elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Toprak Pilleri Yer Altında Güneş Enerjisi Depoluyor

Tüketim çılgınlığının dur durak bilmeden arttığı şu dönemde yenilebilir kaynakların önemi tartışılmaz derecede büyük. En kritik yenilenebilir kaynaklardan biri olan güneş enerjisinin, nasıl daha etkili kullanılabileceği de üzerinde durulan konular arasında. İşte tam bu noktada, yer altında güneş enerjisinin depolanmasına yardımcı toprak pilleri hayatımıza giriyor.



A- A+
27.12.2022 tarihli yazı 4198 kez okunmuştur.
Birkaç elektrotun toprak eklenmiş bir kavanozda bağlanması ile başarılı sonuçlar elde eden araştırmacılar, güneş panellerinden elektrik almak için gömülü elektrotlar kullanarak mikroorganizmaları uyarmayı hedeflediler. Böyle bir amaç edinilmesinin temelinde, mikroorganizmaların sağlanan enerjiyi hayatta kalmak için kullanacak olmaları yatmaktadır. Cardiff Üniversitesi'nden baş araştırmacı Dr. Michael Harbottle, yaptığı açıklamada bunun tıpkı bir yiyecek vermek gibi işleyen bir süreç olduğunu kaydetti. Sağlanan elektrik enerjisi karbon dioksitten karbon bazlı moleküllerin sentezlendiği elektro sentez olayında kullanılmaktadır. Güneş enerjisinin karışıma dahil edilmesi daha zahmetli bir süreç gerektirdiğinden ana amaç gömülü elektrotlara elektrik göndererek bakterileri uyarmaktır.


 

Fotosenteze benzer bir şekilde işleyen elektro sentez gerçekleştiren bazı organizmalar, elektrik enerjisini kullanabilmektedir. Onlarla beslenen organizmalar ise devreden geçen elektronları dışarı atabilmektedir. Aynı zamanda gerektiğinde elektrik de ürütebilmektedir. Bu işlem sayesinde kimyasal enerji rezervi görecek ve gerektiğinde farklı bakteri grupların aktif hale gelmesi sağlanmaktadır.

Yukarıda bahsedilen durum sonucunda asetat üretimi de meydana gelmektedir. Her şeyde olduğu gibi asetatın da fazlası, ekosistemdeki diğer yaşam formlarına zarar verebilir. Bu nedenle toprak pillerin kullanımının büyük ölçüde üst katmanlarda yoğunlaştırılması beklenmektedir. Ancak hala bu etki hakkında daha fazla veriye ihtiyaç duyulmaktadır.

Toprak pillerin kullanılmasının belki de en önemli yanı, lityum ve benzeri kimyasala gereksinim duymadan enerji ihtiyacını sağlaması. Çünkü, bu işlem toprakta bulunan ya da mikroorganizmalar tarafından üretilmiş organik moleküller yaratılmasına katkıda bulunacak.

Hazırlanan prototip her gün çalışacak şekilde ayarlandı. Bunun yanı sıra geceleri de güneş enerjisini depolayarak sonrasında lazım olması halinde kullanılabilecek enerjiyi sağlayabilecek. Daha yüksek voltaj değeri için yüzlerce hücrenin bağlanarak ölçeği büyütmeyi planlayan araştırmacılar, pilleri güneş panellerinin altına yerleştirmeyi düşünmektedir.



Düşünülen sistemin, uzun vadede elektrik santrallerinin daha uzun süre açık tutulmasını sağlayacağını ve enerji sektörünü dönüştürücü bir etki yaratacağı görülmektedir. Bunu ise yüksek talep dönemlerinde depoladıkları güneş enerjisi sayesinde gerçekleştirecektir. Bütün bunların yanı sıra ilerleyen dönemde maliyetinde daha azalacağı beklenmektedir.

Toprak pillerinin geleceğe yönelik faydalı bir fikir olduğunu düşünenler arasında Birleşik Krallık da bulunuyor. Birleşik krallık hükümeti tarafından önemli bir fon desteği alan proje yüksek riskli olarak kabul edilse de potansiyel olarak dönüştürücü bir etkiye sahip olması nedeniyle 67 başka projeyle beraber yeni teknolojiye 16.9 milyon Euro yatırım yapıldı.


Kaynak:

►euronews.com
►techtimes.com
►interestingengineering.com

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.