıza konfor katıyor. Fakat bu teknoloji halen gündelik kıyafetlerimize tam olarak entegre olamadı. Loughborough Üniversitesi araştırmacıları yeni bir çalışma yürütüyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
08.05.2022 tarihli yazı 4235 kez okunmuştur.
Günümüzde akıllı saatler, bileklikler, gözlükler gibi giyilebilir teknolojilerin sayısı çok ve insanlar tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Fakat giyilebilir teknoloji çalışmalarının asıl amacı gündelik kıyafetlerimizde de çeşitli fonksiyonlara sahip olabilmek. Bu tarz giysiler hakkında birçok çalışma ve gelişme var. Bu çalışmalardan en yenisi Loughborough Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülüyor.

Araştırmacılar TENG (triboelektrik nanojenaratör) adını verdikleri bir nanojeneratör ile giysi yapmayı başardı. Temel olarak TENG ile donatılmış giysiler sağlık durumumuzu algılayabilecek, başkalarına bilgi iletebilecek ve elektrik üretebilecek. Üstelik bunu çok küçük bir güçle gerçekleştirecek. Ayrıca TENG içeren kumaşların dokusu normal kıyafetler ile oldukça benzer.

TENG içeren kumaşlar, doğal vücut hareketlerini kullanarak elektrik üretecek. Üretilen bu elektrik düşük güçlü elektrolitlerin çalıştırılmasında kullanılacak. Araştırmacıların ürettiği prototip ürün, 35 V’un üzerinde gerilim üretmeyi başarmış durumda. Prototip ürün 4 cm’ye 4 cm boyutlarında, hafif ve ince yapıya sahip. TENG, geleneksel tekstil işleme uygulamalarına da tam uyum sağlayacak.
 
TENG'ler statik yükler aracılığıyla giyen kişinin hareketleri sonucu elektrik sinyali oluşturuyor. Elektrik sinyali oluştururken kayma ya da titreşim hareketlerinden yardım alıyor. Bu işlemi, elektrostatik indüksiyon adı verilen bir süreçle gerçekleştiriyor. Daha önce yapılan çalışmalarda da TENG`lerin kumaşta kullanılması denenmiş ancak başarısız olarak sonuçlanmıştı. Bunun nedeni TENG’lerin sert ve hacimli plastik levhalardan yapılıp oldukça maliyetli üretim teknikleri ile üretilmeleriydi. 

 

►İlginizi Çekebilir: MIT Akıllı Giysi Geliştiriyor
 
Tekstil ürünlerinin kalitesi, dayanıklılık ve konfor parametreleri ile belirlenir. Enerji üreten tekstil çalışmalarında en çok bu 2 unsura dikkat edilir. Araştırmacıların gerçekleştirdiği bu çalışma enerji üretimi, konfor ve dayanıklılık unsurlarını birleştirmiş oldu. Bunun yanında TENG ile donatılmış giysilerin sağlık durumumuzu algılaması ve bu bilgileri aktarabilmesi büyük bir ilerleme olarak karşımıza çıkıyor. Araştırma ekibinin görüşüne göre, enerji üreten tekstil teknolojisi birçok malzemeye yüksek bir talep sağlayacak. Bu malzemeler arasında sağlık sensörleri, çevresel sensörler ve elektronik cihazlar bulunuyor.

Araştırma ekibinin TENG teknolojisinin pratik uygulamaları konusundaki çalışmaları sürerken gelecekte bazı ortaklıklar yapmayı planladığı açıklandı. Bu işbirliği ortakları arasında akıllı tekstil, sağlık algılama teknolojileri, nanoteknoloji, fabrikasyon alanlarında çalışan endüstriyel ve akademik ortaklar bulunuyor. 



Kaynak:

► techradar.com
► eurekamagazine.co.uk
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.