elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Expression Blend Nedir?

Expression Blend microsoft' un tasarım araçlarını bir araya topladığı Expression studio' nun bir parçası aslında bu editörlerin hepsini (Expression Blend, Expression Design, Expression Web ve Expression Encoder) bir arada indirip kurabileceğiniz gibi her birini ayrı ayrı da indirip kullanabilirsiniz. Gelin bugün sizlerle Silverlight uygulaması geliştirebileceğimiz araçlardan biri olan Blend'i kısaca bir tanıyalım.



A- A+
28.09.2014 tarihli yazı 13752 kez okunmuştur.

Expression Blend Nedir?


Silverlight’ı tanıtıp Expression Blend’ı tanımamak olmaz. Bu yazımızda  Microsoft’ un tasarım araçlarının bir arada toplandığı Expression Studio’ nun bir parçası olan Microsoft Expression Blend’i inceleceğiz. Blend, Microsoft Windows tabanlı ve Microsoft Silverlight tabanlı uygulamalar için ilgi çekici ve sofistike kullanıcı ara yüzleri oluşturmak için tam özellikli profesyonel tasarım aracıdır. Expression Blend ne demek sorusunu akıllarımızda çözdükten sonra tabi ki en önemli kısım neler yapabildiğimizdir.
 


► Şekil 1: Microsoft Expression Amblemi.


► İlginizi Çekebilir: Silverlight Nedir?

 

Expression Blend ne işe yarar?

 
Bu sorunun  cevabı oldukça önemlidir bunu öğrenerek bir çok tasarımcı ve programcıyı harekete geçirebiliriz belki de. Blend, Silverlight animasyonları WPF uygulamaları geliştirmek için çok fonksiyonludur. Görsel tasarımcılar için işlevsel, iş akışlarının rahat kontrol edilebildiği bir geliştirme platformudur. Ayrıca işlevsel olarak Blend biz kullanıcılara Silverlight animasyon yapısını çok kolay ve pratik olarak kullanmamıza imkan vermektedir. Silverlight kullanım olarak daha çok web üzerinde uygulama geliştirmek için yaratılmış bir  teknolojidir.
 

 ► Şekil 2: Örnek Modelleme


► İlginizi Çekebilir: Windows 9 köklü değişiklerle geliyor

 
Bunun yanı sıra Blend sadece Siverlight’ ta animasyon geliştirmek için kullanılan bir araç değildir. Bununla birlikte WPF için de bir tasarım aracı olarak  hem web hem de desktop uygulamalar için tasarım yapabilme imkanını biz kullanıcılarına sunmaktadır.
 

 
► Şekil 3:Tasarım İçin Örnek
 

Ayrıca Sketch Flow ile prototip de geliştirilebilir. Blend’ in göze batan özelliklerinden biri de Visual Studio gibi bir yazılım geliştirme platformu ile beraber çalışmasıdır. Bunun getirdiği en büyük avantaj ise, programcı ve tasarımcı ayrımının yapılabilmesidir. Tasarımcıları yaratıcılık üzerinde odaklar geliştiricileri ise programa odaklar. Böylelikle daha hızlı projeler kolaylıkla oluşturulabilir. Diğer bir önemli nokta da Blend üzerinde tasarlanan ara yüze hareket kazandıracak olan behaviorlardır (davranışlar).
 
Bunlar Blend üzerinde çok önemli bir yapıya sahiptirler çünkü en basit bir animasyonu bile ele alacak olursak tasarımcının behaviour kullanması gerekecektir. Son olarak Blend’ teki şablonlara göz atacak olursak tasarımcılar açısından vazgeçilmez özellikleri ile yeniden kullanılabilirliği bir kat daha arttırıyor. En basitinden tasarlanan bir butonu farklı sayfa ve projelerde kullanmanın yanı sıra butonun vektörel özelliği ve state manager yapısıyla hareket kazandırılacağı düşünülürse tasarımcıların işini çok kolaylaştıracağı apaçık ortadadır. Bu kadar bahsetmişken aklımızda Expression Blend kullanarak Silverlight projesi yapma isteği canlanmış olsa gerek hemen bunu gidermek için Blend uygulamamızı açalım. Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.
 
Project: Yeni proje oluşturabiliriz, önceden oluşturulan bir projeyi açabilir ve en son kullanılan proje listesini görebiliriz.

Help: Bu kısımda ise silverlight hakkında yardım dosyalarına ulaşabilmekteyiz.

Samples: Bu sekmede ise Blend ile  beraber gelen hazırlanmış örnek projeleri görebilirsiniz.
 
  
► Şekil 4: Yeni proje açmak için izlenen ilk adım

Biz New Project'i seçerek yeni bir proje oluşturuyoruz. Bu kısımdan Silverlight 3 Application seçimi yapıp, language kısmında kod yazacağımız dili seçebiliyoruz. Biz C# seçiyoruz siz hangi dilde yazıyorsanız o dili seçebilirsiniz. Ok dedikten sonra boş bir Silverlight projesi karşınıza çıkacaktır.

Description: C:\Users\SAFA\Desktop\hgfg.jpg

► Şekil 5: Silverlight 3 Application seçimi yapılması


Şimdi Expression blend içinde kullanılan pencereleri kısaca anlatmaya çalışacağız. Öncelikle sol tarafta bulunan Photoshop tarzı tasarım programlarında bulunan bir toolbox bulunmaktadır. Bu toolbox ile projenize gerekli olan nesneleri ekleyebilirsiniz.

Project penceresi ise Visual Studio' da bulunan Solution Explorer ile aynı işleve sahiptir. Projemizde bulunan dosya ve klasörleri gösterir. Orta alanda beyaz bir tasarım ekranı görüyorsunuz. Burası bizim MainPage.xaml isimli sayfamızın tasarım kısmı. sayfanıza ait kontrolleri ve özellikleri görsel olarak burada ayarlayabilirsiniz. Sağ tarafta ise properties penceresi bulunur ve bu pencerede herhangi bir kontrole ait özellikleri görebilirsiniz.
 

► İlginizi Çekebilir: Windows Korsana Evet Diyor
 

Kaynak: 

►İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar