elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Pearl Caddesi |
İlk Aydınlatma

Dünya'nın ilk aydınlatılan caddesi olma özelliğine sahip Pearl Caddesi Edison'un şirketi tarafından kurulan ilk merkezi güç santralidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan bu istasyonun özellikleri nelerdi? Aydınlatma kapasitesi ne kadardı? Tarihsel süreçte ne gibi durumlarla karşılaştı? Hepsi ve daha fazlası yazımızın devamında.



A- A+
02.01.2014 tarihli yazı 10605 kez okunmuştur.
Pearl Caddesi İstasyonu Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk merkezi güç santralidir. Yer olarak Manhattan'da Pearl Caddesi'nde bulunan istasyon 15'e 30m boyutlarına sahiptir. İlk olarak 4 Eylül 1882 tarihinde doğru akım jeneratörü kullanarak elektrik üretmeye başlayan istasyon 85 müşterinin 400 lambalık enerji ihtiyacını karşılıyordu. 1884 yılında ise kapasitesini artırarak 508 müşteriye 10164 lambalık enerjiyle hizmet ediyordu.

 


► Şekil 1: Edison Aydınlatma Şirketi'nin buhar türbin jeneratörleri
 
İstasyon Thomas Edison başkanlığındaki Edison Aydınlatma Şirketi tarafından inşa edilmiştir. İstayon başlangıçta 700 devirde 175 beygir gücü sağlamak üzere Porter-Allen yüksek hızlı buhar motorları ile güç üretiyordu,  fakat bölgenin hassas valileri bu şekilde üretimin güvenilmez olduğunu kanıtladı. Daha sonra Armington & Sims'in motorlarının Edison'un dinamolarından daha uygun olduğu düşünülerek yeni motorlarla değiştirildi.



► Şekil 2: Armington & Sims Şirketi'nin Motoru


 İlginizi Çekebilir : Tesla vs. Edison: "Akım Savaşları"



Pearl Caddesi İstasyonu malesef 1890 yılında yandı. Eğer hala var olsaydı muhtemelen güzel bir müze olarak halka açılabilirdi. İstasyondan kalan tek dinamo şuan Henry Ford Müzesi-Greenfield Village'da (Dearbon, Michigan) muhafaza ediliyor.

 


► Şekil 3: İlk aydınlatmanın yapıldığı Pearl Caddesi İstasyonu'un modellenen kesiti
 
1929 yılında New York Edison Şirkesi istasyonun üç boyutlu olarak çalışma modelini inşa etti. Modelde bir düğmeye basıldığı zaman motorların, jeneratörlerin ve diğer ekipmanların aynı ayda çalışması yer alıyordu. Etiketlenen lambalar dizi olarak binanın çeşitli bölgelerini temsil ediyordu. Model yapının ilk katında kazanlar; buhar motorları ile güçlendirilmiş ikinci düzeyde dinamolar; kontrol üniteleri, testere dişli pistonlar ise üçüncü ve dördüncü katta bulunuyordu. Bu inşa modeli 150cm uzunluğunda, 87cm yüksekliğinde ve 33cm genişliğindedir. Şu an Dearborn'da bulunan yukarıda ismini verdiğimiz müzede bu modeli görebilirsiniz. Yapının tamamlanması 31 kişilik bir ekiple 6 ay sürdü.
 


► Şekil 4: Pearl Caddesi İstasyonu



Kaynak:

► Wikipedia
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar