elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar ve Güneşten Enerji Üreten Bayrak Geliştirildi

Manchester Üniversitesi’nde bulunan bilim insanları rüzgar ve güneş enerjisinden enerji üreten bayraklar geliştirdiler. Enerji toplayan bayrakların temelinde piezoelektrik teknolojisi ve fotovoltaik piller yer alıyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
21.03.2019 tarihli yazı 8087 kez okunmuştur.
Günümüzde yenilebilir ve temiz bir enerji kaynağı olarak ilk akla gelen güneş ve rüzgar enerjisidir. Dünyanın güneş ve rüzgar enerjine sahip olduğu potansiyelin, diğer enerji kaynaklarına göre daha yüksek olması, her geçen gün bu alanda yapılan çalışma sayılarını arttırıyor. İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’nde bulunan bilim insanları, aynı anda güneş ve rüzgarı kullanarak enerji üreten bayraklar geliştiriyorlar. Bu teknoloji için, esnek piezoelektrik şeritler ve esnek fotovoltaik piller kullanılıyor. Araştırmacılar, bu bayrakların türünün en gelişmiş örneği olduğunu ve aynı anda güneş ve rüzgardan yararlanarak güç üreten tasarım olduğunu belirtiyorlar.
 

Bayrak ile Enerji Nasıl Üretiliyor?

Fotovoltaik güneş pilleri, yüzeylerine gelen güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek için kullanılıyor. Piezolektrik teknolojisi ise malzemenin üzerine uygulanan mekanik kuvvetinin büyüklüğüne göre elektrik enerjisi üretiyor.

Araştırmada kullanılan esnek piezoelektrik şeritler bayrağın hareketi ile enerji üretirken, bayrağın yüzeyinde bulunan fotovoltaik güneş pilleri de elektrik enerjisi üretiyor. Bu bayraklarda üretilen enerji, akıllı bir telefonu şarj edebilmek için yeterli değil, ancak hava kirliliği, ses seviyeleri ve ortam sıcaklığı gibi etkenleri kontrol eden çevresel sensörleri çalıştırabilecek kadar enerji üretiyor. Ayrıca, küçük boyutlu taşınabilir elektroniklere de güç sağlayabileceği düşünülüyor.

 

Çalışmanın baş yazarı olan Jorge Silva-Leon, piezeolektrik malzemelerin rüzgarın etkisi ile limit döngü salınımları oluşturarak, bayraklar için mükemmel bir güç üretimini ortaya çıkardığını ve eş zamanlı olarak güneş pilleri ile bayraklardan çifte fayda sağlandığını belirtiyor. Araştırmacılar çalışmanın amacının, daha az bakım ve daha ucuz yollardan sürdürülebilir enerji üretmek olduğunu söylüyorlar ve stratejilerinin “yerleştir” ve “unut” olduğunu belirtiyorlar.

Araştırmacılar enerji toplama bayraklarını, 0 m/s (sakin) ve 26 m/s (fırtına) arasında değişen rüzgar hızlarında ve 1.8 klux sürekli ışığa maruz bırakarak test ettiklerini ve bu test sonucunda, bayraklardan yaklaşık 3-4 miliwatt güç elde edildiğini söylüyorlar.

Geliştirilen sistem, rüzgar ve güneş enerjisinden birisi olmadığında diğeri onu telafi edecek şekilde tasarlanmıştır. Bilindiği gibi fırtınalı havalarda güneş çok fazla etkisini gösteremez. Bu durumda, bayraklar sadece rüzgar enerjisini kullanarak elektrik üretemeye devam ederler.

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Mostafa Nabawy, piezoelektrik ve fotovoltaik piller ile güç üreten bayrakların karada ve deniz yerlerinde mikrowatt ve miliwatt seviyelerinde çalışan uygulamalar için kullanılabileceğini söylüyor. Ayrıca Nabawy, bu bayrakları mobil cihazlar için enerji üreten şarj istasyonu gibi daha zorlu ortamlar ve uygulamalar için  geliştireceklerini söylüyor.





 
Kaynak:

►newatlas.com
►sciencedaily.com
►manchester.ac.uk

PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.