Trafo Merkezlerindeki Tehlikeli Gerilimler
Trafo merkezlerinde çalışanlar çeşitli nedenlerden ötürü gerilimlere maruz kalabilmektedir. Oluşan bu tehlikeli gerilimleri yazımızda 6 maddede inceledik.
15.12.2016 tarihli yazı 9033 kez okunmuştur.
Aşağıdaki şekillerde bir kişinin trafo merkezlerinde maruz kalabileceği gerilimler görülmektedir. Oluşan bu tehlikeli gerilimleri 6 maddede inceleyeceğiz.


1) Toprak Potansiyel Yükselmesi
Bir trafo merkezinin topraklama sistemiyle referans olarak alınan uzak bir noktadaki topraklamanın arasında oluşan gerilime toprak potansiyel yükselmesi denir. Toprak potansiyelinin yükselmesi, şebeke akımının dengesizliği ve topraklama sistemindeki direncin bir ürünüdür.
2) Ağ Gerilimi
Topraklama ağındaki maksimum dokunma gerilimi;

3) Metal-Metal Dokunma Gerilimi
Trafo merkezleri içerisinde metalik nesneler veya yapılar arasında elden ele veya elden ayağa iletimin oluşmasıyla gerçekleşen potansiyel farktır. Dikkat çeken bir ayrıntı olarak, standart trafo merkezlerinde metalik nesneler veya yer şebekesine bağlı yapılar arasındaki metal-metal dokunma gerilimi pek ciddiye alınmıyor. Bu yüzden trafo merkezlerindeki bu gerilimin oluşmasını önlemek adına metal-metal dokunma gerilimini oluşturabilecek yapılar izole edilmemektedir.
Gaz izoleli trafo merkezlerinde ise metalik nesneler veya toprak şebekesine bağlı metal-metal dokunma gerilimi, mahfazalardaki dahili arızalar ya da indüklenen akım yüzünden dikkat edilmesi gereken bir husustur.
4) Adım Gerilimi
Basamak gerilimi, bir kişinin ayağı topraklanmış yüzeylere temas etmeden önce 1 metrelik mesafeler arasında bulunan potansiyel farka maruz kalmasıdır.
5) Dokunma Gerilimi
Dokunma gerilimi, topraklama sistemine sahip bir zemin üzerinde ayakta duran bir kişinin yerdeki toprak gerilimin artışı ile yüzey gerilimi arasındaki potansiyel farka maruz kalınmasıdır.
6) Transfer Gerilimi
Bir trafo merkezindeki gerilimler trafo merkezi içerisinde veya dışarıda harici bir noktaya iletilmesi gerekmektedir. Bu iletim esnasında herhangi bir kaza durumu söz konusu olduğunda devrenin maksimum gerilimin sınırlarını aşabilecek bir akım akışını sağlamamalıdır. İnsan vücudu üzerinde iletimin gerçekleşebilmesi durumu göz önüne alındığında bu sınır 50 kg'lık bir kişinin kaldırabileceği vücut direnci 1000 V üzerindeki vücut akımından etkilenmeyecek şekilde ise göz ardı edilebilir.
Dayanımı gerçekleşebilen dokunma gerilimi;

Dayanımı gerçekleşebilen adım gerilimi;

şeklinde hesaplanabiliyor. Burada Estep adım gerilimi, Etouch dokunma gerilimi, rs malzemenin yüzey direnci, ts şok akımının süresi (saniye olarak) olarak formüle edilmiştir.
Metal-metal dokunma geriliminin tek direnci vücut direnci olduğu için voltaj sınırı;

Kaynak:
►electrical-engineering-portal
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
ANKET