elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tel Kablo Kanalları |
OBO Bettermann

Tel (Kafes-Örgü) Kablo Kanalları günümüzde çokça tercih edilen bir ürün grubudur. OBO Bettermann Dünya'da bu ürünün üretiminde öncü firmalardan bir tanesidir. OBO Bettermann'ın tel kablo kanallarıyla ilgili detaylar yazımızın devamında...



A- A+
15.11.2017 tarihli yazı 9648 kez okunmuştur.

Tel Kablo Kanallarının Kullanım Amacı


 
OBO Bettermann
, tel (kafes-örgü) kablo kanalları üretiminde, dünya genelince öncü firmalardan biridir. Bu kanalların kullanım amacını ülkemizde alçak gerilim, haberleşme, fiber optik ve her türlü zayıf akım kablolarının taşınması olarak gösterebiliriz. Aynı zamanda gıda üretim sektörü de sağlık bakanlığının Avrupa Standartlarına göre hjjyen kurallarından dolayı bu ürünü tercih etmektedir. Süt ve süt ürünleri makinalarının üreticileri de makine parkurları ve makine kanallarında bu ürünü tercih edebilmektedir.

Tercih sebebi, yüzey alanlarının az olması nedeni ile toz veya haşere biriktirmemesi ve aynı zamanda anlık müdahale edilebilirliği ile ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda bu kanalların, normal kanallara göre taşıma kapasiteleri arasında çok fazla bir fark göremeyiz. Hemen hemen aynı yükü, tel kanallarda da taşımamız mümkündür.

OBO Bettermann’ın,diğer firmalara kıyasla pek çok avantajı mevcuttur. Bu da piyasa da bu tür projelerde marka listelerinde olmasını ve kullanım olarak tercih edilmesini sağlamaktadır.

En büyük özelliği ve avantajı geçmeli sistem (GR-Magic, Click) olmasıdır. Bu sistem OBO Bettterman’ın patentli uygulamasıdır. Bu uygulama sırasında, geçiş noktalarında herhangi bir ek parçaya ihtiyaç duymadan montajının yapılabilmesini sağlar. Bu özellik aynı zamanda vidalama yapılmayacağından kaynaklı işçilik süresinde de büyük bir kazanım sağlar. Buna bağlı olarak, ek parça, somun ve cıvata maliyetini de ortadan kaldırmış olur.


OBO Bettermann'ın ürünleri üç tipte üretilmektedir.

Bunlar;
Elektro-Galvaniz,
Sıcak Daldırma,
Paslanmaz Çeliktir.

(H) dediğimiz yükseklik olarak üretimi, H 35, H 55, H 105 ve H 155 olarak ürün gamında yer almaktadır.

Aynı zaman da ürün gamında genişlik olarak, 50'lik, 100'lük, 150 'ik, 200'lük, 300'lük, 400'lük, 500'lük ve 600'lük kanallar mevcuttur. Yalnız bu genişlik ölçüleri yük taşıma kapasitesi ve mukavemet açısından her boyu bütün tiplerin de bulunmaz. Örneğin H 35 olan bir kanalda ancak 300'lük genişliğe kadar kanal bulabilirsiniz. 300 den sonrası H 55 ve daha üstlerinde mevcuttur.

Ek olarak OBO Bettermann'ın kafes kanallarında C mesh cable tray (CGR) dediğimiz yanak yüksekliği 50 mm olan ve içe bükümlü 4.5 mm tel kalınlığı olan, mukavemeti daha yüksek C görünümlü kablo tepsisi de bulunmaktadır.

OBO Bettermann Kafes Kablo Kanalları 200'lük kanala kadar 3.9 mm kalınlığa sahip olup, 300'lük kanaldan 600'lük kanala kadar 4.8 mm kalınlıkta üretilmektedir. Bunun temel amacı da tamamen kablo taşıma yüküne göre mukavemet hesaplanarak belirlenmiştir.

OBO Bettermann'ın tel kanal ürünleri, aksesuar tarafında yalnızca 90 derece dönüş elemanı bulunmaktadır. T parçası veya bükey elemanları mevcut değildir. Bunun sebebi ise tek örgü kanal kolay kesilebildiğinden, kolay bükülebildiğinden ve Obo Betterman'ın yardımcı ek montaj elemanları sayesinde bu işlemler gerçekleşebildiğinden, ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu da bu ürünün kullanımının getirdiği avantajlardan biridir. Bu elemanlar; Sıkıştırma Parçası, Birleştirme Parçası ve Köşe Bağlantı Elemanıdır.


Sıkıştırma Parçası konsola veya profile telin üzerinden delik yardımı ile tutturulmasına yarar. Birleştirme parçası kanalın kesildiği veya sonlandığı yerlerde diğer kanalın devam ettiği noktadan birleştirilmesini sağlayan parçadır. Köşe bağlantı elemanı ise, dönüş, bükey ve T oluşturmak için yan tarafa açılan yanakları birbirine bağlayan parçadır. Bu parçaların kullanımı da çok kolay olup, uygulama sırasında işçilikten yüklü miktarda tasarruf edilmesini sağlar.
 

Tel kanalların montajını askı tiji ve profil yardımı ile tavana bağlamak mümkündür. Aynı şekilde yine tavandan yapılacak uygulama da askı konsolları ile de bu montajı yapmak mümkündür. Yan duvar üzerinden yürütmek için de çözümler mevcuttur. Bunun için yan konsollar bulunmaktadır. Konsolların üzerinde bulunan tırnaklara tel geçer ve duvarda yatay olarak kanal döşeme işlemi yapılabilir. Şartname de eğer sismik bağlantı isteniyorsa, bunun ile ilgili de OBo Bettermann’ın VBS ürün gamında bunun ile ilgili parçalar bulunmaktadır. Normal kablo tavalarında olduğu gibi, kafes kablo kanallarında da buat bağlamak için montaj plakası montajı yapılabilir, topraklama bağlantı parçası ilave edilebilir, kanal dışından ek bir parça ile kablo yürütülebilir.



Bu tip ürünler de OBO Bettermann'ın odak noktası; Gıda Fabrikaları, Data Center Uygulamacıları, Gıda Makine Üreticileri, Zayıf Akım ve her türlü haberleşme ve fiber optik kablolama yapan firmalar olarak gösterilebilir. Türkiye'de yer alan bu sektörlerdeki orta ve büyük ölçekli pek çok firma OBO Bettermann'ın referansıdır. 

OBO Bettermann, 7 farklı ürün grubu ve 45.000 çeşitten fazla ürün yelpazesi ile bir Alman markası olarak Dünya'da ve Türkiye'de önemli bir Elektriksel Yardımcı Malzeme üreticisidir. İnşaat sektörüne yüksek kaliteli, montajı ve işçiliği kolaylaştıracak ürünler üretmeye uzun yıllar daha devam edecektir.





Yazar: 
Eren Adil Uzun 
OBO Bettermann Satış Mühendisi


Kaynak: 



 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar