MikroC ile C Programlama Dersleri 5 |
Elektrikport Akademi
Bu yazımda mikrodenetleyicimizin giriş pinlerini nasıl dijital veya anolog giriş olarak kullanacağımızı öğreneceğiz. Öncesinde Analog to Digital Converter (ADC)'yi biraz inceleyelim. Kullandığımız MikroC programının ADC kütüphanesini kullanarak yazılmış örnekte yazımızda.
Bizim için Analog Nedir?
Analog büyüklük, herhangi iki noktası arasına sınırsız sayıda değer alabilen büyüklüktür. Örneğin 25 derece sıcaklık ile 27 derece sıcaklık arasını sonsuz parçalara bölebiliriz. Örnek olarak 25.067 derece veya 26.99 derece gibi. Kullandığımız Isı, Ses, Işık, Zaman gibi büyüklüklerin hepsi analog büyüklüklerdir. Bizim bu büyüklükleri mikroişlemciler ile algılayabilmemiz için bu büyüklüklerin dijital büyüklüklere dönüştürülmesi gerekir.
Bu dönüştürmeyi yapan modüllere ise ADC modülleri denir. Analog-Dijital Converter, modülü çoğu mikrodenetleyicide dahili olarak bulunmaktadır. ADC birimi bulunmayan mikrodenetleyiciler için ise harici olarak seri veya paralel çıkış üretebilen ADC entegreleri kullanılır.
Şöyle diyelim ki elimizde çıkış voltajı 0-5V arasında değişen bir uzaklık sensörümüz var ve 10 bitlik bir mikrodenetleyicimiz. O halde 5V/1023=0.0048875855327468 gibi bir değer elde ederiz. Bu değer bizim ADC modülümüzün hassasiyetidir. ADC birimimiz her bir 4.8mV değerindeki voltaj değişimlerini hissedebilmektedir. Eğer ADC birimimizden okuduğumuz değer 50 ise ADC biriminin girişinde bulunan voltaj değeri 50*0.0048875855327468=~0.2443792766373400V’dur.
MikroC, Anolog-Dijital Çeviricinin okunmasını ADC kütüphanesi ile çok basit hale getirmiş. “ADC_read(analog kanal)” komutu ile istediğimiz analog kanaldan ADC'yi gerçekleştirebiliyoruz. Ama öncesinde giriş, çıkış ve referans ayarlarını yapmak gerekiyor. Bunun için de PIC mikrodenetleyicilerin, kataloglarındaki A/D Modül kısmını incelemeniz yeterli. Çünkü her mikrodenetleyicide benzer fakat bazı değişikler var.
► İlginizi Çekebilir : Fritzing Devre Tasarımı Eğitimi |Bölüm 1
ADC Modülüne Örnek Proje
Şimdi öğrendiğimiz bu bilgileri kullanarak örnek bir kod yazalım. Kodumuzda 0V 0'a karşılık gelirken 5V 1023'e karşılık gelecek şekilde çalışacak. Mikro denetleyici olarak ise P18F2550 kullanacağız. Örneğimizde potansiyometreden gelen değeri 10-bitlik olarak 10 adet LED'e aktaran bir devre kuralım ve kodumuzu yazalım.
► İlginizi Çekebilir : MikroC ile C Programlama Dersleri 4 | Elektrikport Akademi
Yazımızda anlatılan örneğin kodları
► İlginizi Çekebilir : Arduino Robot Yollarda
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
- Kontaktör ve Termik Röle Seçimi & Uygulamaları