elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Guglielmo Marconi Kimdir?

1,5 mil üzerinde bir uzaklıktan kablosuz sinyalleri göndermeyi başaran Guglielmo Marconi İtalya'da dünyaya gelmiştir. Yaptığı çalışmalar sonucunda kablosuz telgraf teknolojisi sistemine ilişkin ilk patenti almıştır ve Kablosuz Telegraf ve Sinyal Şirketi’ni kurmuştur.



A- A+
15.05.2015 tarihli yazı 19355 kez okunmuştur.
Guglielmo Marconi, 25 Nisan 1874’te İtalya Bologna’da, Giuseppe Marconi ismindeki bir İtalyan baba ve İrlanda Country Wexford’un Daphne Kalesi’nden Andrew Jameson’un kızı olan Annie Jameson adındaki bir annenin ikinci çocukları olarak dünyaya geldi. Marconi Bologna, Floransa ve Leghorn’da özel eğitim aldı. Özellikle fiziksel, elektriksel bilime derin bir ilgi duydu ve Maxwell, Hertz, Righi, Lodge ve diğerlerinin çalışmalarını inceledi. 1895’te babasının kır evinin olduğu ve aynı zamanda kendisinin 1,5 mil üzerinde bir uzaklıktan kablosuz sinyalleri göndermeyi başardığı Pontecchio’da laboratuar deneylerine başladı.
 



►İlginizi Çekebilir: James Clerk Maxwell

 
1896’da Marconi aparatlarını İngiltere’ye götürdü. Orada posta teşkilatının şefi olan mühendis Sir William Preece ile tanıştı. Bundan bir sene sonra da kablosuz telgraf teknolojisi sistemine ilişkin ilk patenti aldı. Marconi sistemini Londra’da, Salisbury Plain ve Bristol Kanalı boyunca test ederek kanıtladı ve 1897’de Kablosuz Telegraf ve Sinyal Şirketi’ni kurdu.(Bu şirket 1900 yılında Marconi’nin Kablosuz  Telegraf Şirketi olarak isim değiştirdi) Aynı yıl Spezia’da İtalya Hükümeti’ne bir sunum yaptı ve bu sunumda 12 milden fazla bir uzaklıktan kablosuz sinyal göndermeyi başardı. 1899’da İngiliz kanalı üzerinden İngiltere ve Fransa arasındaki kablosuz iletişim ağını geliştirdi. Marconi, The Needles, Bournemouth’ta ve sonrasında Haven Oteli, Poole, Dorset’te kalıcı kablosuz istasyonlar kurdu.

1900 yılında ünlü “ayarlı veya senktonik telgrafçılık” isimli 7777 no’lu patentini aldı ve 1901’in Aralık ayının tarihi bir gününde kablosuz dalgaların dünyanın şeklinden etkilenmediğini kanıtladı. Marconi Atlantik okyanusu boyunca ilk kablosuz sinyalleri iletmek amacıyla, Poldhu, Cornwall ve St. John’s, Newfoundland arasındaki 2100 millik bir mesafede sistemini kullandı.

 



►İlginizi Çekebilir: Zamanın Ötesindeki Dahi: Nikola Tesla


1902 ve 1912 arasında Marconi yeni buluşlarını patentledi. 1902’de Philedalphia’daki bir seyahati esnasında gün ışığının kablosuz iletişime etkisini keşfetti ve aynı yıl içerisinde, daha sonrasında yıllarca standart kablosuz alıcı olarak kullanılacak olan manyetik dedektörünü patentledi. Aralık 1902’de Glace Bay, Nova Scotia ve sonrasında Cape Cod, Massachusetts’ten Poldhu’ya ilk tam mesajlarını iletti. Bu erken testler 1907 yılında Glace Bay ile Clifden, İrlanda arasındaki okyanus aşırı ticari ağın başlaması ve yine Bari, İtalya ve Avidari, Karadağ arasındaki ilk kısa mesafe yerel ağın devreye alınması ile sonuçlandı. 1905’te Marconi yatay direk antenin ve 1912’de sürekli dalgalar üreten bir sistemin patentini aldı.

1914’te İtalyan ordusunda subay ve sonrasın yüzbaşı olarak görev aldı. Marconi 1917’de Amerika’ya giden İtalyan hükümet delegasyonu ve 1919’daki Paris Barış Konferansı’na giden İtalyan tam yetkili delegasyonunda yer aldı. 1919’da İtalyan ordu madalyası ile ödüllendirildi.

İtalya’daki savaş yıllarında, ilk deneylerinde kullandığı kısa dalgalarla ilgili buluşlarına geri döndü. İngiltere’de ortaklarıyla yaptığı birçok testten sonra, 1923’te Poldhu istasyonu ve Atlantik’te Akdeniz’de seyahat eden Marconi’nin yatı Elettra arasında denemeler yapıldı. Bu denemeler uzun mesafe iletişim için radyo sinyal sisteminin yolunu açtı.  Bu sistemin imparatorluk iletişim sistemi olarak kullanılmasına yönelik teklifler İngiliz Hükümeti tarafından kabul edildi ve Kanada ve İngiltere arasındaki ilk istasyon 1926 açıldı. Ertesi sene birçok istasyon açıldı.

 



►İlginizi Çekebilir: Tesla vs. Edison |Akım Savaşları

 
1931 yılında Marconi daha kısa dalgaların yayılımı üzerine çalıştı ve 1932’de Vatikan şehri ile Papa’nın yazlık evi arasındaki dünyanın ilk mikrodalga radyo telefon bağlantısını kurdu. 2 yıl sonra Sestri Levante’de gemilere rehberlik eden ilk mikrodalga radyo fenerini yaptı ve 1935’te, yine İtalya’da, 192’de ilk defa Newyork’taki Amerikan Radyo Mühendisliği Enstitüsü’ndeki bir derste anlattığı radar prensipleri hakkında bir demonstrasyon yaptı.

Marconi, 1909’da Profesör Karl Braun ile paylaştığı Nobel Fizik Ödülü, Kraliyet Sanat Okulu’nun Albert madalyası, Fritz madalyası ve Kelvin madalyası dahil olmak üzere pek çok ödül ve pek çok üniversiteden fahri doktora ünvanı aldı. Rus çarı ve İtalya kralı tarafından çeşitli ödüllere layık görüldü. 1914’te hem İtalyan senatosunda senatörlük ve Viktorya kraliyetini simgeleyen onursal şovalye haçı aldı.

 



►İlginizi Çekebilir: Georg Simon OHM


1905’te 14. Baron Inchiquin kızı Beatrice O'Brien ile evlendi. 1927 yılında bu evliliğini sonlandırarak Romalı Kontes Bezzi-Scali ile evlendi. İlk evliliğinden bir erkek, iki kız; ikinci evliliğinden ise bir kız çocuğu oldu. Avlanmak, bisiklet ve motorlar ilgi alanıydı.

Marconi 20 Temmuz 1937’de öldü. 


Kaynak:

►NobelPrize

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar