elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

SD-WAN Teknolojisi Nedir?

SD-WAN bağlantısı, yeni nesil ağ performansıdır. Düşük işletme maliyetleri ve olağanüstü güvenilirliği ile SD-WAN, bugünün ağları için yarının teknolojisi ile standart oluşturuyor. SD-WAN nedir, SD-WAN teknolojisi nasıl çalışır ve avantajları nelerdir? Soruların cevabı yazımızda.



A- A+
22.12.2018 tarihli yazı 10061 kez okunmuştur.
Yazılımlı tabanlı geniş alan ağı (SD-WAN), şebekelere ve veri merkezlerine küresel ölçekte dinamik bağlanan bir teknolojidir. Her geçen gün bulut tabanlı kullanılan uygulamalar artmaktadır. Bu sebepten dolayı kullanılan geleneksel geniş bant ı (WAN), bağlantıyı korumakta zorlanmaktadır. SD-WAN birçok WAN bağlantısını (XDSL, MPLS, Cellular ve fiber) aynı anda kullanabilir ve ayrıca bunu kullanıcıya tek bir internet bağlantısı veya VPN olarak sunarak hem verileri korur hem de IP-SEC şifrelemesiyle çözümlendirir.
 


►İlginizi Çekebilir: Bulut Bilişim Nedir?

SD-WAN çözümleri, kullanıcı taleplerini karşılamak için birçok avantaj sunar:
Uzaktan ve ofisten çalışan kullanıcılara geliştirilmiş uygulama performansı ve hizmet kalitesi
Hem düşük fiyata geniş bant kullanımı hem de mobil bağlantı kullanımıyla daha düşük WAN maliyeti
Ölçeklendirilmiş kapasite (örneğin; iş önceliği açısından ağ trafiğine göre ölçeklendirme)
Kullanılan uygulamalar ve veriler bulutlara taşındıkça WAN genelinde artan bağlantı güvenliği
 

SD-WAN Teknolojisi Nasıl Çalışır?

SD-WAN, Bulut Teknolojisi (BT) paydaşlarına geniş bant sağlamakta ve MPLS, 3G / 4G / LTE gibi çeşitli internet bağlantılarını yönetmek ve kontrol etmek için daha iyi araçlar sunmaktadır. SD-WAN çözümleri, BT'nin ofis şubeleri, veri merkezleri ve bulut arasında nasıl veri aktarımını optimize etme becerisini geliştirmek için politika yönetim araçlarını kullanır.

SD-WAN’ını daha iyi anlayabilmek için veri düzlemi ve kontrol düzlemi ifadeleriyle bağdaştıralım. Veri düzlemi adından da anlaşılacağı üzere bir ağ altyapısı yoluyla bilgi paketlerinin akışını ifade ederken, kontrol düzlemi bir geliştirici veya ağ mühendisinin tanımladığı şekilde verilerin nereye gideceğini söyler. Geleneksel olarak, bir yönetici kuralları tanımlar ve politikaları manuel olarak programlayabilir. Fakat büyük bir kuruluşta, politikaları ağ üzerinden bu şekilde dağıtmak sadece hataya sebep olmaz aynı zamanda inanılmaz derecede zaman alır.

 

SD-WAN kontrol düzleminin parçalarını merkezileştirmesiyle birlikte, yöneticilere herhangi bir ölçeğe göre yeni kurallar, politikalar ve konfigürasyonlar dağıtma yetkisi verir. Ağda bir hata olması durumunda, komut dosyalarını veya komutları tek tek yönlendiricilere dağıtmak yerine, sorunu tanımlamak ve ağ düzeyinde bir çözüm dağıtmak çok daha kolaydır.

Politika yapıcılar, iş önceliği olmayan ve zaman kaybettiren sosyal medya uygulamaları gibi önemli olmayan yazılımların trafik önceliğini azaltabilirler. SD-WAN, yöneticilerin yüksek hızlı kanallar aracılığıyla kritik verileri yönlendirmek için bir hibrit ağ tanımlamasına ve yardımcı trafik için daha yavaş bağlantı kurmasına olanak tanır.
 

SD-WAN'ın Avantajları Nelerdir?

Günümüzün kurumsal altyapısı WAN’lar tarafından desteklenmektedir, ancak çoğu zaman yüksek trafik yoğunluğu nedeniyle sorunlar yaşanmaktadır. MPLS ve diğer ağ çözümlerinden yararlanan kuruluşlar hizmet kesintileri, trafik sıkışıklığı ve paket kaybıyla karşılaşabilir. Örneğin, ağ talebi yüksek olduğunda ortaya çıkan VoIP arama ve video akışında, ses kaybı ya da videoda yükleme hızı düşük olabilir.
 
Kullanıcılar ağlarının SD-WAN kullanıp kullanmadıklarını bile bilmezler, çünkü uygulamaları ve hizmetleri yalnızca tasarlandığı gibi çalışacaktır. SD-WAN'ın bir hibrit ağ üzerinden trafiği dinamik olarak yönlendirebilmesi, WAN trafiğinin genel olarak azaldığı ve ağ çevikliğinin arttığı anlamına gelir.
 
Kısaca; SD-WAN, kritik görev uygulamaları için daha iyi hizmet kalitesi, ağ noktaları arasında daha hızlı yönlendirme ve WAN yollarına daha fazla görünürlük sağlar. Bu avantajlarla, ağ yöneticileri sorunları daha fazla çeviklikle giderebilir ve sonuçta ölçeklerde maliyet düşüşlerini gerçekleştirebilirler. 

Yazar: Şule Güneş


Kaynak:

►technology.org

►citrix.com

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar