Silverlight Nedir?
Silverlight’ın farklılığı özellikle kodlamada ortaya çıkmaktadır. Bir .Net programcısı, Windows forms uygulaması geliştirirken C# veya VB kodlarıyla aynı şekilde Silverlight uygulaması geliştirebilmektedir. Yani Flash’ta olduğu gibi ayrıca bir “ActionScript” dili öğrenilmesine ihtiyaç yok. Bu durum kullanıcılara inanılmaz bir esneklik ve kolaylık sağlıyor.
13.09.2014 tarihli yazı 14273 kez okunmuştur.
Silverlight Nedir?
Silverlight, Microsoft .NET tabanlı gelişmiş medya deneyimi ve web için birçok seçeneğe sahip olan etkileşimli, birbirleriyle entegre çalışabilen, gelişime açık uygulamalar hazırlamaya olanak veren tarayıcılar arası bir multimedya eklentisidir. Silverlight yeni zenginlikler, güvenlik ve çapraz platform deneyimi sunar. Kurumların tasarım ihtiyaçlarını karşılar. Bir başka tanımlamayla web, masaüstü ve mobil uygulamalar için ilgi çekici, interaktif kullanıcı deneyimleri oluşturmak için online ve offline geliştirme platformu sunan Microsoft arka planlı bir teknolojidir.
► Şekil 1: Microsoft Silverlight Logosu ve Windows Phone.
► İlginizi Çekebilir: Hangi Programlama Dilini Seçmeliyim? | Programlama Dilleri ve Uygulama Alanları
Windows Phone İçin Silverlight Nedir?
Windows Phone için uygulama geliştirmek isteyenlerin tercih edebileceği teknoloji olan Silverlight’ı tanımak için biraz geriye Windows Vista’nın çıkışına gidelim. Vista’dan önceki form uygulamaları görsel açıdan pek de zengin değildiler. Uygulamalara yüzleri GDI (Graphics Device Interface) kullanılarak çizdiriliyordu.
Bu kısımda geliştiricinin kendi istediği şekilde bir çizim yaptırması, uygulamadaki bir butona istediği şekli vermesi son derece zor ve karmaşık bir iş idi. Windows Vista ile kullanılmaya başlanan WPF (Windows Presentation Foundation) bir devrim niteliği taşımaktadır. Win Form uygulamalarından farklı olarak görsel ara yüzler GDI veya GDI+ API’leri yerine WPF’te DirectX kütüphaneleri kullanılarak çizdirilmektedir.
► Şekil 2: Microsoft'un geliştirdiği multimedya eklentisi: Silverlight.
Bu şekilde uygulamaların görsel içerikleri zenginleştirilebilmektedir. Basit bir örnek vermek gerekir ise; bir Windows Form uygulaması için video oynatmak istediğinizde GDI video ve ses işlemlerini desteklemez. Bunun için ekstra olarak form içinde Windows Media Player referanslarını kullanmalısınız. WPF ise video ve ses işlemlerini direkt olarak desteklemektedir.
"Masaüstü uygulamalarda grafik desteği böylesine iyi olan bir teknoloji varken, web uygulamalarında benzer bir teknoloji var mı?" sorusu aklınıza gelebilir. İşte tam bu noktada Silverlight devreye girmektedir. Silverlight zengin görsel içeriğe sahip web uygulamaları geliştirebileceğiniz bir teknolojidir. WPF ile benzer özelliklere sahiptir.
Yazımıza dipnot olarak eklemek gerekirse WPF (Windows Presantation Framework) yeni nesil kullanıcı arayüzü geliştirme ve görüntüleme platformudur. Bu yeni platformun sağlamış olduğu yeni özellikler ile görsel olarak daha modern, kullanıcı ile daha etkileşimli, içerik sunumunda daha esnek, uygulamalarda kullanılan ses ve görüntülerin daha kolay bir şekilde gösterilmesi ve zengin içerikli uygulamaların kolay ve hızlı bir şekilde geliştirilmesi sağlanmaktadır.
► Şekil 3: Örnek bir Silverlight kod satırı.
Windows Mobile’da uygulamaların masaüstü uygulamaları ile benzer yapıda olduğunu söylemiştik. Tam bu noktada farklılık yaratmak isteyen Microsoft, Windows Phone 7 için görselliği ile ilgi çekici uygulamalar geliştirilebilecek olan Silverlight’ı seçmiştir.
Silverlight ile uygulama geliştirmek istediğimizde karşımıza C#, VB.NET gibi programlama dillerinin yanı sıra XAML (Extensible Application Markup Language) çıkmaktadır. XAML, Silverlight projelerinde kullanıcı ara yüzünü oluşturmak için kullanılan XML tabanlı bir dildir.
Silverlight projelerinde XAML ve .NET dilleri arasındaki en büyük ilişki kullanıcı ara yüzünü oluştururken XAML ile yazdığınız buton, textbox gibi elementlerin özelliklerine kod tarafından rahatlıkla erişebiliyorsunuz.
► Şekil 4: Silverlight programından örnek bir kısım.
XAML ve .NET dilleri arasındaki bu ilişki bize kod tarafından da görsel alanlara müdahale edebilmemizi sağlamaktadır. Bu geliştiricilerin aklında benim XAML bilmeden uygulama geliştirebilir miyim sorusunu getirebilir. Her ne kadar XAML bilmeden uygulama geliştirebileceğiniz doğru olsa da karşılaşacağınız bazı sorunları XAML tarafında değişiklik yaparak çözmek zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden XAML hakkında bilgi sahibi olmak da Windows Phone uygulamaları için son derece önemlidir.
► Şekil 5: Silverlight bünyesindeki Solution Explorer.
► İlginizi Çekebilir: Çocuklara Neden Programlama Öğretmeliyiz?
XAML
Peki XAML nedir? Diğer yazılarımızda daha ayrıntılı şekilde anlatılacağından dolayı kısaca şöyle tarif edelim: XAML, Silverlight ve Wpf platformlarına statik ya da dinamik kullanıcı ara yüzleri oluşturmak için Microsoft'un geliştirmiş olduğu yeni bir Markup (işaretleme) dilidir. Silverlight ile proje geliştirebilmek için XAML kavramının çok iyi anlaşılması gerekmektedir. Özellikle nesnelere yönelik XAML hiyerarşisine hakim olmak projelerimizi çok daha rahat bir şekilde geliştirmemizi sağlar. XAML size arayüzde bulunan nesneleri, bu nesnelerin başka nesneler ile olan ilişkilerini ve şekil, konum, renk, vs gibi tüm özelliklerini belirleme şansını verir. Tüm XAML dökümanları ".xaml" uzantısını alırken, XAML dosyaları ise (örn C# için) ".xaml.cs" uzantısını alır.
Kaynak:
► Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Kaynak:
► Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET