elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla'nın Rüyasına Doğru

Düşünce gücü ve onu kullanabilme kavramı uzun yıllar parapsikolojinin ve felsefenin kanatları altında gelişse de son yıllarda mühendislik çalışmalarının önemli bir konusu haline geldi. Bugünkü çalışmalar daha çok tıp dünyası ve oyun sektörüne yönelik olsa da Tesla'nın rüyası için temellerin atıldığı bir gerçek.



A- A+
10.05.2015 tarihli yazı 23246 kez okunmuştur.
"Bir insanın hayal ettiği bir nesnenin imgesini bir perdeye yansıtmak ve böylece bunu görünür kılmak mümkün olabilir. Böylesi bir ilerleme tüm insan ilişkilerinde bir devrim yapacaktır. Şuna inanıyorum ki bu mucize gelecekte gerçekleştirebilir ve gerçekleştirilecektir de; şu kadarını söyleyebilirim ki, ben düşünce gücümün büyük oranını bu problemin çözülmesine adamış durumdayım." 
Nikola Tesla
 
  
 
 
 ►İlginizi Çekebilir: Tesla vs. Edison | Akım Savaşları
 
 
Bu konuda heyecan verici bir araştırma, Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından yapıldı. Yaşları 36 ile 48 arasında değişen ve epilepsi hastalığı bulunan dört gönüllü, daha öncesinde herhangi bir çalışma yapmadan daha önce tanımlanmış sözcüklerle bir bilgisayarın imlecini hareket ettirdiler. Gönüllüler yüksek sesle söyleyerek ya da sadece zihinlerinden geçirerek imleci sağa, sola, aşağı, veya yukarı doğru hareket ettirdiler. Gönüllüler eğer zihninden 'ah' kelimesini geçirdiyse imleç sağa, 'ee', 'oo' ve 'and' kelimelerini geçirdiyse sırasıyla imleç yukarı, aşağı ve sola hareket etti. Gönüllüler hiç çalışma yapmadan yüzde doksana varan bir oranla doğru yönde imleci hareket ettirmeyi başardılar.
 

 
 
Bu çalışmayla görüldü ki gelecekte beyin içine yerleştirilebilecek implant elektrotlarla konuşma zorluğu çeken veya felçli hastalarla iletişim mümkün hale gelebilecek ve bu hastaların zihin okuması bilgisayar tarafından etkili bir biçimde gerçekleştirebilecek. Ayrıca bu implantların beynin bir santimetreden daha az çapında bir alanına uygulanabilecek olması ameliyattan doğan riskleri de oldukça azaltmış durumda. İlerleyen yıllarda ise ameliyat yerine hayalet cihazların geliştirilebileceği öngörülmekte.
Beyne yerleştirilebilecek elektrotlar sayesinde beyinden gelen elektriksel sinyallerin koda çevrilip kullanılması amaçlanıyor. 
 
 
 
 
 
Düşünce kontrolü tıp dünyası kadar yıllık kırk milyar dolar gibi devasa bir bütçeye sahip olan bilgisayar oyunları sektörünü de oldukça yakından ilgilendiriyor. Müşterilerine yenilikçi oyunlar sunmak isteyen firmalar artık klasikleşmiş olan fare, klavye veya joystick kullanımını en aza indirmek istiyorlar. Özellikle bilgisayar beyin arayüz (BCI) çalışmaları sektörün son yıllarda oldukça hareketlenmesini sağlamakla kalmadı sektörün ilerleyen yıllardaki rotasını da belirledi.
  
 
 
 
Son olarak bilgisayar beyin arayüz uygulamaları üzerinde araştırmalar yapan bir şirket olan Emotiv System üzerinde on altı alıcı bulunan bir kask geliştirdi. Kask sayesinde beynin farklı yerinde bulunan dalgalar takip edilip daha sonra koda çevriliyor. Bu tarz cihazlar daha önce piyasada bulunsa da bu son yöntemin hareketin sanal ortama doğru bir şekilde aktarılma sorununu büyük ölçüde çözdüğü belirtiliyor. Öte yandan bu kaskın geliştirilebilecek yazılımlar ve psikolojik desteklerle birlikte oyun ve uyuşturucu bağımlılarının tedavisinde ek tedavi olarak kullanabileceği düşünülmekte. 

 



Kaynak: 
►Zamanın Ötesindeki Deha Tesla
►Iopscience
►talesfromthecasbah

 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar