elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Uzaydan Enerji Üretilebilir mi?

Dünya nüfusunun artışına paralel olarak enerji ihtiyacı da sürekli artmakta. Bu durum araştırmacıları her geçen gün farklı enerji kaynaklarına yönlendiriyor. Biraz bilim kurgudan çıkma bir hayal gibi gözükse de uzaydan enerji üretilebilir mi sorusunu gelin birlikte inceleyelim.



A- A+
08.09.2015 tarihli yazı 12090 kez okunmuştur.
Araştırmacılar, enerji elde edebilmek için kaynak arayaşında bulunurken, bir yandan da bu yöntemleri günlük hayata aktarılabilecek pratik uygulamalarda kullanılabilmesi için çeşitli testler gerçekleştiriyor. Farklı yöntemler ve uygulamalar ilk etapta ‘bu kadarı yapılamaz’ ön yargısı oluştursa da beraberinde gelen başarılı çalışmalar bu algıyı ortadan kaldırabiliyor. Uzaydan enerji üretme çalışmaları da bunlardan biri olsa gerek.
 


Şekil 1: Ay'da Helyum-3 madenciliği yapabilecek bir tasarım

 
►İlginizi Çekebilir: Japonya Uzaya Güneş Tarlası Kuracak


Bilim insanlarının bazıları, aranan enerji kaynaklarının yıldızlarda olduğu görüşünü savunuyor. Japonya’nın uzayda güneş enerjisi santrali kurma, hatta Mars'a rüzgar türbini kurma projeleri bu görüşlere örnek olarak verilebilir. Uzaydan enerji üretme çalışmalarındaki bir diğer önemli fikirse Helyum-3 kullanarak nükleer fisyon yaratmak. Daha detaya inmeden önce fisyon ve füzyon arasındaki farkı belirtmek daha yararlı olacaktır. Fisyon; kütle numarası çok büyük bir atomun uranyum gibi ağır bir elementin atomuna çarpmasıyla çekirdeğinin ikiye bölünmesidir. Füzyon ise atom çekirdeklerinin birleşerek daha ağır bir çekirdek oluşması olayıdır.
 


Şekil 2: Deteryum ve Helyum-3'ün bir araya gelmesiye enerji oluşumu

 


Nükleer füzyon yöntemi hidrojen izotoplarıyla test edilmiştir ve dışarı radyoaktif nötronların salınması nedeniyle tehlikeli olmasının yanı sıra enerji üretimi için pek elverişli bir yöntem değildir. Araştırmacıların uzaydan enerji üretebilmek için yaptığı son çalışmalar ise Helyum’un izotopu olan Helyum-3 üzerine kurulu. Helyum-3, hidrojenin bir izotopu olan deteryumla bir araya getirildiğinde ortaya muazzam bir enerji çıkıyor ve reaksiyon sırasında radyoaktif oluşmuyor. Üretim rakamlarına bakacak olursak sadece 1 kg Helyum-3 ve 0,67 kg deteryum ile 19 megawatt elektrik üretilebiliyor. Bu yöntemin önündeki sorun ise yeterli miktarda Helyum-3 olmayaşı.

Ay, 1 milyon tonu aşkın element içerdiği için Helyum-3 arayaşlarında kritik bir öneme sahip. Eğer Helyum-3 avcılığında başarılı sonuçlar elde edilirse enerji alanında büyük bir devrim yaşanacaktır.


Kaynak:

►Popular Science

 
Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar