elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karl Ferdinand Braun Kimdir?

Bir Alman mucit ve fizikçi olan Karl Ferdinand Braun, Radyo ve televizyon teknolojisinin gelişmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. İcatları ile günümüze ışık tutmaya devam eden Karl Ferdinand Braun'un çalışmalarını sizler için derledik.



A- A+
15.05.2015 tarihli yazı 13232 kez okunmuştur.

Başarılı Bir Fizik Profesörünün Hayatı


6 Haziran 1850 tarihinde Almanya'nın Fulda şehrinde dünyaya gelen Karl Ferdinand Braun, öğrenimini Marburg ve Berlin Üniversitelerinde tamamladıktan sonra öğrenim hayatı boyunca fizik hayranlığı onu branş olarak fizik seçmeye ve bu alanda yükselmeye yöneltti. 1872'de Berlin Üniversitesi'nden fizik doktorasını aldı. 1876'da Marburg Üniversitesi fizik profesörlüğüne getirildi. Birçok üniversitede görev alan Braun, 1885'te Tübingen Üniversitesi'nde fizik profesörü oldu ve burada bir fizik enstitüsünün kurulması için çaba gösterdi. 1895'te Strazburg Üniversitesi'ne giderek "Fizik Kürsüsü" başkanlığında ve "Fizik Enstitüsü" yöneticiliğinde bulundu.
 


 İlginizi Çekebilir : Bilim ve Teknoloji | 1. Bölüm

 

Buluşları Geleceğe Işık Tutmaya Devam Ediyor


Braun, 1897'de modern osiloskobun öncüsü olan osilografı icat etti. Bu icadı için özel bir tüpten yararlanıyordu. Bu özel tüp katot ışınlarının oluşturulduğu cam bir boruydu. Dibi flüorışıl (yüklü parçacıklarla ya da ışılcıklarla dövülünce ışıma özelliği gösteren anlamına gelir) bir madde ile kaplı bir koni şeklinde olan tübün içinde ilerleyen katot ışınları elektronlardan oluştuğu için manyetik yada elektrik alanın etkisi altında sapma gösteriyor. Bu da çok küçük akım yada gerilim değişikliklerinin ölçülmesine olanak sağlıyor. Ayrıca kullandığı tüp, Almanca konuşulan ülkelerde (Braunsche Röhre) ve Japonya'da (Buraun-kan) CRT, soyadına ithafen Braun tüpü olarak adlandırıldı. Günümüzde, CRT teknolojisi yavaş yavaş televizyon ve bilgisayar ekranlarında düz ekran teknolojisi (LCD, LED, Plazma gibi) ile yer değiştirdi. Bu icat radar sisteminin geliştirilmesinde de öncülük sağladı.

 
 
Kristal düzelticiyi ve kapalı titreşim daireli "akuple" verici sistemini geliştirerek telsiz telgrafa  büyük katkılar sağlamıştır. Radyoelektrik dalga yayınlarının belirli bir yöne gönderilmesi ve radyo sinyallerinin güçlendirilmesi konusunda da çalışmalar yaptı. Geliştirdiği çeşitli elektrikli araçlardan kendi adıyla anılan elektroskop, elektrostatik itme ve ya çekme ilkesine dayanan herhangi bir cisimdeki elektrik yükünün cinsini bulan bir çeşit voltmetredir.


 
 

 İlginizi Çekebilir : Guglielmo Marconi Kimdir?


1909'da telsiz telgraftaki uğraşları, çalışmaları, gayreti ve azmi sonucunda Guglielmo Marconi ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü aldı.


Patentleri:

U.S. Patent 0,763,345, Means for Tuning and Adjusting Electric Circuits 
U.S. Patent 0,750,429, Wireless Electric Transmission of Signals Over Surfaces 
 

 

Çalıştığı Yerler:


► Karlsruhe Üniversitesi
► Marburg Üniversitesi
► Strazburg Üniversitesi
► Tübingen Üniversitesi
► Würzburg Üniversitesi




Kaynak:
►Wikipedia
►Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar