Modüler UPS Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler - 2. Bölüm
Bu yazı serisinde veri merkezlerinde sıkça kullanılan ve UPS sektöründe ciddi ARGE çalışmalarıyla geliştirilen Modüler UPS konusu üzerinde durulup kaynak teşkil edecek bilgiler sunulması amaçlanmıştır. Yazı dizisinin 1. Bölümü'nde güç modülü esnekliği, paralel çalışma, dokunmatik ekran, güç yoğunluğu, akü sayısı esnekliği ve otomasyon sistemlerinde uyumluluk gibi modülerlik ve kompaktlık özellikleri incelenmişti. Bu bölümünde Tescom'un cihazlarında kullandığı bazı korunma teknolojilerini ve "Veri Merkezleri"ne özgü geliştirmeleri inceleyeceğiz.
"Modüler UPS Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler" yazı dizisinin 1. Bölümü'nde, güç modülü esnekliği, paralel çalışma, dokunmatik ekran, güç yoğunluğu, akü sayısı esnekliği ve otomasyon sistemlerinde uyumluluk gibi modülerlik ve kompaktlık özellikleri incelenmişti. Bu bölümünde Tescom'un cihazlarında kullandığı bazı korunma teknolojilerini ve "Veri Merkezleri"ne özgü geliştirmeleri inceleyeceğiz.
Otomasyon Sistemlerinde Uygunluk
Kullandığınız, "Kesintisiz Güç Kaynağı" (UPS)’e dair bazı bilgileri SCADA ekranınızda görmek veya bazı akım gerilim bilgilerini alarak otomasyon sisteminizi bağlamak isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlar için UPS’inizde özel olarak ayrılmış kuru kontakt çıkışlarının var olması bir avantajdır.
Tescom UPS’lerde 8 adet kuru kontakt çıkışı bulunmaktadır ve istediğiniz herhangi 8 veriyi bu kontaktlardan alabilirsiniz.
Şekil 1: Veri Merkezi SCADA Diyagramı
Kablolarla Erişim
IT sektöründa Data Center’larda ki kablo trafiği önemli bir konu olmakla birlikte bu anlamda esnek cihazlar çok daha fazla tercih edilmektedir. Kabloların kimi yerde aşağıdan kimi yerde ise yukarıdan taşınması ve bu konuda bir standardın olmaması sebebiyle, Tescom Modüler UPS'lerde aynı anda hem aşağıdan hem de yukarıdan kablo bağlantısı yapılabilmektedir. Eğer seçtiğiniz cihazda böyle bir özellik yoksa kablo bağlantısının nereden yapıldığına ve sizin veri merkezinizdeki kablolamaya uygun olup olmadığını inceleminizi öneririz.
Şekil 2: Data Center Kablo Trafiği
►İlginizi Çekebilir: Solar Sulama Sistemi
Three-Level Inverter Teknolojisi
UPS içerisinde kullanılan teknolojilerden bir tanesi de "three-level inverter" teknolojisidir. Three-level inverter teknolojisi verimi %95.5 seviyelerine kadar çıkarabilmektedir.
DC-AC dönüşümlerinde verimi bir kez daha kontrol edin, zira “farketmez” diyeceğiniz küçük farklar aylık elektrik tüketiminizde hiç beklemeyeceğiniz ciddi farklara yol açabilir.
Şekil 3: Three Level İnverter
Rejeneratif Yüklenme Testi
Yeni montajı yapılmış bir UPS’in öncelikle yüklenme testi yapılmalıdır ve bu şekilde kullanıma sunulmalıdır. Ancak, büyük güçlerde bir UPS söz konusu ise %100 yüklenme testi yapabilmek için büyük yükler bulmak bir problemdir. Bu teknoloji sayesinde UPS, sanki yük varmış gibi kendini test edebilen bir yapıda üretilmiştir. Eğer büyük güçlerde UPS kurulumu yapıyorsanız, bu teknolojinin size getireceği kolaylıkları tahmin edebiliyorsunuzdur.
Koruma Teknolojileri
UPS’ler büyük güçler ile çalışırlar ve bu yükler genellikle kritik yüklerdir. Yani enerji kesintisine tahammülü olmayan, yokluğunda ciddi kayıpların oluşabileceği sistemlerdir. Bu durumda çare olarak kullanılan UPS’lerin de düzgün çalışması ve arıza yapmaması önemli bir husustur. Enerji kaybı yaşamamak için Tier standartlarına uyulması kesinlikle önerilmekle birlikte ikinci önerilebilecek konu da seçilen cihazların koruma teknolojileridir. Tescom, ürünlerinin sağlıklı çalışabilmesi için pek çok teknolojik ARGE çalışması yürütmekte ve bu yolda aldığı sonuçları da ürünlerinde yansıtmaktadır.
Sismik faaliyetlere dayanımı tescillemek için alınan sismik rapor başka bir korunma teknolojisidir ve deprem kuşağında yer alan ülkemiz için son derece önemlidir. Bu kritik cihazların depremlerde zarar görecek olması, felaketin boyutlarını daha da arttırabilir. Siz de seçeceğiniz ürünün sismik raporunun var olup olmadığını sorgulamayı unutmayın.
Şekil 4: UPS Güç Kartları
Şebeke dalgalanmalarının çok sık yaşandığı bir altyapımızın olduğu bilinen bir gerçektir. Bu şebeke dalgalanmaları bir yana yıldırım düşmesi gibi ciddi gerilim yükselmeleri durumlarında cihazı korumayı sağlayan teknolojinin varlığı kullanıcıyı rahatlatacaktır. Aldığınız cihazda bu özelliği crest ratio terimiyle inceleyebilirsiniz. Eğer bu anlamda korunmasız ürünler almışsanız, kullandığınız cihazlar gerilim değişimlerinden olumsuz yönde etkilenebilir. Bu da işletmenize zaman, para ve itibar kaybı yaşatabilir.
Bu cihazların içerisinde çok yönlü ısı kontrolü teknolojisi mevcuttur ve bu sayede de gelişmiş koruma ve korunma imkanına sahip oluruz.
Peki bu teknoloji neleri barındırır ?
► Her modül içerisinde bağımsız şekilde hava akışını mümkün kılan tasarım ve teknoloji vardır.
► Kontrol kartı ile diğer kritik elemanların hava akışları da birbirlerinden izoledir.
► Her bir güç modülünün iç ve dış sıcaklıkları, hatta her bir IGBT sıcaklığının ölçülebilmesi de bize yardımcı diğer bir unsurdur.
► Fan ve kapasitörler gibi kritik elemanların real time izlenebilmesi, her bir güç modülünden, her bir IGBT’den ve daha pek çok yerden ayrı ayrı ölçülen sıcaklık değerleri ile amaçlanan, elbette UPS’in sağlıklı ve kararlı bir şekilde çalışabilmesidir. Bu şekilde güç elektroniğinde en büyük sorunlardan biri olan “sıcaklık” ile baş edilmiş olunur.
Güç modülleri ve kontrol birimleri birbirlerinden tamamen izoledir. Bu sayede güç modülünden gerçekleşecek olası bir kazanın daha büyük arızalara yol açmasının önüne geçilebilir.
Arıza Kayıt Raporu Teknolojisi
Sadece modüler UPS değil pek çok teknolojik alet içerisinde arıza durumlarıyla ilgili kayıt alan cihazların varlığı bize teknolojiyi daha da ilerletmek için en önemli verileri sunmaktadır. Özellikle uçaklarda kullanılan kara kutular bu anlamda en bilinen örnektir. Tescom ürettiği modüler UPS’te, arıza veya alarm durumlarında akım ve gerilim bilgilerini-dalga formlarını kaydedebilen ve arıza teşhisinde rapor oluşturan bir teknoloji konumlandırmayı başarmıştır. Bu anlamda piyasadaki diğer ürünlerden ayrılmaktadır.
Kaynak:
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır