elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sigma Elektrik Koruma Ekipmanları Ürün Portföyü

Elektrik sistemlerinde güvenliği sağlamak, ekipmanları korumak ve sistem sürekliliğinin güvencesini sağlamak için koruma ekipmanları kritik rol oynar. Bu içeriğimizde Türkiye’nin yedi bölgesindeki yaygın satış organizasyonu ve çözüm ortaklarıyla Avrupa, Amerika, Orta Doğu, Afrika ve Asya bölgelerindeki 85 ülkede bulunan distribütörleri ile Alçak Gerilim Şalt Ürünleri sektöründe; Devre Kesicileri, Otomatik Sigortalar, Akım Transformatörleri, Güç Kontaktörleri, Kaçak Akım Koruma Şalterleri, Sigortalı Yük Ayırıcıları ve NH Sigortalar başta olmak üzere çeşitli Alçak Gerilim Koruma, Kontrol ve Ölçü Cihazlarıyla hizmet veren Sigma Elektrik firmasının koruma ekipmanları ürün portföyünü inceledik.



A- A+
23.05.2025 tarihli yazı 102 kez okunmuştur.

Otomatik Sigortalar



Elektrik kullanıcılarının oranı ve buna değerle doğru orantılı olarak elektrik sistemlerinin üzerindeki yük her geçen gün artmaktadır. Kısa devre veya sistemlerdeki aşırı yük durumlarında otomatik sigortalar (minyatür devre kesiciler) bağlı oldukları devrenin akımını güvenli bir şekilde kesip, elektrik sistem ve cihazları olası hasarlara karşı korumaktadır.

Otomatik sigortalar, bağlı bulundukları devreyi aşırı yük ve kısa devrelere karşı koruyan, aynı zamanda devreyi açma ve kapama fonksiyonunu yerine getiren cihazlardır. Sigorta tipleri, farklı açma zamanlarına sahip olmakla birlikte çok farklı kullanım sahalarına da sahiptir. Bu devre elemanının seçiminde, nominal akım, kutup sayısı, kısa devre kesme kapasitesi, devreyi kesme süresi, modeli ve tipi gibi farklı kriterlere dikkat etmek gerekmektedir.

Sunduğu yüksek performanslı ürünlerle firma ve kullanıcıların ilk tercihi olan Sigma Elektrik, Avrupa standartlarına uygun ürettiği otomatik sigortalar ile elektrik sisteminde aşırı akımların oluşması halinde elektriği keserek tesisatı ve elektriksel cihazları koruyor. Ortaya çıkan riskler karşısında koruma görevini hızla yerine getiren otomatik sigortalar güvenli elektrik kullanımının yolunu açıyor. TS 5018-1 IEC 60898- 1'e göre 4,5 kA, 6 kA ve 10 kA olarak üretimi yapılan Sigma otomatik sigortalar aynı zamanda Avrupa Topluluğu alçak gerilim direktifi 72-23-CEE’ye uygundur.





►İlginizi Çekebilir: Otomatik Sigorta Nedir? Nasıl Seçilir?
 

► 1A’den 125A’e kadar anma akımı olan
► 4.5kA, 6kA, 10kA kısa devre kesme kapasiteli
► 1, 2, 3 ve 4 kutuplu ürün çeşitliliği
► B, C, D açma eğrilerine sahip
► IP20 koruma derecesi
► Yüksek elektriksel ve mekaniksel ömre sahip
► Aksesuarlara uyumlu kurma kolu (Yardımcı kontak, açtırma bobini, motor mekanizması, alarm kontağı)

 

Kaçak Akım Koruma Şalteri

 
Birçok alanda özellikle sigortalar ile karıştırılan kaçak akım koruma şalterleri elektrik tesisatında mutlaka kullanılması gereken bir koruma cihazıdır. Kaçak akım koruma şalterleri elektirik tesisatındaki izolasyon veya yalıtımdan kaynaklı oluşan kaçak akımı algılamakla görevlidir. Elektromanyetik prensibe göre çalışan bu koruma elemanları elektrik sistemindeki faz ve nötr arasındaki farkı ölçerek, olası bir fark akımını algıladığında hattın enerjisini keserek sistem ve hayat koruma görevini gerçekleştirmektedir.

