elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla'dan Enerji Depolama Projesi:
Megapack

Yenilenebilir enerji kullanımı hızla artmaya devam ediyor. Güneş ve rüzgar santrallerinden güvenilir bir şekilde enerji sağlamak için enerji depolarına ihtiyaç var. Son birkaç yıl içerisinde giderek daha büyük enerji depolama projeleri üstlenen Tesla, yeni dev bir batarya geliştirdi.



A- A+
05.08.2019 tarihli yazı 9505 kez okunmuştur.
Elektrikli araçlarda iddialı olan Tesla’nın yenilenebilir enerji depolama sistemlerinde de birçok faaliyeti oldu. Geçtiğimiz günlerde Avustralya’daki dünyanın en büyük lityum-iyon bataryasını kurdu. Bu batarya 129 MWh kapasiteye sahip ve 100 MW güç sağlayabiliyor.

Şirket, kiremit şeklindeki güneş panelinin tasarımını bitirmek için yıllarını harcadı. Bu proje için Tesla, 2019 yılının ikinci çeyreğinde, ABD’de sekiz eyalette tesisatlarını genişletmeyi planlıyor. Şirket, ev tipi enerji depolayıcı olan Powerwall’ın yaklaşık dört yıl satışını sürdürdü. Tesla, 2019 yılının ikinci çeyreğinde şirketin rekorunu kıran 415 MWh değerinde Powerwall ve Powerpack kullandı.

Teknoloji devi, 2015 yılında piyasaya sürdüğü Powerpack sisteminin başarısının ardından, büyük enerji depolama projeleri için talebi karşılayabilecek dev yeni bir batarya geliştirdi. Megapack adı verilen bu batarya, yüksek enerji talebi olduğunda devreye giren ‘peaker’ santrallerinin yerine geçecek. Megapack, elektrik şebekesi aşırı yüklendiğinde enerji sağlayabilecek. Bu batarya, şebeke frekansındaki değişikliklere karşı hızlı şarj veya deşarj gücünü değiştirerek şebekenin kararlılığını koruyor.

 
 
Tesla’nın en büyük enerji depolama ürünü olan Megapack, bir seferde 3 MWh rüzgar ve güneş enerjisi depolayabiliyor. Megapack’lerin bir araya getirilmesiyle 1 GWh’den daha fazla enerji deposuna sahip bir batarya oluşturmak mümkün olacak. Şirket bu enerjinin, San Francisco’daki her evin altı saatlik enerji ihtiyacını karşılayabileceğini belirtiyor.

Megapack, pil modülleri, çift yönlü invertörler, termal yönetim sistemi, AC ana kesici ve kotrollerden oluşuyor. Tesla Megapack’leri parçaların montajı bitmiş bir halde kullanıcılarına sunacak. Megapack’in kurulumu, mevcut sistemlerden 10 kat daha hızlı olup, %40 daha az yer kaplıyor.

Tesla, Megapack kurumlarını izlemek ve kontrol etmek için kendi yazılımını geliştirdi. Megapackler, gelişmiş izleme ve kontrol platformu olan Powerhub’a bağlanacak. Otomatik işlem yapmayı sağlayan makine öğrenme platformu Autobidder ile entegre edilebilecek.

 


İlginizi Çekebilir: Yenilenebilir Enerjiyi Su ile Depolama

Tesla, Pacific Gas and Electric şirketinin (PG&E), Kaliforniya için birkaç tane Megapack kullanacağını söyledi. Böylece şirket, daha düşük maliyetli enerji depolayabilecek. Tesla, doğal gaz enerji santrallerine kıyasla Megapack ile sürdürülebilir bir alternatif olmayı planlıyor.

Dünyanın sürdürülebilir enerjiye geçişi hızlanmaya devam ettikçe, gelişmiş batarya depolama çözümleri de hızla artıyor. Şirket, geçen yıl küresel depolama ürünleri olan Powerwall ve Powerpack ile birlikte 1 GWh’den fazla küresel depolama kapasitesi kurdu. Toplam küresel ayak izi, 2 GWh’den fazla olan Tesla, Megapack ile bu rakamı artırmayı planlıyor. Megapack, kamu hizmetleri ve büyük ölçekli ticari müşteriler için kullanılacak.



Kaynak


theverge.com
tesla.com
mashable.com
 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.