elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türk Fizikçi Sıkıştırılmış Işığı Görüntülemeyi Başardı

1996 Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu Mete Atatüre’nin liderlik ettiği bir Cambridge Üniversitesi araştırma takımı imkansız olarak düşünülen bir yöntemle sıkıştırılmış ışığı gözlemlemeyi başardı. Bu şekilde yaparak araştırmacılar, ışığın temel parçacıkları olan fotonlar ile ilgili elektromanyetik gürültüyü, ışığın tamamen yokluğunda ölçülenden daha aza indirgedi. Bu başarı tüm dünyada büyük bir ses getirdi.



A- A+
17.10.2015 tarihli yazı 11647 kez okunmuştur.
Sıkıştırma kuantum fiziğinin tuhaf bir olayıdır. Bu olay yerçekimi dalgaları gibi zayıf sinyalleri yakalamak için tasarlanmış teknolojide kullanışlı olma potansiyeline sahip ve az gürültülü çok özel bir ışık biçimi yaratır.
 



►İlginizi Çekebilir: Işık Hızı | Evrendeki En Büyük Hız

 
Önceleri, ışıktan beklenen etkiyi üretmek için bir maddeye lazer ışını yollanarak ışığın sıkıştırılması gerçekleştirilirdi. Bununla birlikte 30 yılı aşkın olarak bilinen, Florişi mare sonansının sıkıştırılması olarak adlandırılan bir başka teknik,  bir yalnız atomu çok az bir miktar ışıkla harakete geçirmeyi kapsıyordu. Bu teoriye göre atom tarafından yayılan ışık aynı zamanda sıkıştırılmış da olmalıydı. Mete ATATÜRE’nin gerçekleştirdiği deney ise fotonların sıkıştırılışını bu tekniklerle ölçülmesinin zor olmasından  dolayı imkansız olarak görülüyordu.
 



►İlginizi Çekebilir: Ses ve Işık Yerçekiminden Etkilenir Mi?

 
Dr. Atatüre’ nin liderlik ettiği bir takım fizikçi sonunda bu işlemin zorluklarının üstesinden geldi ve diğer fizikçilerin başaramadığını başardı. Yarı iletken kuantum noktası olarak da bilinen yapay bir atomu kullanarak, ışığı yayıldığı zaman gözlemlemeyebildiler ve ışığın kesinlikle sıkıştırıldığını kanıtladılar.


Kaynak:

►cam.ac.uk


Yazar: Çağrı Yiğit

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.