Kaçak akım koruma şalteri, canlıları elektrik enerjisinin kötü etkilerinden korumaya yarayan bir koruma ekipmanıdır. Kaçak akım koruma şalteri, sistemde bir kaçak akım oluşması anında canlıların hayatını tehlikeye atmamak ve sistemdeki cihazların hasar görmemesi için devreyi açarak olası tehlikelerin önüne geçilmesini sağlar. Elektrik iç tesisleri yönetmeliğinin 18. maddesine göre kullanımı zorunlu hale getirilen bu koruma elemanları 30 mA'de hayat (insan koruma), 300 mA'de ise tesisat (yangın koruma) görevini yerine getirmektedir.
 
Kaçak Akım Koruma Şalterleri sisteme ek maliyet getireceği düşünülerek tesisatlarda kullanılmaz ise maddi ve manevi kayıplar yaşanabilir. İnsan hayatının ve yaşam alanlarının yangınlardan korunması için tesisatlarda kaçak akım koruma şalterlerinin mutlaka uygun standartlar göz önünde bulundurularak seçilmesi, topraklama sistemi ve otomatik sigortaların yanında sistem tamamlayıcısı olarak kullanılması gerekmektedir.

► AC, A ve B tiplerinde ürün çeşitliliği
► 10mA ve 30mA’da hayat (insan koruma), 300mA’da da tesisat (yangın koruma) koruma fonksiyonu
► 2 ve 4 kutuplu ürün çeşitliliği
► 6kA ve 10kA kısa devre kesme kapasiteli
► 16A’den 125A’e kadar anma akımı olan
► AC tip 300mA’de ve A tipi 300mA ’de gecikmeli tipler
► Elektriksel ve mekaniksel çalışabilirliği test etmeyi sağlayan test butonu
► Çift indikatörlü tasarım

 


Kontaktörler & Termik Röleler



Kontaktörler, elektrik devresinin açılıp kapanmasını kontrol eden elektromanyetik alan prensibine göre çalışan anahtarlama elemanlarıdır. Doğrudan yüksek akımlı sistemlere entegre olan ve istendiğinde ek olarak uzaktan kontrol edilebilen bu elektromanyetik anahtarlar, elektrik motorları, kompanzasyon ve ısıtma sistemleri gibi elektrik tesislerinin kablo ile uzaktan kumanda edilmelerine imkan sağlamaktadır. Kontaktörler, termik röleler ile birlikte kullanıldığında tesisleri ve sistemdeki cihazları aşırı yük akımlarına karşı korumaktadır.

Röleler genel olarak düşük güçlü sistemlerde, kontaktörler ise yüksek güçlü sitemlerde tercih edilir. Röleler, özellikle sinyal seviyesindeki kontrol uygulamalarında karşımıza çıkarken, kontaktörler ise endüstriyel motorlar gibi yüksek akım ve yüksek güç uygulamalarında kullanılır. Röleler, genel olarak daha küçük boyutlarda ve modüler bir yapıda olduğundan birkaç röle bir arada karmaşık kontrol sistemleri oluşturulabilir. Kontaktörler ise daha büyük boyutlarda ve tek başına daha güçlü bir anahtarlama birimi olarak dizayn edilmişlerdir.
 
Sigma kontaktörleri; kompanzasyon, motorlarda yıldız üçgen yol verme, otomasyon sistemleri, aydınlatma, akıllı ev sistemleri, kumanda panoları, asansör sistemleri ve makine kontrolü gibi çeşitli sektörel ihtiyaçları karşılamak üzere müşteri memnuniyeti odaklı tasarlanmış ürünler sunmaktadır.
 

► 3 ve 4 kutuplu ürün seçenekleri
► 6A’den 1300A’e kadar geniş aralık
► Geniş bobin seçenekleri (24, 42, 48, 110, 230, 400, 415 AC/DC)
► Güç, modüler (sessiz), 6 kutuplu ve 8 kutuplu enversör, kompanzasyon ve mini tip kontaktörler olmak üzere geniş ürün çeşitliliği
► Üstten, sol yandan ve sağ yandan aksesuar takılabilme imkanı
► Çift taraflı bobin terminal girişleri (SCG Tiplerinde)








 

Kompakt Tip AG Devre Kesicileri


Devre kesici olarak da bilinen kompakt şalterlerin en önemli fonksiyonu devreyi kısa devre ve aşırı yük durumlarında korumasının yanı sıra, devreyi açma-kapama işlemlerini sağlamaktır. Aynı zamanda kaçak akım koruma rölesi ve toroidal transformatör kombinasyonu ile kullanıldığında devreyi kaçak akımlara karşıda korumaktadır.

► 1, 2, 3 ve 4 kutuplu,
► 16A’den 1600A’e kadar anma akımları,
► 20kA’den 150kA’ kadar kısa devre kesme kapasiteli,
► Termik-manyetik ayarlı ve sabit tip seçenekleri,
► Limitör özelliği sayesinde kısa devre kesme süresi,
► Aksesuarlara uyumluluğu sayesinde ek koruma ve kontrol fonksiyonları (motor mekanizması, açtırma bobini, düşük gerilim bobini, bağlantı klemensi, uzatma barası seti, döner uzatma kolu, döner kumanda kolu, mekanik asma kilit aparatı, yardımcı kontak, alarm kontakları)
► BMC gövde ile yüksek dayanıklı gövde tasarımı.


 


Açık Tip Güç Şalterleri

 
Açık tip güç şalterleri ana kesici olarak, elektrik ekipmanlarını aşırı yük akımlarına, kısa devre akımlarına ve toprak hatalarına karşı korumak için tasarlanmıştır. Enerji santralleri, fabrikalar, maden ocakları ve özellikle fazla yük çekmesi beklenen binalarda akıllı bina dağıtım sistemi için kullanıma uygundur. Motor mekanizması ile donatıldıklarında her an kapama yapmaya hazır hale gelirler.

Devreyi açma ve kapama fonksiyonu, aşırı yüklere karşı koruma fonksiyonu, kısa devre akımlarına karşı koruma fonksiyonu ve toprak kaçak akımlarına karşı koruma fonksiyonuna sahip açık tip güç şalterleri, standart normlara göre iki farklı şekilde üretilmektedir. Bunlardan birisi çekmeceli açık tip güç şalteri, diğeri ise sabit açık tip güç şalterleridir. Açık tip güç şalterleri aşırı akım korumasının yanında ek olarak hatalı topraklama ve gerilim dengesizliklerine karşı da koruma sağlamaktadırlar.

 
Sigma Açık Tip Güç Şalterleri TS EN 60947-2 standardı ve CE normlarında ihtiyaca göre sabit tip veya çekmeceli tip olarak üretilir. İstenildiğinde geniş aksesuar imkanı sayesinde düşük gerilim bobini, açtırma bobini, kapama bobini, motor mekanizması ve mekanik kilitleme kombinasyonu ile uzaktan açma, kapama, düşük gerilimde açma gibi fonksiyonlarda yerine getirilir.

► 3 ve 4 kutuplu
► 42kA’den 120kA’e kadar kısa devre kesme kapasiteli
► 630A’den 6300A’e kadar anma akımı
► 1000 VAC anma yalıtım gerilimi
► Çekmeceli tipler ile sistem enerjisini kesmeden bakım-onarım im kanı
► Faz gerilimleri ve faz akımlarını L CD ekran üzerinde izleme imkanı
► Hatanın gerçekleştiği faz bilgisini gösterme
► LSIG özelliği
 


LSIG harfleri söz konusu olan açık tip şalterin hangi arızalara tepki verebildiğini gösteren bir nitelik kodlamasıdır. Harflerin anlamları şu şekildedir:

(L)ong Time Delay: Devre kesicide uzun süreli ters zaman gecikmeli aşırı akım koruması özelliğinin bulunduğunu gösteren harftir. Örneğin bu özellik sayesinde devreden geçen nominal akım değerinin 1.5 katına ulaşıldığında 15 ila 480 (15-30-60-120-240-480 saniye değerlerine ayarlanabilir.) saniye arasında açık tip şalterin enerjiyi kesmesini sağlar.

(S)hort Time Delay: Bu harf kısa süreli gecikmeli aşırı akım koruması özelliği içerdiğini belirtir. Örneğin bu özellik sayesinde devreden geçen nominal akım değerinin 8 katına ulaşıldığında 0.06 ila 0.35 (0.06-0.14-0.23-0.035 saniye değerlerine ayarlanabilir.) saniye arasında açık tip şalterin enerjiyi kesmesini sağlar. (I)nstantaneous Tripping Delay: Devre kesicide ani kısa devre akımlarında açma özelliğinin bulunduğunu gösteren harftir.

(G)round Fault Delay: Devre kesicide toprak kaçak koruması bulunduğunu gösteren harftir. Örneğin bu özellik sayesinde ayarlanan toprak kaçak akım değerinin 1.1 katına ulaşıldığında 0.1 ila 0.4 (0.1-0.2-0.3-0.4 saniye değerlerine ayarlanabilir.) saniye arasında açık tip şalterin enerjiyi kesmesini sağlar. Yukarıda verilen değerler ürünlere göre farklılık gösterebilir. Bu yazıda geçen değerler Sigma Elektrik’in “Açık Tip Güç Şalteri” dokümanından alınmıştır.
 

Motor Koruma Şalteri




Motor Koruma Şalteri, elektrik motorlarını aşırı yük akımı (termik akım), kısa devre akımlarına karşı korumak ve elektrik motorunu manuel olarak devreye alıp devreden çıkartmak için tasarlanmış elektriksel kontrol, kumanda ve koruma elemanıdır. Uygun bir motor koruma şalteri seçimi, verimli bir sistem performansı ve uzun ömürlü kullanım için kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda, motorun gücü, termik ayar sahası, kısa devre kesme kapasitesi ve darbe dayanım gerilimi gibi faktörler dikkate alınarak elektrik sistemlerinin hem güvenilirliği hem de verimi artırılabilir:

► 10kA, 15kA ve 100kA kısa devre kesme kapasitesi
► 0.16A’den 80A’e kadar anma akımı
► OFF pozisyonunda sabitlemek için asma kilit kullanma imkanı
► Parmak temasına karşı korumalı terminaller
► Aksesuarlara uyumlu tasarım (yardımcı kontak, düşük gerilim bobini, açtırma bobini)
 
Sigma motor koruma şalteri; elektrik motorlarını çeşitli durumlara (aşırı yük akımı-termik akım, kısa devre akımı) karşı korumak için kullanılan elektriksel cihazlar olup ayrıca elektrik motorlarını manuel olarak devreye alıp devreden çıkartmak için tasarlanmış elektriksel kontrol, kumanda ve koruma elemanıdır. Üstten ve yandan yardımcı kontak takılabilmesi, kontaktör kombinasyon bloğunun bulunması, düşük gerilim ile açtırma bobini eklentisi imkanı ve aksesuarlı veya aksesuarsız muhafaza kutusu konfigürasyon esnekliği ve yüksek performans sağlamaktadır. Yüksek elektriksel ve mekanik ömre sahip Sigma motor koruma şalteri, oldukça kompakt tasarımı ile elektrik panolarında yer tasarrufu sağlarken TS-EN 60947-4-1 ve 60947-2 standartlarına uygun ve yerli üretimi ile piyasada yer almaktadır. Ayrıca, gövde ve kapak malzemesi yüksek ısılara karşı yüksek direnç göstererek, kaliteli ve güvenilirliği yüksek işletme imkânı sunulmaktadır.

 

Parafudr


Yıldırımdan korunma konusu dört ana başlıkta ele alınmalıdır.

► Dış Yıldırımlık Sistemi
► İç Yıldırımlık (Parafudr) Sistemi
► Eş Potansiyel
► Temel Topraklama

Yüksek gerilimler oluş şekillerine göre iç (sistem içinde oluşan ) ve dış (doğal sebepler dolayısıyla oluşan) olmak üzere iki bölüme ayrılmaktadırlar. Elektrik şebekelerinde meydana gelen iç yüksek gerilimler, toprak ile temas, iki fazın teması, nötr ve toprak teması vb. birçok şebeke kaynaklı problemlerden oluşabilir.

Yüksek gerilimlere karşı elektrikli/elektronik cihazlar ve sistemi korumak amacıyla tasarlanan elektriksel koruma sistemleri bulunmaktadır. Bu koruma sistemlerinden biri de parafudrdur. Parafudr, büyük akım darbelerini toprağa iletir. Ayrıca kullanıldığı yerde yüksek gerilimden kaynaklı oluşabilecek olan enerji kesintilerini önler ve yüksek gerilimi şebeke için zarar vermeyecek düzeye indirir.

Parafudrlar sistemde kapama yaparak korumakla görevli oldukları cihaz ve sistemlerin zarar görmelerini engellerler. Parafudrların kapama yaparak koruma yapabilmeleri için çalışma gerilimi, koruduğu sistem üzerindeki yalıtkanlık noktası en zayıf olan kısım üzerinde tespit edilen gerilim değerinden daha düşük olmalıdır. Eğer gerilim değeri yüksek ise parafudr kapama yapamayacak ve koruması için bağlanmış olduğu sistemin zarar görmesini engelleyemeyecektir. Parafudrlar çeşitli yük aralıklarında kullanılmak üzere darbe anma akımları dikkate alınarak kullanılmalıdır. Parafudrlar bu özellik göz önünde bulundurularak üretilir ve çeşitli darbe anma akım değerlerine ve kısa devre akım değerlerine göre piyasaya sunulur.

 
Parafudr, enerji nakil hatlarında meydana gelen aşırı gerilimi toprağa deşarj eden koruma ekipmanlarıdır. Parafudr, üzerinden herhangi bir darbe geçmediği durumda açık devre gibi davranır ve aktif devre elemanları ile toprak arasındaki izolasyonu sağlar. Bir gerilim darbesine maruz kaldığında ise nano saniyeler mertebesinde empedansını arttırıp kapalı devre gibi davranır ve darbe akımını toprağa iletir.



► B, C, B+C ve D tiplerinde ürün çeşitliliği
► 5, 40 ve 100kA kısa devre kesme kapasiteleri
► 1, 2, 3 ve 4 kutuplu
► Yardımcı kontak fonksiyonu ile uzaktan takip edebilme imkanı


 

Yük Ayırıcılar ve NH Bıçaklı Sigortalar



Sigma Yatay ve Dikey Tip Yük Ayırıcıları, AC devrelerde kullanım kategorisine ve çalışma gerilimine uygun olarak yük altındaki anma akımlarının güvenli şekilde ayrılmasını sağlarken aşırı yük akımlarına ve kısa devre akımlarına karşı da güvenli koruma sağlarlar.

 
Sigma Dikey Tip Sigortalı Yük Ayırıcıları 630 A’e kadar TS EN 60947-3 standardına ve CE normlarına göre NHC00, NH00, NH1, NH2, NH3 boylarında NH bıçaklı sigorta kullanımına uygun olarak Türkiye’de üretilmektedir. Dikey tip sigortalı yük ayırıcılar NH bıçaklı sigortalar ile birlikte kullanıldıklarında yük altındaki nominal akımların güvenli bir şekilde ayrılmasını ve aşırı akımlara karşı da korumayı sağlar. Mekanik ve elektriksel yalıtım özelliği çok yüksek olan yanmaz BMC gövde malzemesi kullanılan Sigma yük ayırıcılarında bakım-onarım maliyetlerinden yüksek tasarruf yapılabilme olanağı mevcuttur.


► NHC00, NH00, NH1, NH2, NH3 sigorta kullanımına uygun tasarım
► 3 fazı birlikte veya ayrı ayrı açabilme opsiyonu (Dikey tip)
► Mekanik ve elektriksel yalıtım özelliği çok yüksek olan yanmaz BMC gövde malzemesi.
► Bakım-onarım maliyetlerinden tasarruf sağlama

Sigma Yatay Tip Sigortalı Yük Ayırıcıları, NH sigortalar ile birlikte kullanıldığında, devreyi manuel olarak açıp kapamanın yanı sıra, herhangi bir kısa devre veya aşırı yük akımı oluşması durumunda devreyi güvenli bir şekilde kesmeye yarayan elektriksel devre koruma ve kontrol elemanıdır. Sigma Yatay Tip Yük Ayırıcıları TS EN 60947-3 standartlarına ve CE normlarına uygun olarak üretilmektedir. Gövde malzemesi 960 derece ısıya dayanıklı termoplastik malzemeden oluşmuş olup, akım geçiren bölümler %99.9 saflıkta elektrolitik bakırdır.

 

NH Bıçaklı Sigortalar


► NHC00, NH00, NH1, NH2, NH3 boyutlarında üretim sağlanmakta,
► 6…630 A üretimi,
► 120kA kesme kapasitesi,
► Çift indikatörlü tasarım,
► Yüksek ısı ve basınca karşı dayanıklı steatit gövde malzemesi,
► 500V anma gerilimi,
► TS EN 60269-1, IEC 60269-1 standartlarına uygun olarak üretilmektedir.
 

AC ve DC Yenilenebilir Enerji Ürünleri


► DC Otomatik Sigortalar
► DC AG Parafudrları
► DC Silindirik (Kartuş) Sigorta Yuvaları
► DC Silindirik (Kartuş) Sigortalar
► DC AG Devre Kesicileri

Bu ürünler Sigma Elektrik ürün gamında bulunmakta olup yenilenebilir enerji sektöründe kullanılmak üzere tasarlanmışlardır.




Türkiye’nin İlk 150kA Kısa Devre Kesme Kapasiteli AG Devre Kesicisi


 

Monofaze Ayarlanabilir Akım-Gerilim Koruma Rölesi


Akım koruma rölesi, devreleri aşırı akımlara karşı; gerilim koruma rölesi ise gerilimdeki ani yükselme veya düşüşlere karşı koruyarak cihazların zarar görmesini engeller. Sigma Monofaze Ayarlanabilir Akım Gerilim Koruma Rölesi ise, akım ve gerilim korumasını tek bir cihazda sunarak panoda yer avantajı sağlar. Bu rölede hem akım ve gerilim parametreleri hem de açma ve kapama süreleri ayrı ayrı ayarlanabilir, böylece her türlü çalışma koşuluna uygun koruma sağlanır.
 


Akım koruma rölesi, elektrik akımını ölçer ve bu akım, belirlenen seviyenin altına veya üstüne çıkarsa sistemi kapatarak cihazların zarar görmesini engeller. Gerilim koruma rölesi ise, elektrik hattındaki gerilim dalgalanmalarına karşı koruma sağlar. Yani, gerilim çok yüksek ya da çok düşük olduğunda devreye girer ve bağlı olan cihazların zarar görmesini önler. SAVR Monofaze Ayarlanabilir Akım-Gerilim Koruma Rölesi, her iki cihazın işlevini tek bir cihazda birleştiriyor. Bu sayede, pano içinde daha fazla yer kazanılmış olunur, kurulum daha kolay hale gelir ve zaman tasarrufu sağlanır. 
 

Öne Çıkan Özellikler

► Kutup Sayısı: 1P
► Aşırı Gerilim Koruması: 230V-300V
► Düşük Gerilim Koruması: 110V-210
► Akım Koruması: (1A-40A / 1A-63A / 1A-80A)
► Açma Süresi (Trip Süresi) : Ayarlanabilir 1-30sn
► Kapama (Yeniden devreye alma): Ayarlanabilir 1-500sn
► Ortam Sıcaklığı:-20°C ... 70°C


Kullanım Alanları

► Endüstriyel Tesisler
► Güç Dağıtım Sistemleri
► Elektrik Panoları
► Tıbbi Cihazlar Motorların akıma karşı korumasında

Avantajları

► Panoda alan tasarrufu
► Kurulumda kolaylık & Zaman tasarrufu
► Bakım-onarım kolaylığı
► Ekran üzerinde aşırı ve düşük akım/gerilim hatasının izlenmesi


Sigma Elektrik Genel Ürün Kataloğu'nu İncelemek  İçin Tıklayınız.



Kaynak


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar