elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Max Karl Ernst Ludwig Planck

Einstein ile piyano çalan Max Planck kimdir? Ne üzerine bilimsel çalışmalar yapmıştır? Hangi alanlarda eğitim almıştır? Kariyeri nasıl şekillenmiştir? Kronolojik sıralamayla Planck'ın hayatı haberimizde...



A- A+
25.02.2015 tarihli yazı 10099 kez okunmuştur.
1858 yılında dünyaya gelen Alman fizikçinin ilgilendiği ilk alan termodinamikti. Ardından ışıma süreciyle ilgili sorunlar ilgisini çekti. Klasik fiziğin öngörülerinden farklı sonuçlar buldu.
 
1868- Aldığı eğitimler
 
10 yaşındayken astronomi, matematik ve yaz yazma sanatı üzerine eğitimler aldı. Bu eğitimlerin yanı sıra piyano, çello, org dersleri aldı ve operayla ilgilendi. Bu sayede matematik zekasını arttırmış oldu.

 
1874- Aldığı eğitimler
 
Fizik eğitimini de genç yaşta almaya başlayan Planck, matematik bilgilerine fiziği de ekleyerek kendini geliştirip, eğitmeye devam etti. Ve fiziğe özel bir ilgiyle bağlandı.
 
 

 
►İlginizi Çekebilir: Güneşin Fiziği


1877- Doktora eğitimi
 
Helmholtz, Kirchhoff ve Weierstrass gibi ünlü bilim insanlarının da bulunduğu fizik doktora eğitimine Berlin'de başladı. Bu Planck için çok güzel bir fırsattı ve bunun farkındaydı. Dönemin büyük fizikçisi, "Bu alanda(fizikte), neredeyse her şey zaten keşfedildi, ve geriye kalanlar sadece doldurulması gereken birkaç delik." demişti.

 
1879- Isının ikinci yasası
 
Isının ikinci yasası üzerine doktora tezini sundu. Isının ikinci yasası: İzole sistemlerin entropisinin asla azalmayacağını belirtir. Bunun sebebini izole sistemlerin termodinamik dengeden (maksimum entropi aşaması) spontane olarak oluşmasıyla açıklar. Buna benzer olarak sürekli çalışan makinelerin ikinci kanunu imkansızdır.

 
1880- Tez çalışması
 
Öğretim görevlisi olabilmek için "farklı denge durumlar ve farklı sıcaklıklarda izotopik cisimler" tezini sundu.
 


İlginizi Çekebilir: Gustav Robert Kirchhoff


 
1885- Kariyer
 
Kiel üniversitesinde profesör oldu. Planck 27 yaşında profesör ünvanını alarak, dünyanın genç profesörlerinden biri oldu.

 
1990-Kuantum hipotezi
 
Alman fizik topluluğuna Kuantum hipotezini sundu. Kuantum hipotezi; Kara cisim ışımaının frekansı ile enerjisi arasındakai ilişkiyi açıkladı. 1900 yılına kadar kara cisim ışımasıyla ilgili herhangi bir deneysel gözlem yoktu. Planck ise , enerjinin sürekli değil de kesikli değerlerdeki, mn,k enerji kuantlarla salındığını öne sürdü. Her bir ışık kuantın enerjisi, frekansı ile belirli bir sayının çarpımı kadardı. Bu sayıya Plank sabiti (h) diyoruz. Planck'ın tüm çalışmaları uyum halindeydi, böylece kuantum devremini başlatmış oldu.
 
 "Elemanter kuantumu bir şekilde klasik kuram ile bağdaştırmak için boşuna çabalamam uzun yılları sürdü ve bana çok emeğe mal oldu. Şimdi kesin olarak biliyorum ki eylem kuantumunun başlangıçta kuşkulandığımdan çok daha temel bir önemi vardır."  Max Planck 
 


1913- Kariyer
 
Profesör olduğu Kiel üniversitesinden sonra Berlin üniversitesinin rektörü oldu. Akademik hayatına Berlin'de devam etmeye başladı.
 
 
1918- Nobel Ödülü
 
Kara cisim ışımasına yaptığı katkıdan dolayı Nobel ödülü almıştır. Bohr'un atom kuramına, Einstein'ın fotoelektrik açıklamasına ilk karşı çıkanlardan biride olmuştur.
 
 
 


►İlginizi Çekebilir: Georg Simon OHM


1930- Kariyer
 
Kaiser Wilhelm Society başkanlığını yapmaya başladı. Bu görevi 7 yıl sürdü. 1937'de görevini bırakan Planck, savaştan sonra 1945 yılında tekrar Kaiser Wilhelm Society başkanlığını yapmaya başladı.
1944 yılında oğullarından biri hitlere karşı yaptığı suikastta başarısız oldu ve idam edildi. 1947 yılında ise Max Planck hayatını kaybetti.



Kaynak:
►Tübitak
►wikipedia

Ece ÜLKER Ece ÜLKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar